Marmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliBURSA'nın Karacabey ilçesi açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında su alan ‘Batuhan A' adlı kargo gemisinin batmasına ilişkin soruşturmada, bilirkişi raporu hazırlanıp Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Raporda, geminin teknik analizlerine, denetim incelemelerine, su altı görüntülerine, liman kayıtlarına ve beyanlara yer verilip, gemi ambarlarının sızdırmazlığının sağlanmamasının, kazanın temel nedeni olduğu belirtildi. Raporda, cesetlerine ulaşılan gemi sahibi Murat Altıntaş (47) ve kaptan Hasan Mehmet Uyanık’ın (55) asli kusurlu olduğu ifade edildi.
#Batuhan AMüsilaj tehlikesi hâlâ geçmemişken, Balıkesir Erdek’te plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları, kepçelerle söküldü. Deniz çayırlarının, denizin akciğerleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin oksijensiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
#BalıkesirBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi’ne düzenli aralıklarla dalış gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizin kirli, suyun normalden sıcak olduğunu ve müsilaj konusunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Marmara Denizi için müsilaj kesin, zamanı meçhul bir ekolojik felaket” dedi.
#Marmara DeniziBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi.
#BursaBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi
#BursaSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan 'alg patlaması' deniz suyunu gece yarısı mavi ışıklı hale getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yakamoz dediğimiz şey, bir plankton türünün ışık yaymasıyla ortaya çıkan olay. Şu anda gördüğünüz olayın adı yakamoz. Yakamozun ortaya çıkması alg patlamasını takiben olur” dedi.
#Marmara DeniziÖğrenciler arasında popüler olan ve bilgisayar oyunu oynamaya dayanan e-spora, bazı aileler kuşkuyla yaklaşıyor. Ebeveynler çocuklarının ekran karşısında devamlı oyun oynamasını bağımlılık olarak görebiliyor. Çocuklar ise bu işi fırsat kabul edip gelir elde edebiliyor.
#E-Spor2021’de Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj felaketinin ardından denizin son durumunu incelemek için Prof. Dr. Mustafa Sarı ile dalış yaptık. Prof. Dr. Sarı, “Marmara’nın umudu” sayılan, saatte 6 litre suyu filtreleyebilen pinaların sayısında rekor artış olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Mustafa SarıYKS üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar meslek araştırmalarına başladı. Yaygın meslek dallarından İşletme bölümü de araştırılan alanlardan biri oldu. İşletme bölümü ülkemizde en yaygın olarak bulunan bölümler arasında yer almaktadır. İş olanaklarının geniş olması bu bölümü ayrıca tercih nedeni yapmaktadır. Özellikle iyi üniversitelerde işletme bölümü okumak isteyen kişiler bu bölüm ilgili detayları merak ediyor. İşletme mezunu ne iş yapar, nerede çalışabilir? İşletme Bölümü taban puanları 2023 ve başarı sıralaması
#İşletme Bölümü