Karnet notlarınının belirlenme yöntemi ve karnelerin ne zaman dağıtılacağı hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) önemli bir açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, pandemi dolayısıyla geçilen uzaktan eğitim sürecinin sınavların uygulanmasını zorlaştırdığı ve bu nedenle karne notlarının belirlenmesinde farklı sistemlerin kullanılabileceği ifade edildi. MEB, açıklamasında karneler ne zaman ve nasıl verilecek sorusuna da yanıt verdi. İşte, o açıklamalar
#Karne2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin gelişimini süreç odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapma kararı aldı.
#Ortak SınavMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘uyum haftası’nın başlaması nedeniyle ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Öğretmenlerin Mesleki Çalışma Dönemi’ açılış konuşmasını EBA platformu üzerinden gerçekleştirdi. Bakan Tekin öğretmenlere ithafen yaptığı konuşmada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin bilgiler verdi ve öğretmenlerden beklentilerini sıraladı.
#Uyum HaftasıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl eğitim öğretimde yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Afet bölgesindeki illerde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara il veya ilçe nakil komisyonlarınca yerleştirilmeleri uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Öte yandan ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek.
#OkulVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#VodafoneVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırAÖO 1. dönem sınavları için geri sayım sürüyor. Açık Öğretim Ortaokulu sınavları bu hafta sonu uygulanacak. 1. dönem sınavlarında adaylara çoktan seçmeli 4 (dört) seçenekli ve her bir ders için ayrı olmak üzere 11 sorudan oluşacak testler verilecek. 2 oturumda gerçekleştirilecek sınavlarda adaylar yanlarında iki adet siyah uçlu kurşun kalem, silgi ve kalemtıraş bulunduracak. Ayrıca sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirilebilecek. Peki Açıköğretim ortaokul sınavı ne zaman, saat kaçta başlayacak? AÖO 1. dönem sınavları yüz yüze mi? İşte ayrıntılar...
#Açık Öğretim OrtaokuluOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#EğitimMilli Eğitim Bakanlığı müfredata 2 yeni dersi daha ekleme kararı aldı. Ortaokul ve liselerde işlenecek derslerin müfredatı da hazırlandı. Liselerde işlenecek ders 7 ünitede anlatılacak. Ortaokullarda işlenecek ders ise tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak. Peki MEB hangi dersleri müfredata ekledi? İşte ayrıntılar...
#MüfredatMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullarda seçmeli dersler kapsamına alınan 'yapay zekâ uygulamaları' dersinin müfredatını hazırladı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 7 ve 8’inci sınıflar için hazırlanan müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Öğrenciler, bu derste hem teorik hem uygulamalı eğitim alacak.
#MEBCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılabilecek. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.
#Okullarda Sınav Kalktı MıAÖO 3. dönem sınav sonuçları için araştırmalar hız kazandı. Açık Öğretim Ortaokulu 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Dönem sınavları online olarak 28 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar ise AÖO 3. dönem sınav sonuçları tarihi ise öğrenciler tarafından merak ediliyor. Online sınav ekranında bir dersi seçerek sınavı başlatan ve hiçbir soruya cevap vermeden bitiren öğrenci “Sınava Girdi” sayılacak ve derse ait puanı “Sıfır” olacak. Sınav sonuçları ise AÖK Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden erişime açılacak. Peki AÖO 3. dönem sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? İşte, detaylar...
#AÖODeprem bölgesinin kalkındırılması ile enflasyon ve terörle mücadele partilerin öncelikli vaatlerinden. Suriyeli sığınmacıların gönderilmesi, vizesiz Avrupa ve üniversite sınavının kaldırılması da halka verilen sözler arasında.
#PartiÖğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, eksiklerini gidermek için materyaller sunmak amacıyla oluşturulan ‘Öğrenci-Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS)’ dijital platformu, yaklaşık bir aydır kullanımda. Bu süreçte 14 milyonu aşkın öğrenci ve öğretmen, platformu aktif olarak kullandı. Sistemin mezun olup YKS'ye hazırlanmak isteyen adaylara da açıldığını duyuran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Henüz birkaç gün olmasına karşın mezunlarımızın ÖDS’ye gösterdiği ilgi, mutluluk verici. Şu ana kadar 6 bine yakın lise mezunumuz sistemi kullandı. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için öğrenci, mezun desteğe ihtiyaç duyan tüm gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
#ÖDSDevlet okullarında forma zorunlu mu sorusu binlerce öğrencinin gündeminde yer alıyor. Okullarda belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre artık okullarda kılık kıyafet serbest ama belirli koşulları var. İşte, bu kapsamda bilgiler...
#Okullarda ÜniformaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi’ni (ÖDS) hayata geçirdi.
#Milli Eğitim Bakanlığı