Ortaokullarda sınıfta kalma geri gelmişti. Kimlerin sınıfı geçip kimlerin kalacağına ilişkin detaylar da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişiklikleriyle netleşti. İşte sınıf geçme ve kalmanın şartları:
#Milli Eğitim BakanlığıMillî Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Her hangi bir desten bu puanların altında kalan öğrenciler not ortalamaları tutsa bile takdir ya da teşekkür de alamayacak. Diğer yandan sınıf geçme için gerekli not ortalamasını tutturamayan öğrencilerin geçme ya da kalmalarında son kararı öğretmenler kurulu verecek. Yapılan değişikliklere göre tekli eğitimde teneffüs süreleri uzatılırken önümüzdeki yıldan itibaren, okula kaydolan öğrencilerin öğrenim görecekleri şube ve öğretmen kura ile belirlenecek.
#MEBVelilerin, pandemi nedeniyle yüz yüze eğitimin geciktiği özel okullarda ücretlerin düşürülmesi talebine iki tarafı da yormayacak bir formül aranıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okul temsilcileriyle yaptığı görüşmede, yüzde 8 olan KDV oranının düşürülmesi gündeme geldi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebileceklerini bildirdi. Devlet okullarında kayıt, özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik veya fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalar yapılamayacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebileceklerini bildirdi. Devlet okullarında kayıt, özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik veya fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalar yapılamayacak.
#Milli Eğitim BakanlığıFono Koleji kurucu temsilcisi Didem Erez, 2004’ten itibaren aile işletmesi olan kurumda halkla ilişkilerden, satın almaya kadar birçok bölümde görev yaptı. İki yıl önce eşi Fuat Erez ile birlikte kurumu devralan Erez’e göre okulların çocuklara okulu sevdirmesi gerekiyor.
#Fono KolejiMEB tarafından BİLSEM'lerdeki 165 yöneticiye yönelik patent, faydalı model, marka ve tasarım eğitimleri tamamlandı. Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Hedefimiz, bu eğitim öğretim yılı sonunda 150'si BİLSEM, 100'ü mesleki ve teknik eğitim olmak üzere 250 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilini almak” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıYeni eğitim öğretim yılı bugün başladı. Ebeveynler, çocuklarının okulu sevip sevemeyecekleri konusunda kaygılı. Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, anne babalara önerilerde bulundu ve erken yaşlardan itibaren çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda tavsiyeler verdi.
#OkulYaz tatilini dönemini neredeyse tamamlayan öğrenciler, ilk ders zilinin çalmasına kısa süre kala okulların açılacağı tarihi sorgulamaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) daha önce yayınlamış olduğu 2019 2020 eğitim öğretim yılı takvimini öğrenmek isteyenler, yaz tatili planlarını bu bilgilere göre şekillendirecekler. Okullar yeni dönemde ne zaman açılacak? 2019 2020 ara tatiller ne zaman?
#MebMetin Özer, meslek hayatına yayıncılıkla başladı. Onu dershane ve okullar izledi. 300 kurumda 15 bin çalışanı bulunan Özer, Ardahan’da yoksul bir köy çocuğu olarak dünyaya geldi. Her ne kadar hukuk fakültesi mezunu olsa da hayali olan öğretmenliğe yayıncılıkla kavuştu. Özer, okul seçerken şunları öneriyor: “Öğretmen kadrosu, yabancı dil programından akademik başarısına, sportif ve kültürel etkinliklerinden okul ücretlerine kadar hepsine bakın. Çok sayıda okulun açılması ve yaşadığımız ekonomik süreç, seçeceğimiz okulun güvenilir ve köklü bir marka olmasını gerekli kılıyor.”
#ÜniversiteAli Rıza Lüle, özel öğretim kurumunda başlayan çalışma hayatı, kısa dönem devlette sonrasında özel sektöre geçti. Türkiye’nin en büyük okul zincirlerinden biri olan Doğa Koleji’nin Genel Müdürlüğü’nü 2 yıldır yürütüyor. 82 bin öğrenci, 13.500 çalışanı 124 kampüsü olan bir kurumun liderliğini yapan Lüle, nitelikli öğretmen bulmanın zor olduğunu bu nedenle kendi öğretmenlerini yetiştirdiklerini söylüyor.
#Doğa KolejiSelçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 15 yıldır genel başkanlığını yapıyor. Bir süre inşaat mühendisliği yaptı, siyasetle ilgilendi ve uzun süredir de eğitimle ilgili çalışmalar yapıyor. 5 bin çalışanı, 38 okulu, üniversitesi, binlerce burslu öğrencisi olan 90 yıllık derneği yöneten Pehlivanoğlu ile eğitim sektörünü konuştuk.
#TEDOECD, PISA 2015 verilerinden yola çıkarak, başarılı ülkelerin ‘öğretmen politikaları’nı inceledi. ‘Etkili Öğretmen Politikaları Raporu’na göre, bu ekonomilerde üç noktanın benzer olduğu tespit edildi: Mesleğe adım atmadan önce kapsamlı pratikler, öğretmenlere özel olarak oluşturulan kişisel gelişim fırsatları ve yapıcı güçlü değerlendirmeler.
#GazetehaberleriNew York Üniversitesi’nde eğitim ve psikoloji profesörü Selçuk R. Şirin uyarıyor: “Eskiden hammadde, coğrafya, kaynaklar vs. önemliydi. Son yıllarda kalkınmanın anahtarı ‘becerikli insan’. Yeni ekonomide, beceri sahibi bireyleri yetiştirebilen ülkeler sivriliyor...”
#Gazetehaberleri