Okumak haberleri sayfasında Okumak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 22547 Okumak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Manisa'nın 20 haneli Beydere Mahallesi'nde, babasının tüm engellemelerine rağmen, gizlice 17 yaşında ortaokulu, 23 yaşında yine açıktan lise öğrenimini tamamlayan Sultan Çetinkaya Tahtacı (40), Türkiye'de üniversite ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Fransa'nın önemli üniversitelerinden Sorbonne'da doktora yaptı. Azmi ve başarısıyla örnek olan Tahtacı, başkaları için umut olacağını düşündüğü 'Okulsuz köyden Sorbonne'a bir başarı hikayesi' adlı kitabını çıkardı.
#Okulsuz Köyden SorbonneGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapFazıl Say’ın müziklerini hazırladığı, Cem Yılmaz, Beren Saat, Genco Erkal gibi birçok sanatçı ve uzman tarafından seslendirilen 3-7 yaş arası çocuk kitapları “Okuyan Bir Gelecek” dijital platformunda bir araya geldi. Proje dahilinde yapılacak bağışlarla ihtiyacı olan 100 bin çocuğun da kitaplarla buluşması hedefleniyor.
#AÇEVAksaray Valisi Hamza Aydoğdu sosyal medya hesabından bir okuma etkinliği başlattı. ‘Her şey sussun kitaplar konuşsun’ adlı kitap okuma etkinliğine tüm şehir yoğun ilgi gösterdi. 7’den 70’e evinde, iş yerinde hatta ağılda bile kitap okuyanlar çektikleri fotoğrafları #Aksarayokuyor etiketiyle sosyal medyadan paylaşarak gündem oldu.
#AksarayMersin’in Erdemli ilçesine bağlı tarihi ve turistik Kızkalesi’nde öğrenciler sahilde ve dış kale Korykos’ta kitap okumanın mutluluğunu yaşadı. Öğrenciler istenirse her zaman her yerde kitap okumanın mümkün olduğuna da dikkat çekti. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Gülümseyen kitap, gülümseyen yarınlar" projesi kapsamında 13 ilçede ’Mersin Okuyor’ etkinliği düzenlendi. Erdemli ilçesindeki etkinlik UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, kent turizmine büyük katkı sağlayan tarihi Kızkalesi’nde gerçekleştirildi.
#MersinKADİR İlbak, 13 yaşında, ortaokul 7’nci sınıf öğrencisi. Sultangazi’deki okulundan çıkar çıkmaz, kaldırımda tartıcılık yapıyor. Onu soğuk havada kaldırımda ders çalışırken görenlerin yüreği burkuluyor, onun okuma azmi herkesi kendisine hayran bırakıyor. Okul harçlığını çıkarmak, ev bütçesine katkıda bulunmak isteyen 7 yıldır tartıcılık yapan Kadir’in bu anlarını bir vatandaş "Kim bilir ne hayalleri var?" başlığıyla sosyal medya hesabına koyunca, paylaşım yoğun ilgi gördü.
#OkulTÜRKİYE dün Arnavutköy'de atık kağıt toplama arabasının içinde elinde kalem ve kitap ile görüntülenen küçük çocuğu konuştu.O görüntülerdeki kız çocuğu, 11 yaşındaki Halime Cuma. Annesi, babası ve 6 kardeşiyle Arnavutköy İslambey Mahallesi'ndeki evde oturuyor. Suriye'deki iç karışıklıktan kaçarak 1 yıl önce Türkiye'ye gelen ailesinin geçimini 35 yaşındaki baba Abdülrezzak Cuma atık kağıt toplayarak sağlıyor. 7 kardeş içinde sadece 7 yaşındaki Hamide okula gidiyor. Evin en büyük çocuğu olan 11 yaşındaki Halime okula gitmiyor. Halime, babasının evde tek çalışan olduğunu belirterek ona yardım etmek için kağıt toplamaya çıktığını söylüyor. Arnavutköy'de bir çöp konteynerinin hemen yanındaki kağıt toplama aracının içinde bir boyama kitabını incelediğini belirten küçük Halime, “Okumayı, okula gitmeyi çok isterim ancak şu durumda gidemem. Babam yanında olmam için zorlamıyor beni. Ben severek gidiyorum. Çünkü babama yardım etmek istiyorum. Babamı, annemi ve kardeşlerimi çok seviyorum. Evimizde babamdan başka çalışan yok. O yüzden babam hepimizi aynı anda okula gönderemiyor. Ben de evde oturmaktan dolayı çok sıkılıyorum ve babama yardım etmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı. 1 yıl önce Suriye'nin Halep kentinden göç ederek İstanbul'a geldiklerini belirten 35 yaşındaki baba Abdülrezzak Cuma, evin geçimini atık kağıt toplayarak sağladığını belirtti . Abdülrezzak Cuma, "Durumumuz ortada ancak bizler şikayet etmiyoruz. Sabırla çalışmaya devam ediyoruz. Yardım etmek isteyenler hayırseverleri duyuyoruz. Bizim yardım beklentimiz sadece ve sadece çocuklarımızın eğitimi için olur" şeklinde konuştu.
#KüçükBalıkesir'in Ayvalık İlçesi’nde yaşayan 31 yaşındaki Özlem Gözüyılmaz, 3 yıl önce yakalandığı, bir yeme bozukluğu olan ’bulumiya’hastalığı nedeniyle 28 kilo verdi. Maddi zorluklar yaşadığı içinokulunu bırakmak zorunda kalan Gözüyılmaz, eğitimini tamamlayıp mesleksahibi olmak istiyor.
#OkumakHollywood yıldızı Amanda Seyfried, bağımlılığın yarattığı yıkımı anlatan gerilim dizisi “Long Bright River”da başrolü üstlendi. Philadelphia’nın opioid krizinden ağır darbe alan Kensington semtinde devriye gezen polis memuru Mickey’nin hikâyesini anlatan dizi, Liz Moore’un aynı adlı çok satan romanından uyarlandı. Amanda Seyfried ile hem bu projeyi hem de anneliğin kariyerine nasıl yön verdiğini, kitap “dinlemeye” olan ilgisini ve örgü tutkusunu konuştuk.
#Amanda SeyfriedTıp alanında gururumuz olan isimlerden, 1975’te Türkiye’nin ilk başarılı organ naklini yapan, kurduğu Başkent Üniversitesi ile bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren, geliştirdiği öncü yöntemlerle dünya çapında ödüller alan Prof. Dr. Mehmet Haberal ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık… Rize’nin Haçapit Köyü’nde doğup çetin doğa koşullarını, kısıtlı imkânları aşarak bugünlere gelen Prof. Haberal diyor ki: “Mehmet Haberal karda çıplak ayak yürüyen adamdır. Bütün mesele yapabilmek. Hiç ‘Acaba yapsam mı, ya bana dokunursa!’ demedim. Bu ülkede yapılamayacak çok az şey var.”
#Prof. Dr. Mehmet Haberalİngiltere'nin en soylu ailelerinden birinin özel koleksiyonundan kaybolan tablo, yıllar sonra ABD'de bir müzede bulundu. Peki tablonun başına ne gelmişti? Bu soru dedektif gibi çalışan bir tarihçinin çabalarıyla cevap buldu.
#HırsızlıkMustafa Kemal Atatürk’ün, Çek Cumhuriyeti’nin ‘Karlsbad’ kentinde tedavi gördüğü sırada kaleme aldığı günlüğü, eski Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın katkılarıyla belgeselleştirildi. Belgesel ‘de Egemen Bağış, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Emekli Korgeneral Alparslan Erdoğan ve Dr. Doğu Perinçek’in anlatımları yer aldı.
#AtatürkBayram namazı hutbesi, bayramın 1. günü namaz ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Bayram namazında hutbe verilmesi, bayram namazının bir parçası olarak teşvik edilmiştir, ancak zorunlu değildir. İmam, bayram namazından sonra cemaate hitap ederek bayramın anlamı, birlik, beraberlik ve diğer dini konular hakkında bilgi verebilir. Hutbe, bayram namazının ardından verilse de, hutbesiz namaz kılmak da geçerlidir. Ancak, birçok Müslüman, hutbenin dinlenmesini ve bu vesileyle toplumsal mesajların iletilmesini önemli bulmaktadır.
#Bayram Namazı HutbesiGünümüz insanı her gün yoğun bilgi akışıyla karşı karşıya. İstesek de istemesek de, kullandığımız her sosyal mecrada bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Uzmanlar bu durumu artık bilgi obezitesi olarak tarif ediyor. Bunun dikkat dağınıklığı, stres, kaygı ve bilişsel tükenmişliğin yanı sıra ciddi unutkanlığa sebep olacağını söylüyorlar.
#BilgiMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "'Meslek ve sivil toplum örgütleriyle protokol yapacağız' dediğimizde bizi eleştiriyorlar. ’Her yerde protokol yapamazsın. Onayladığım yerle protokolü yaparsın’ diyorlar. Ben de diyorum ki, siz hangi vasfınızla Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerini renklendirip meşrulaştırma yetkisine sahipsiz. Dolayısıyla siz ne derseniz deyin, bize bu konuda destek olacak herkesle protokol yapacağız" dedi.
#Yusuf TekinSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet Karakuş2025 Şubat ayında 'Beşer' adını verdiği ilk albümünü sevenleriyle buluşturan genç şarkıcı Yasemin Rosa, müzik kariyerine bu albümle önemli bir adım attı. Tüm söz ve bestesi kendisine ait olan bu duygu yoğunluklu albüm, sanatçının hayatından kesitler ve derin duygusal yolculuklar sunuyor. Aranjeleri, başarılı müzik prodüktörü Yiğit Seferoğlu tarafından yapılan albüm, dinleyicilerle güçlü bir bağ kurmayı hedefliyor. Özellikle ilk klibini çektiği 'Sonbahar' şarkısıyla sosyal medya ve tüm müzik platformlarında adını sıkça duyacağımız Yasemin Rosa ile hürriyet.com.tr Kelebek okurları için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Yasemin RosaAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, "Siyasetçinin yapması gereken yargı sürecini izlemektir. Çünkü hiçbirimiz dosyanın içeriğiyle ilgili bilgiye sahip değiliz" ifadelerini kullandı. Çelik, "Sayın Özgür Özel'in Cumhurbaşkanımızı ve AK Partimizi 'sivil darbe' gibi bir ifadeyle yan yana anması siyasi akılsızlığın zirvesidir" dedi.
#AK PartiDown sendromu, 21’inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılık. Bu durum, bireylerin gelişimsel ve fiziksel süreçlerini de etkileyebiliyor.
#Prof. Dr. Safiye Sunay Yıldırım DoğruSon dakika haberi... İstanbul Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptaline karar verildiğini bildirdi. Karar sonrası sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun kararı HUKUKSUZDUR. Böyle bir karar alma yetkileri yoktur. Yetki, sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’ndadır." ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise "Bu kararın bu şekilde alınmış olması, hem kararı alanların kendi tarihleri açısından hem de İstanbul Üniversitesi gibi 600 yıllık Türkiye'nin en önemli yüksek öğrenim kurumu açısından bir kara lekedir." diye konuştu.
#Ekrem İmamoğluDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk YazarYıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’nun 3’üncü kitabı ‘Değişimin Sırrı’ işini değiştirmek istese de cesaret edemeyenlere bir yol haritası sunuyor. 45 yaşında, hayallerinin mesleği olan avukatlığa nokta koyma deneyimini önerileriyle harmanlayarak anlatan yazar “Önemli olan gerçekten değişim mi istiyoruz, yoksa sadece bilinmezlikten mi kaçıyoruz sorusunu kendimize sormak” diyor.
#Yıldız Hacıevliyagil CüceloğluSuudi Arabistan’daki müzakerelerde Ukrayna’nın 30 günlük ateşkesi kabul etmeye hazır olduğunu açıklamasının ardından Amerika, Rusya’ya ateşkes için bir heyet gönderdi. Aynı günün akşamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ilginç bir adım geldi. Askeri kamuflaj giyerek Ukrayna ordusu kontrolündeki Kursk bölgesindeki bir komuta merkezini ziyaret etti. “E, ne var bunda?” diyebilirsiniz ancak diplomaside sembolik ifadelerin anlamı büyüktür. Kaldı ki Putin savaşın en hararetlendiği dönemde, Kazan’da nükleer başlıklı bir bombardıman uçağı uçurmuştu. Peki ya şimdi üniformasını giyip, sahaya çıkarak ne demek istedi? Ukrayna’da barış uzak bir hayal mi? Sordum.
#Putin