Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024 son dakika gelişmeyle gündeme geldi. Geçen yasama yılında birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki maddeler Meclis'te değerlendirildi. TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 3 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul'da kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun Meclis'ten geçmesinin ardından yürürlüğe girecek. Öte yandan öğretmenlere rotasyon düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer almasına yönelik iddialar daha önce kamuoyuna yansımıştı. Peki, öğretmenlere rotasyon gelecek mi? Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'ten geçti mi, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Öğretmenlik Mesleği Kanunu MaddeleriÖğretmenlik Meslek Kanunu 2024 taslağında son aşamaya yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklikler öngören teklifle Milli Eğitim Akademisi kurulması ve atama öncesinde akademide öğretmenlere eğitim verilmesine ilişkin düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun Meclis'ten geçmesinin ardından yürürlüğe girecek. Diğer yandan öğretmenlere rotasyon düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer almasına yönelik iddialar da gündeme geldi. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman çıkacak, maddeleri neler? Öğretmenlere rotasyon gelecek mi? İşte, o konular hakkında bilgiler...
#Öğretmenlik Meslek Kanunu MaddeleriÖğretmenlere rotasyon mu gelecek sorusu, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında pek çok eğitimcinin gündeminde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağını duyurduğu ÖMK kapsamında rotasyon olup olmayacağı da merak konusu oldu. İlgili kanun düzenlemesi içerisinde rotasyon düzenlemesinin de olacağı iddia edilirken, resmi mercilerden konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Peki, öğretmenlere rotasyon gelirse ne olacak? İşte, o düzenleme hakkında bazı bilgiler
#Öğretmenlere RotasyonMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yeni müfredat taslağı için 165 bin 326 görüş geldi. Bize aktarılanlar, bir tecrübenin ürünü. Bu tecrübeleri dikkate alarak daha iyi bir müfredatı öğrencilerimizin önüne koyacağız" dedi. Bakan Yılmaz, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin de zorunlu olarak okutulmaya devam edeceğini ve eskisinden daha iyi bir din kültürü programının hazırlanıp kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Bakan Yılmaz ayrıca öğretmenlere rotasyon olmadığını da söyledi.
#MEB2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.
#EğitimEĞİTİM SEN KİLİS İL TEMSİLCİSİ ÖZGÜR ÇAKMAK, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MEB), YÜZ BİNLERCE ÖĞRETMENİ YAKINDAN İLGİLENDİREN “ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ” İLE İLGİLİ SENDİKALARDAN GÖRÜŞ VE ÖNERİLER İSTENDİĞİNİ, FAKAT BUGÜNE KADAR YAPTIĞI GİBİ TAMAMEN KEYFİ VE SİYASİ AMAÇLARLA YAPILAN DÜZENLEMELER İLE ÖĞRETMENLERE EZİYET ETMEYİ SÜRDÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ.
Eğitim dönemi geçen yıl bir hayli tartışmalı, sorunlu geçti. 2015’te en çok öğretmenler konuşulacak gibi. Çünkü Bakanlığın gündeminde öğretmenler var. Özellikle 12 yılı dolduran öğretmenlere rotasyon yaz aylarının en önemli konularından biri. Bir okulda bu süreyi dolduran öğretmen varsa şimdiden kendine yeni bir okul seçse iyi olur. Evini, çocuğunun okulunu düşünerek yaza hazırlanmakta fayda var.
#OkulMİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bu yıl TEOG yerleştirmelerinde yaşanan krizi çözmek için özel okullara yeni bir formül uygulamayı düşündüklerini söyledi, “Özel okullara erken kayıt sistemi getirip, bu tarihi sınırlayacağız. Bir özel okula kayıt yaptıran öğrenci devlete ancak nakille geçebilecek. Kayıt yaptırdığı sistemde görüldüğü için devlet okulunu tercih edemeyecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik taslağına göre, ‘aynı eğitim kurumunda 8 yılını dolduran’ öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması öngörülüyor. Sendikaların ve öğretmenlerin görüşü için yayımlanan taslağa büyük tepki gösteren sendikalar rotasyonu, ‘En büyük sürgün’ diye tanımlayarak, yaklaşık 400 bin öğretmenin hayatının altüst olacağını belirttiler.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik taslağına göre, ‘aynı eğitim kurumunda 8 yılını dolduran’ öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması öngörülüyor. Sendikaların ve öğretmenlerin görüşü için yayımlanan taslağa büyük tepki gösteren sendikalar rotasyonu, ‘En büyük sürgün’ diye tanımlayarak, yaklaşık 400 bin öğretmenin hayatının altüst olacağını belirttiler.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atama ve yer değiştirme taslağı çalışmalarını tamamladı. Taslakta uzun bir süredir gündemde olan öğretmenler için rotasyon uygulamasının kriterleri belirlendi. Taslağa göre öğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam 8 yıl görev yapabilecek. 8 yılını dolduran öğretmenler ders yılının sonunda en fazla 2 ay içinde il içinde tercihte bulunacak. Tercihte bulunmayan veya tercihlerine atanamayan öğretmenler de re’sen (isteği dışında) atanacak.
Türkiye genelinde iş bırakan eğitimciler çeşitli illerde protestolar düzenledi. Kayseri’de eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı yasası ve ardından çıkartılan ’Yönetici Atama Yönetmeliğine’ tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, tarihi Kayseri Lisesi önünden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne davul-zurna eşliğinde yürüyerek, Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz’a 'Bilal pabucu yarım çık dışarı oynayalım' diye seslendi.
#ÖğretmenMEB Müsteşarı Yusuf Tekin, öğretmene rotasyon ve TEOG’da yeni düzenlemeler iddialarına sosyal medyadan cevap verdi. TEOG’da herhangi bir değişiklik planlanmadığını belirten Tekin, öğretmenlere rotasyon konusunda da, “Bu konuda nihai karar yönetmelik ile düzenlenecek ve bu yönetmelik her mevzuat çalışmamızda yaptığımız gibi ilgili herkesin görüşü alınarak hazırlanacak” dedi.
#Yusuf TekinMili Eğitim Bakanı Nabi Avcı üniversiteye giriş sınavının 2015’te kalkacağını yerine Merkezi Ortak Sınavlar’a benzer bir uygulama yapılacağını söyledi. Dershanelerin kapatılması konusunda erken dönüşen dershanelere daha avantajlı teşvikler verileceğini açıklayan Bakan Avcı, okul öncesi çalışmalarının PISA sonuçlarına olumlu yansıdığını dile getirdi. Avcı, ayrıca özellikle Doğu ve Güneydoğu’da öğretmenlerin görev sürelerinin artabileceğinin sinyalini de verdi.
#DershaneÖĞRENCİLERE öğretmen yetiştirme programlarından diğer bölümlere geçiş, öğretmenlere 4 yılda bir sınavla kariyer ve performans sistemi, rotasyon gibi düzenlemeleri getirecek ‘Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023’ü uzmanlar yorumladı. Düzenlemeyi olumlu bulan ancak sorunların çözümü için iyi koordinasyonun önemli olduğunu belirten eğitim fakültesi öğretim üyelerinin görüşleri şöyle:
#ÖĞRETMENLER