Kredi kartları, ehliyet, kimlik, para ve gereksiz kartlarla doldurulan cüzdanlar özellikle erkekler tarafından pantolonlarının arka cebinde taşınıyor. Peki arka cepte cüzdan taşımanın oldukça zararlı olduğunu söylesek? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara anlatıyor...
#Omurga EğriliğiGerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇOmurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyozun doğuştan olan şekli, son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde henüz bebek anne karnında iken de tespit edilebiliyor. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan doğuştan (doğumsal) skolyoz genellikle ilerleyici olduğu için, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoza karşı toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada etkinliklerin yapıldığı Haziran - Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, doğuştan skolyoz hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozGünümüzde Servikal lordoz, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Doğal bir eğriyi ifade eder ancak, telefon ve bilgisayar kullanımı fazla olan insanlarda da zaman içerisinde meydana gelmektedir. Peki, Servikal lordoz nedir, nasıl tedavi edilmelidir tüm detayları ile derledik.
#Servikal LordozToplumda sık görülen omurga eğriliği yani skolyoz, hareket kabiliyetini ciddi ölçüde kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürebiliyor. Doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen bu rahatsızlık, kişinin yaşı ve hastalığın derecesine göre modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Peki skolyoz nedir ve neden olur? Skolyoz önlenebilir mi? İşte skolyoz hakkında merak edilenler...
#SkolyozOmurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozKötü duruşun sadece kamburlaşmış, omuzlar öne gelmiş, boyun düzleşmiş veya ters dönmüş göstermez, aynı zamanda sağlığı da olumsuz etkilediğini beliten Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, kötü duruşun olumsuz etkileriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kötü DuruşSalgın çocukları hem fiziken hem de psikolojik olarak etkiliyor. Sürekli ekran karşısında oldukları için mutsuz ve depresif olabiliyorlar. Hareketsiz kaldıkları için de kilo alıyorlar ve duruş bozuklukları riski ortaya çıkıyor. Çocuk doktoru Elif Pınar Çakır ve uzman klinik psikolog Berk Karaoğlu’na göre sağlıklı kalmak için desteğinize ihtiyaçları var.
#YazarSon zamanlarda şehir merkezlerinin hemen hemen her sokağında bir pilates stüdyosu görüyoruz. Sosyal medyada da birçok kişi birbirinden farklı pilates hareketleri ile fotoğraflar paylaşıyor. Spn dönemlerin en gözde spor aktivitelerinden biri olan pilates, hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar faydalı. Peki fiziğinize ve beden sağlığınıza olduğu kadar, ruh sağlığınıza da olumlu etkileri olan pilates hakkında her şeyi biliyor musunuz?
#Bel Ağrısı İçin PilatesSkolyoz hastalığı, çocuk yaşlarda ortaya çıkan, çeşitli yöntemlerle kontrol altına alınabilen dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Peki, Skolyoz hastalığı nedir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, o konu rahatsızlık hakkında merak edilen bazı detaylar
#SkolyozSkolyoz, gövdede meydana gelen sağa veya sola eğilme hastalığıdır. Kamburluğa göre farklılıklar gösteren Skolyoz, genellikle duruş ve görüntü bozukluğu ile tespit edilir. Çocuk yaşlarda fark edilen bu durum, gelişen ve büyüyen omurgalarda büyük sıkıntılara neden olabilmektedir. Peki, skolyoz nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, merak edilen o detaylar
#Skolyoz NedirSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Baktır, şişman kişilerin göbeği öne doğru çıktığı için belin eğriliğinin arttığını, bunun da bel ağrılarına neden olduğunu söyledi.