10 yılı aşkın süredir iş dünyasında faaliyet gösteren Egeli OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) alanında uzman iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi birikimlerini çözüm ortaklarıyla paylaşarak hizmet sunmaya devam ediyor.
#1Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Çanakkale’deyiz...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#Gazetehaberleri81 ilde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri'ne (OSGB) Mart ayında denetim yapılacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, ''81 ilde ne kadar OSGB varsa buraları tek tek, iğneden ipliğe denetleyeceğiz. Bunu yaparken evrak bazındaki denetlemenin yanında hizmet verdikleri işyerindeki yaptıkları faaliyetlere de bakacağız. Kimse kusura bakmasın, biz kimseye para kazansın diye bir sistem kurdurmadık'' dedi.
Ankara Kuaförler, Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası ve Bey OSGB arasında imzalanan protokol ile Başkent’teki kuaför, manikür ve güzellik salonu esnafı, çalıştırdığı her iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli için bin TL yerine 1 TL ödeyecek.
On yıldır iş sağlığı güvenliği üzerine çalışan Doç.Dr.Tülin Durukan, hergün 15 kişiyi iş hayatından çıkaran iş kazalarının, sağlık sisteminde kullanılan medula programı benzeri “İş sağlığı güvenliği risk skorlama programı” ile önlenebileceğini söyledi. Çalışma Bakanlığı’na birkaç yıl önce önerdiği yazılım programının bürokrasiye takıldığını ifade eden Durukan, sistemi hayata geçirebilmek için bir vakıf kurdu. İşyerlerine eğitim, iş güvenliği uzmanlarına 7/24 call center hizmeti sunacak vakıf, başta Soma mağdurları olmak üzere iş kazalarında yetim kalan çocukların öğrenim masraflarını da karşılamayı hedefliyor. Türkiye İş Sağlığı Güvenliği Eğitim Vakfı’na kaynak sağlamak için bir de maden işletmesi alan Durukan, şimdi Ankara Beypazarı’nda bazalt madeni işletiyor. Kırıkkale Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Durukan sistemi ve vakfın hedeflerini şöyle anlattı:
Çağrı merkezleri sektörü, "tehlikeli meslek" kategorisine alınmasının ardından ek maliyet sorunlarından şikayetçi. Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektörün tehlikeli bir meslek olarak nitelendirilmesini doğru bulmadıklarını bildirdi.