Yakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERYeditepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, son yıllarda akciğer kanserinde en umut verici sonuçların, hastaların kendi savunma sistemlerini yeniden aktive olmasını sağlayan 'immünoterapi' çalışmalarından gelmeye başladığını belirterek, "Kısa bir gelecekte buna dönük ilaçların piyasaya çıkması bekleniyor” dedi.
Yozgat’ın bir köyünde bilgisayarı bile yokken tanıştı yazılımla. 22 yaşında teknoloji alanında pek çok projeye imza atan Elif Ada Güneş, kız çocuklarını bilim ve teknolojiyle tanıştırmak için köy köy dolaştı. Şimdilerde kendi projesi için yatırım turunda olan Güneş ile yaptıklarını ve yapacaklarını konuştuk.
#TÜBİTAKNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkAntalya’da, dahi ve üstün yetenekli çocuklara özel eğitim verilen BİLSEM tarafından keşfedildikten sonra ABD'de düzenlenen piyano yarışmasında birinci olan ve şu an Manhattan School of Music lisans öğrencisi Elif Işıl Karakaş (19), TBMM'nin kuruluşunun 103'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için New York'ta özel bir konser verecek.
#Elif Işıl KarakaşBUGÜN bağış, katkı, destek çağrım var... Nereye mi? Her zaman konu etmekten onur duyduğum bir oluşuma... “İzmir’in en etkili, başarılı sivil toplum örgütlerini sayın” denilse, ilk sıralarda mutlaka KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) yer alır. Herhangi ticari faaliyet ve ek geliri olmadan, yalnızca hayırsever bağışlarıyla ülkeye dört büyük eser kazandırmak, çok ama çok önemli çünkü.
#1Gazeteci Kıvanç Gülmez ‘Başka Kardeşi Var mı?’ adlı kitabında oğluna kemik tümörü teşhisi konmasıyla değişen hayatlarını ve ayağa kalkışlarını içtenlikle paylaşıyor. Hastalık ve tedavi sürecini anlatsa da karamsarlıktan uzak bir kitap bu, başta benzer sorunları yaşayanlar olmak üzere herkese iyi gelecek, umutlu bir hikâye...
#Başka Kardeşi Var Mı?ANTALYA’da yıllarca kısa kullandığı saçlarını uzatarak kanser hastalarına peruk için bağışlamaya karar veren Sibel Sönmez (40), 3 ay sonra akut lösemi olduğunu öğrendi. Önce kemoterapi tedavisi alan sonra da kök hücre nakli olan Sönmez, uzun ve zorlu bir sürecin ardından sağlığına kavuştu.
#AntalyaANTALYA’da yıllarca kısa kullandığı saçlarını uzatarak kanser hastalarına peruk için bağışlamaya karar veren Sibel Sönmez (40), 3 ay sonra akut lösemi olduğunu öğrendi. Önce kemoterapi tedavisi alan sonra da kök hücre nakli olan Sönmez, uzun ve zorlu bir sürecin ardından sağlığına kavuştu.
#AntalyaKİTVAK’tan (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) söz edildiğini herhangi bir yerde görürsen mutlaka ilgilenirim. Bende farklı bir yeri vardır. Ayrıca bugüne kadar başarılan işleri, eserleri her zaman örnek gösterilmelidir. KİTVAK’ın hedeflerine ulaşıp gerek duyanlara yardım götürebilmesi için gönüllü çabalayanlar da ayrıca övgüye değerdir. Yine bir paylaşım gördüm içinde KİTVAK olan. Okudum ama yazılanlar, güzeller güzeli Arda Bulut ve son doğum günündeki görüntüsü, zaten beni benden götürdü. Bir annenin duygularını paylaşıyorum:
#125 yaşında hayat dolu bir genç neden sakince yürüyüş yaparken dinlenme ihtiyacı hisseder? Yedi ay boyunca hastanelerin neredeyse tüm branşlarına başvuran bir adam 3-5 basamak çıkamayacak hale geldiğinde ne düşünür? 1-7 Nisan Kanser Haftası vesilesiyle bu hastalığı yenenlerle konuştuk. Uzman doktorlara hastalarından ne öğrendiklerini sorduk. Süleyman Tuğra Şenol “Özel tarihler hasta olduğum günleri hatırlatıyor ama olumsuz etkilemiyor. Daha çok hayat dolu oluyorum” diyor.
#GazetehaberleriÇukurova Üniversitesi ülkemizin kurumsallaşma sürecini tamamlamış, üniversite kültürünün kökleri çok eskiye uzanan ve çevresindeki illerin de akademik kalkınmasında önemli rol oynayan, temelleri sağlam atılmış büyük bir kurumu. Bunun yanında teknolojik gelişmelere bağlı olarak açılan yeni fakültelerle gelişmeye devam eden bu yapının, kendine özgü dinamikleri ve farklı ihtiyaçları var.
#Çukurova ÜniversitesiTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Gaziantep’teyiz...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriKansere yakalanan Memduh Hacıibrahimoğlu (78) vasiyet yazarak Bodrum’daki otelini LÖSEV’e bıraktı. Hacıibrahimoğlu tedavi sonunda sağlığına kavuşunca vasiyetini bağışa çevirdi. Otelin yerinde şimdi lösemili çocukların tatil yaptığı LÖSEV Bodrum Çocuk Tatil Köyü var.
#LÖSEVHastanelerde uzun süreli tedavi gören çocuk hastaların, hastane odalarında renkli dünyalar açan ‘Sevgi Doktorları’ daha fazlasına ulaşmak için destek bekliyor. ‘Sevgi Doktorları’, İstanbul Tıp Fakültesi çocuk onkoloji ile çocuk hastalıkları kliniklerinde yatan çok sayıdaki çocuğun tümüne ulaşabilmek için kitlesel fonlama sitesinde kampanya başlattı.
#Gazetehaberleriİzmir'de meme kanserine yakalandıktan 3 ay sonra annesi Betigül Özönans’a da aynı tanı koyulan Yağmur Öztürk, annesiyle birlikte mücadele ettiği kanseri yenmeyi başardı. Yağmur Öztürk, "Bu hastalıkla yolu kesişenler öncelikle kesinlikle 'neden ben' diye sormasınlar, her şeyin çözümü var. Evet saçların dökülecek, saçların, kirpiklerin dökülecek ama her şeyin çözümü var. Saçıma bir eşarp takarım gezerim, kaşımı boyar gezerim, bir takma kirpik taktırırım çok da güzel olur. 6 ayda böyle geçer gider diye gayet hoş bir şekilde, kendinize inanarak geçirebilirsiniz" derken annesi Betigül Özönans de "Tedavi olunca geçeceğine de inandığım için çok fazla etkilenmedim" diye konuştu.
#İzmir