Çocuk olmasına niyetlenen her çiftin ilk ilişkide bunu başarma şansı çok azdır. Böyle bir beklenti içine girilmemeli. Korunmayı bıraktıktan sonra gebelik görülmesi sıklıkla birkaç ay alır. Bir yıl geçmesine rağmen çocukları olmayan çiftlerin oranı %15’tir, yani yaklaşık her on çiftten 1 ya da 2’sinde gebelik görülmez. Bir diğer ifadeyle, çoğu çiftin bir yıl içinde çocuğu olacaktır, endişe etmeyin. Olmaması durumunda bir tedavi arayışına girilebilir. Peki, gebelik olsun diye sadece beklemek yeterli mi yoksa bazı önlemler de alınmalı mı? Tabii ki sperm kalitesini bozacak bir durum söz konusu ise bundan kaçınmak kaliteli bir sperm çıkışı için çok önemlidir.
#KısırlıkOrşit veya halk arasında bilinen adıyla testis iltihabı, testislerden birinin veya her ikisinin iltihaplanması durumudur. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar orşite neden olabilir veya nedeni bilinmeyebilir. Orşit çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE) gibi bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Bazı durumlarda kabakulak virüsü orşite neden olabilir. Peki orjit nedir, neden olur? İşte orşit türleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#OrşitBu hafta genel olarak testis hastalıkları konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. Bilindiği gibi hem üreme ve cinsel fonksiyonlar hem de erkek beden imajı algısı açısından testis önemli bir organ. Testiste sık görülen hastalıkları maddeler halinde aktararak kısa kısa bilgiler ile bu organı tutan hastalıklar konusunda bilgilendirme yapacağız.
#Testisİnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteTestisler skrotum içerisinde yer alan iki küçük organdır. Temel fonksiyonları spermlerin üretilmesi ve depolanmasıdır. Aynı zamanda erkeklik hormonunun üretiminden de testisler sorumludur. Bu nedenle erkek üreme sisteminde kritik rollere sahip bu organların yapısındaki değişim, erkeklerin hem cinsel fonksiyonlarını hem de sperm kalitelerini ilgilendirir. Testislerin küçülmesi ya da testis atrofisi olarak adlandırdığımız durum da testislerde meydana gelebilen ve ardında birçok farklı nedenin bulunduğu yapısal değişimlerden biridir. Bu yazımda sizler için “testisler neden küçülür?” sorusunun potansiyel yanıtlarını paylaşacağım.
#Testislerde KüçülmeÇocukluk çağı hastalığı olarak bilinen kabakulak, ergenlerde kısırlık nedeni olabilir. Kısırlık nedenleri arasında %5 gibi önemli bir yeri vardır. Kabakulak hastalığından korunmanın en etkin yolu, doğumu takiben yapılan karma aşıdır. Aşılanmamış çocuklar ileri yaşlarda bu hastalığa yakalanma riski ile karşı karşıya kalır. Kabakulak virüsünün en büyük özelliği, testislerde de yerleşmesi ve sperm üretimini bozacak derecede hasara neden olmasıdır.
#KabakulakCovid -19 pandemisi tüm şiddetiyle devam ederken en büyük endişelerden birisi de üreme fonksiyonlarında bir bozukluk yapıp yapmadığı konusu. Her viral enfeksiyonda olduğu gibi, şayet testislerde iltihaplanma yapıp orşit gelişirse, sperm üretiminde ya da kalitesinde bozulma olması beklenir. Ancak belirgin bir iltihap yapmadığında yine de kısırlık nedeni olabilir mi sorusu ne yazık ki tam açıklığa kavuşmadı. Fiziksel korunma tedbirleri yanı sıra elimizdeki tek silah ise aşı. Peki, aşı spermleri etkiler mi?
#Covid-19Testisler skrotumun içinde bulunan yumurta şeklindeki üreme organlarıdır. Sperm üretiminde görev alırlar ve oldukça hassas organlardır. Ağrı testisin kendisinden veya epididimden kaynaklanabilir. Bazen testis ağrısı sanılan şey kasıktan veya karından yansıyan ağrı da olabilir.
#Testis AğrısıDünya genelinde 60 milyondan fazla insanı tutmuş olan koronavirüsün vücudumuzun neredeyse tüm sistemleri için bir risk oluşturacağı anlaşıldı. Bunlardan biri de testisler. Amerika Birleşik Devletleri’nde Miami Miller Tıp Fakültesinden bildirilen bir araştırmanın sonuçları, virüsün testislerde de yerleşebildiğini, hatta sadece yerleşmekle kalmayıp testler negatife dönse bile varlığını sürdürebildiğini ortaya çıkardı.
#COVID-19Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan bel soğukluğu genellikle cinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkiliyor. Öte yandan korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak bu hastalıktan korunmak için oldukça önemli bir nokta olarak dikkat çekiyor. İşte, bel soğukluğu hakkında merak edilen ayrıntılar...
#Bel Soğukluğu Nedir?Küresel salgın yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), erkek üreme fonksiyonunu kısa vadede geçici olarak etkileyebileceği, ancak uzun vadede etkileri hakkında yorum yapılamayacağı, iyileşen üreme çağındaki erkeklerde testis fonksiyonunun periyodik olarak izlenmesi gerektiği bildirildi. ndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Araz, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Koronavirüsün Üremeye Etkisiİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteSekonder infertilite nedir? Tıbbı tedavi gerekmeksizin bir çocuk sahibi olan kişilerin ikinci bir çocuğa sahip olmaları kolay mıdır? Eğer ikinci çocuğa sahip olmak için çaba sarf edilmiş ancak gebelik oluşmamış ise ne yapmak gerekir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkBebeklerde doğum anından itibaren genital bölge kontrolü yapılması gereklidir. Düzenli hekim kontrolünde olan bebeğin her muayenesinde hekim tarafından genital bölgenin de kontrolü yapılır. “Erkek ve kız bebeklerde genital bölge muayenesi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını Dr. Semra Akkuş Akman verdi.
#BebekSağlığımız için sayısız fonksiyonu bulunan tükürüğün, büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Ağızımızda bulunan tükürük bezleri yaklaşık olarak günlük 1-2 litre tükürük salgılamaktadır. Bu sayede tüketilen besinlerin sindirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
#TükürükAğızımızda bulunan tükürük bezleri yaklaşık olarak günlük 1-2 litre tükürük salgılamaktadır. Bu sayede tüketilen besinlerin sindirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Her organda oluşabileceği gibi tükürük bezlerinde de hastalıkların görülebileceğine dikkat çeken KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, sizler için anlattı.
#Ağız SağlığıErkek kısırlığı, toplumda her 5 kişiden 1’inde izleniyor. Kadın nedenli kısırlık durumlarında da oldukça sık olarak karşımıza çıkıyor. Peki, erkek kısırlığı yeteri kadar biliniyor mu? Erkeklere yeteri kadar tetkikler yapılıyor mu? Prof. Dr. Recai Pabuçcu, konuyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Sperm AnaliziBaşka birinin diş fırçasını kullanır mısınız? Ya da çorabını giyer misiniz? Tabi ki hijyenik açıdan bunları yapmazsınız. Oysa aynı risk, kulaklık için de Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Akın Zengin’in konuyla ilgili önerilerine kulak verin!
#Genel Sağlık SigortasıKız ve erkek çocuklarda ergenliğe geçiş sırasında görülen bazı sorunlar, erişkin yaşlarda doğal yolla anne-baba olmalarını engelleyebiliyor. Anne-babaların dikkati, kısırlıkla sonuçlanabilecek sorunların erken dönemde yakalanmasına olanak veriyor. Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, kısırlığı engellemenin yollarını anlatıyor.