İlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKTürkiye’nin önde gelen iş insanlarından FİBA Grubu kurucusu ve onursal başkanı Hüsnü Özyeğin ile “Hey gidi yıllar” dedik… Özyeğin, hayatını “Ben 1 Ocak doğumluyum. Günlerden pazartesiymiş. Saat de sabah dokuzmuş… Tam mesai başlangıcına denk düşen bu tesadüf bana bir misyon gibi olmuş: Hayat boyu çalışmak için doğmak!” diye özetliyor...
#Hüsnü ÖzyeğinHepimiz, annemizden ve babamızdan aldığımız eşit miktardaki genetik malzemelerin birbiriyle yoğrulması neticesi dünyaya geliriz. Doğal olarak da bu hamurun sağlıklı olması, katkıda bulunan genetik malzemenin sağlıklı olup olmamasına bağlıdır. Oysa erkeğin genetik malzemesi içinde öyle yaramaz genler bulunur ki, bu hamurun yapısını bozabilir hatta oluşmasına bile engel olur. İşte, bu yaramazlara “zıplayan genler” adını veriyoruz.
#Zıplayan GenlerOrman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Orman Genel Müdürlüğü (OGM) üzerinden 2014’te uygulamaya koyduğu ‘Trüf Eylem Plânı’ kapsamında Türkiye’nin üretim artarak devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre 2019 yılında 40 ton trüf mantarı üretildi. ‘Kara elmas’ olarak anılan Trüf mantarının kilosu dış piyasalarda 3 bin 500 Euro’ya kadar çıkıyor.
#Trüf Mantarılk gelen görüntüler çok net değil. Icefin adlı uzaktan kumanda edilen açık sarı renkli robot denizaltı, buzulun içerisinde çekingen bir şekilde ilerlerken, kameranın önünden de tortular uçuşuyor. Daha sonra görüntü netleşmeye başlıyor. Icefin, yaklaşık 600 metre boyunca buzun içerisinde ilerliyor. Burası, dünyanın en hızlı değişen büyük buzullarından birisinin ön kısmı.
#AntarktikaHarvard Üniversitesi mutlu ve mutsuz bireyleri birbirinden ayıran faktörlerin incelendiği bir araştırma yaptı.1938 yılında başlayan ve 80 yıl süren araştırmaya 721 aile katıldı. On binlerce sayfalık raporda mutlu ve güçlü ilişkinin sırları da açıklandı. Prof. Dr. Türker Baş, araştırmayı değelendirdi, önemli açıklamalarda bulundu.
#Aşk Ve İlişkilerİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, Zoe Ryan küratörlüğünde "Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil" başlığıyla gerçekleştiriliyor. 1 Kasım-14 Aralık 2014 tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek olan bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince devam edecek farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarında ilk hasat başladı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan dikimler sonrası ilk mantarlar da elde edilmeye başlandı. Denizli'de başlayan ekimler diğer illere de yayılacak. Trüf mantarı Avrupa'da 1.500 dolara alıcı buluyor.
Masaüstü bilgisayarların klavye ile birlikte en olmazsa olmazı ‘mouse’ u (fare) icat eden Doug Engelbart, 88 yaşında hayatını kaybetti. Mouseların butonlarına basılınca çıkan sesten yola çıkılarak oluşturulan 'tıklama' deyimi de mouse ile beraber tüm dünyada yaygınlaştı.