Hem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#Sandviççi@hurriyetlezzetlihayat Instagram hesabımızda ‘Kokoreç mi midye tava mı’ diye sorduk. Takipçilerimizin yüzde 68’i kokoreci tercih etti. Bu kadar sevilen sokak lezzetimizin en iyisini yemek isteyenler için jürimize danıştık. Geleneksel tariflerden modern yorumlara ağız sulandıran önerileri sıraladık.
#KokoreçBalık tezgâhları da balık sofraları da tam anlamıyla bir festival havasına büründü. İstanbul’un her köşesindeki balık restoranları mevsimsel lezzetlerle dolup taşıyor. Çıtır çıtır kalamarlar, nefis kalkanlar, taze salatalar ve mezelerle leziz bir akşam geçirmek istiyorsanız jürimizin oylarıyla seçilen en iyi 10 balık restoranı listemize göz atın!
#Zeynep Nazlı YıldırımHareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#Çorbaİzmir’e ayak bastık mı hemen gözümüzün aradığı lezzetlerden kumru... Tulum peyniri, domates ve sivri biberle yapılanı, İzmirlilere göre kumrunun hası! Ancak içine şarküteri çeşitlerinin girdiği sıcak halini seven de çok. Nohut mayalı ve susamlı ekmekle hazırlanan, İzmir’in coğrafi işaretli bu leziz sandvicinin en iyileri nerede yenir, jürimize sorduk.
#KumruŞehirden uzaklaşamayanlara bir nefes tatil gibidir Adalar. İstanbul’un yanı başında bambaşka bir âleme götürür insanı, her gidildiğinde ‘Keşke daha sık gelsek’ dedirtir... Trafikten uzak, doğanın içinde, denize yakınken lezzete de doymak için Adalar’daki en iyi restoranları jürimize sorduk.
#Ada12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıTavada pişen parmak kesim anne patatesi, bol yağda kızaran çıtır çıtır sokak versiyonu, tam sosa bandırmalık kabuklu iri elma dilimleri ya da incecik cipsi... Çocukluğumuzun vazgeçilmezi ‘köfte patates’ten hamburgere çoğu yemeğin en güzel eşlikçisi patates kızartmasının en iyilerini jürimiz seçti...
#KızartmaSoğuk kış günlerinde içimizi ısıtması için aklımıza ilk çorba geliyor şüphesiz. Üstelik bir de içine tavuk veya et suyu girince, hem besleyiciliği artıyor hem de lezzeti... Mercimek, beyran, ezogelin, kuru bamya gibi ülkemizde çok sevilen çorbaların en iyi adreslerini jürimiz seçti.
#MercimekTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#KurufasulyeVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaKimimiz içine limon sıkıp yeşilliğini koyduktan sonra dürüm yapar, kimimiz o çıtır çıtır kenarlarını şöylece bir katlayıp hemen keyfini sürer. Kalabalık grupların kurtarıcısı, öğrenci evlerinin vazgeçilmezi... Lüks kebapçıda da var, mahalledeki esnafta da... Antepliler sarımsakla, Urfalılarsa soğanla hazırlıyor. Herkesin kalbindeki birinci farklı. Peki, en iyisi ve iç harcı en bol olanı nerede yenir? Uzman jürimize sorduk.
#LahmacunÇıtır çıtır, tazecik bir ekmeğin arasında çeşit çeşit malzeme... İster soğuk, ister sıcak; ister peynirli, ister etli... Kahvaltıdan akşam yemeğine, günün hemen her saatinde yenebilen, piknik sepetlerinin vazgeçilmezi sandviçler hayat kurtarıcı... Hem pratik hem doyurucu hem de içinde katman katman tatlar barındırıyor. Farklı çeşitler denemeyi seviyorsanız, jürimizin favori adreslerine bir göz atın.
#SandviçDüşünün, bu sıcaklarda püfür püfür esen bir mekândasınız. Masanızda envai çeşit kahvaltılık göz alıyor. Bir yandan gazetenizi okuyor, bir yandan da ekmeğinizi menemene bandırıyorsunuz... İstanbul’dan Bozcaada’ya pek çok yerde, açık havada kahvaltı edilebilecek mekânları jüri üyelerimize sorduk...
#GazetehaberleriArtık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu, güzel bir dondurma... Bu hafta şefler, gastronomi ve seyahat yazarlarından oluşan jürimize en sevdikleri dondurmacıları sorduk. Listemizde sade ve çikolatalı gibi klasiklerin yanı sıra özel tatlar da var.
#GazetehaberleriTatil sezonu açıldı, pandemi nedeniyle otomobille yolculuk eskisinden de fazla tercih edilir oldu. Bavulunu hazırlayıp Ege ve Akdeniz’e doğru uzun saatler seyahat edecekler için jürimize “En lezzetli yol üstü durakları hangileri” diye sorduk. Her biri özel, tostlu menemenli 10 adresi sıraladık.
#GazetehaberleriÇocukların olduğu kadar büyüklerin de en sevdiği yemeklerden patates kızartması. Hani daha ilk tava piştiğinde atıştırmaya başlarız ya ağzımız yana yana... Dünyada da 13 Temmuz ‘Patates Kızartması Günü’ olarak kutlanıyor. Bu vesileyle jürimize, farklı ve iyi patates kızartması yiyebileceğimiz mekânları sorduk. Değişik usullerdeki, baharat ya da soslarla zenginleştirilmiş patatesleri denemek isterseniz, bu adreslere uğrayabilirsiniz.
#GazetehaberleriMayıs ayının üçüncü cuma günü (bu yıl için 21 Mayıs) Pizza Partisi Günü olarak kutlanıyormuş! Bu ilginç özel gün bize bahane oldu; pandemi boyunca pek çok evin kurtarıcısı olan, her zamankinden daha çok sipariş ettiğimiz pizzaların en iyilerini isteyebileceğimiz özel adresleri seçtik.
#Gazetehaberleriİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriHavalar soğuyor; gribal enfeksiyonlar, nezle, boğaz ağrısı kapıda! Belirtileri koronavirüse benzediği için bunlardan korunmak bu kış daha önemli. Kışın en klasik şifa bulma yöntemlerinden biri çorbalar. Sağlıklı bir besin kaynağı olan çorbanın en iyilerini bulabileceğimiz adresleri jürimize sorduk.
#GazetehaberleriYemeklerin yanına çok yakışan, ağız sulandıran turşular... Kavanozlar salatalık, lahana, biber, karnabahar, erik, bamya turşularıyla doluyor. “Evde bu işe kalkışamam” diyorsanız onun da bir çözümü var... Jürimize sofralarımızı şenlendirecek turşuları nereden alabileceğimizi sorduk.
#Gazetehaberleri