Eğitim-sen’den ‘Öğretmen Atamaları’ Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Eğitim-sen’den ‘Öğretmen Atamaları’ Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 09:33

EĞİTİM-SEN BULANIK ŞUBE BAŞKANLIĞI, İNSAN HAKLARI PARKI ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI.

Sen Bulanık Şubesi Başkanı Melik Karaçelik, öğretmenlerin istekleri dışında yer değiştirmeye zorlandığını belirterek, bunun sürgünle bir farkı olmadığını söyledi.
Bulanık Belediyesi İnsan Hakları Parkı önünde açıklama yapan Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Melik Karaçelik, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzbinlerce öğretmeni yakından ilgilendiren "Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" ile ilgili sendikalardan görüş ve öneri istediğini, ancak yapılan düzenlemeler ile öğretmenlerin mağdur edilmeye devam edildiğini öne süren Karaçelik, “Bugüne kadar defalarca değiştirilen MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 17 Nisan Cuma günkü Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Uzun süredir tartışılan öğretmenlere zorunlu rotasyon, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav ve özgür grubu tayinleri gibi konular başta olmak üzere, öğretmenlerin atanması ve yer değiştirmesi ile ilgili pek çok başlıkta büyük tepki çeken değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, Resmi Gazete de yayınlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği sorun çözmekten çok, yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet oluşturan düzenlemelerle tepki çekmiştir” dedi.
MEB’in öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tuttuğunu belirten Karaçelik, “Milli Eğitim Bakanlığı, on binlerce öğretmen açısından yeni bir dayatma anlamına gelen, ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacak ve pek çok yönden yeni mağduriyet oluşturması kaçınılmaz olan öğretmenlere rotasyon uygulamasının yeni bir tasfiye mantığı ile ele almaktadır. Zorunlu rotasyon dayatmasına karşı hukuksal ve örgütsel açıdan mücadele edeceğimiz bilinmelidir” ifadelerini kullandı.
Aday öğretmenlere performans değerlendirme, yazılı veya sözlü sınavın iş güvencesine yönelik açık bir saldırı olduğunu belirten Karaçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Performans değerlendirmesinde başarılı olamayan aday öğretmenlerin memuriyetle ilişkisi kesilecektir. Başarısız bulunan aday öğretmenin başarısızlığa neden olan durumlarının değerlendiriciler tarafından belgelendirilmesi zorunlu tutulmuştur. Performans değerlendirmesinde başarılı olan aday öğretmen, Bakanlıkça belirlenen merkez ve tarihlerde yazılı veya yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacaktır. Sınav yazılı ve sözlü birlikte yapılacak olursa yazılı sınav sonucu beklenmeden aday öğretmen ayrıca sözlü sınava alınacak olması, iktidarın her alanda olduğu gibi, eğitimde de ‘Ak Öğretmenler’ oluşturma çabasının bir ürünüdür. Yazılı veya yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan aday öğretmenlerin yıllardır iktidarın il başkanları gibi görev yapan valilerce öğretmen olarak atanacak olması dikkat çekicidir. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler, il içinde aynı hizmet alanında başka bir eğitim kurumunda görevlendirilerek yeniden performans ve değerlendirmesi ve sınava tabi tutulacaktır. Aday öğretmenler performans değerlendirmesinde veya sınavda başarısız olursa öğretmenlik unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişkisi kesilecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!