Elon Musk'ın dört yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı Neuralink projesi, geçtiğimiz günlerde domuz deneyiyle birlikte gün yüzüne çıktı ve daha fazla detay paylaşıldı. Peki gelecekte bizi neler bekliyor? Özelikle de hukuksal açıdan Neuralink nasıl bir tartışmanın konusu olacak?
#Elon MuskYıllardır birçok farklı sektörde kullanılan yapay görme teknolojileri üreten Vispera’nın kurucusu Aytül Erçil, “Yapay görme teknolojileriyle dünyada ilk 3 şirket arasındayız. ‘Türkiye’de ileri teknolojiyi yabancılar üretir’ önyargısı nedeniyle müşterileri ikna edemiyoruz” dedi.
#GazetehaberleriGayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun: "İster bireysel yatırımcı, isterseniz de dev bir banka olun. Hiç zorlanmadan mülklerinizi veya ipoteklerinizi, teminatlarınızı saniyeler içinde yönetebilecek, alıp-satabilecek, anında durumunu sorgulayabileceksiniz. Ülkedeki 158 milyon tapuyu yönetecek ve 158 milyon tapuyla ilgili herkese hizmet verebilecek yaygın bir teknolojik ağ oluşturuyoruz. Tüm Türkiye'de hizmet verecek sistemimiz dünyanın her yerinden taleplere anında cevap verebilecek. Yüzde 100'e yakın yerli ve milli bir sistem oluşturduk. Mevcut platform servisleri ve hizmetler içinde yaptığımız titiz inceleme sonucu Gaboras İşletim Sistemi'nde en iyi ve ileri teknolojik ürünleri bir araya getirdik" açıklamasında bulundu.
#TapuAçık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat'in (NYSE: RHT) bilgi-işlem dünyasında kırdığı rekorlar saymakla bitmese de, bilgi-işlem standartları söz konusu olduğunda Red Hat Enterprise Linux tüm ezberleri bozan bir teknoloji olarak dikkatleri çekiyor. Bu başarılarını süper bilgisayarlar dünyasına taşıyan Red Hat, Top500 listesine göre dünyanın en hızlı üç süper bilgisayarının ikisine Red Hat Enterprise Linux'un güç verdiğini duyuruyor.
#Red Hat Enterprise Linux2 çocuk annesi Nurgül Eren, aşırı hızlı bir aracın çarpmasıyla can verdi. Sürücü “Kırmızıda geçtim” dedi, sonra inkâr etti. Eren’in eşi şimdi mahkemede ifade vermesi için kazanın ardından sürücüye “Allah belanı versin, bu kadar hızlı gitmek zorunda mıydın?” diyen tanığı arıyor
#Nurgül ErenÖğrenme becerisi, akıllı yaşam formlarının en ayırıcı niteliklerinden biri olarak kabul edilir. Günümüzde makineler de tıpkı canlılar gibi topladıkları verileri yapay sinir ağları aracılığıyla işleyerek yeni şeyler öğreniyor, daha önce keşfedilmemiş sonuçlara ulaşma ve karmaşık görevleri yerine getirme yeteneğine kavuşuyorlar. Sophos Orta Doğu ve Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Harish Chib, insan beyni ve öğrenen makineler arasındaki benzerliği daha iyi anlamanın gelecekte daha güvenli altyapılar kurgulamanın yolunu açacağına inanıyor.
#Yapay ZekaTürkiye’nin dört bir yanındaki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrenciler, ‘Yapay Zeka Maratonu’nda yepyeni projeleriyle yarıştı. Proje kapsamında 800 özel yetenekli liseli, 2,5 ay boyunca online olarak yapay zeka, veri bilimi ve makine öğrenmesi konularında eğitim aldı. Gençler projenin ‘hackathon’ ayağında ise farklı dijital ürünler için çözümler geliştirdi. İstanbul’da gerçekleşen final etabında dijital müzik platformu üzerinden yabancı dil öğrenmeyi destekleyen “Yabancı Dil Seviyesi Bazlı Şarkı Öneri Sistemi” projesi ile Giresun Bilsem 10’uncu sınıf öğrencisi Bilge Dila Yılmaz birinci oldu.
#Milli Eğitim BakanlığıBiliminsanları uzun zamandır yakınlarda bir yerlerden, akıllı bir medeniyetten gelebilecek sinyallerin peşinde. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arama Programı SETI’den bir biliminsanı grubuysa yapay zekâ yardımıyla böyle bir potansiyel taşıyan Dünya dışı sinyalleri ayıkladı.
#Umut Fırat EroğluTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle ABD’de düzenlenen ‘Rise Challenge’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Öğrencilerden üçü dünyaca ünlü Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise ChallengeTürkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen ‘Rise Challange’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Listede yer alan Alperen Konukbay, işitme engelliler için yapay zekâ ile çalışan bir uygulama geliştirdi ve bu çalışması sayesinde Oxford Üniversitesi’nde düzenlenecek özel zirveye davet edildi. Listedeki öğrencilerden Gülbin Atlı, Demir Sonar ve Elanu Karakuş ise Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.
#Rise Challengeİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarAvustralya’da bir grup biliminsanı yapay zekânın ilerleyişini kolaylaştıracak bir keşfe imza attı. Beyin gücünü bilgisayar devrelerine entegre etmenin yolunu araştıran ekip başarılı sonuçlara ulaştı. Böylece dünyada ilk kez bir bilgisayar düzeneği, beyin hücrelerini hem işlemci hem de hafıza olarak kullandı.
#Umut Fırat Eroğluİstanbul'da yaşayan Fatma Kırçe (52), geçen ağustos ayında dayanılmaz göğüs ağrısı, sol kol uyuşmasıyla acil servise gitti. Kırçe'ye kalp krizi geçirdiği sanıldı ve anjiyo yapılması gerektiği söylendi. Bezmialem Tıp Fakültesi Dekanı ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir'e giden Kırçe'nin kan tahlilleri ve diğer testlerinde kalp krizi belirtisi olmasına rağmen yapılan anjiyosunda tüm kalp damarları normal çıktı. Birkaç ay öncesinde annesini yitiren ve ailevi sorunlar yaşayan Kırçe'nin 'kırık kalp sendromu'na yakalandığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Özdemir, halk arasında kırık kalp sendromu olarak bilinen 'Takotsubo' sendromunun geçici bir durum olduğunu ve kalp krizindeki gibi kalıcı hasar bırakmadığını söyledi.Fatma Kırçe ise "Ben böyle bir hastalık daha önce duymadım. Ama benimki gerçekten strese bağlıymış. Üzüntülerden ve yaşadığım travmalardan dolayı gerçekten kalbim çok kırıkmış" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan Fatma Kırçe (52), geçen ağustos ayında dayanılmaz göğüs ağrısı, sol kol uyuşmasıyla acil servise gitti. Kırçe'ye kalp krizi geçirdiği sanıldı ve anjiyo yapılması gerektiği söylendi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir'e giden Kırçe'nin kan tahlilleri ve diğer testlerinde kalp krizi belirtisi olmasına rağmen yapılan anjiyosunda tüm kalp damarları normal çıktı. Birkaç ay öncesinde annesini yitiren ve ailevi sorunlar yaşayan Kırçe'nin 'kırık kalp sendromu'na yakalandığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Özdemir, halk arasında kırık kalp sendromu olarak bilinen 'Takotsubo' sendromunun geçici bir durum olduğunu ve kalp krizindeki gibi kalıcı hasar bırakmadığını söyledi.Fatma Kırçe ise "Ben böyle bir hastalık daha önce duymadım. Ama benimki gerçekten strese bağlıymış. Üzüntülerden ve yaşadığım travmalardan dolayı gerçekten kalbim çok kırıkmış" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul Esenyurt'ta tekstil atölyesine 730 bin lira değerinde maske yaptırıp ürünleri aldıktan sonra karşılıksız çekle ödeme yaptığı öne sürülen şüpheli kayıplara karıştı.Çekleri bozdurmak için gittiği bankada gerçeği öğrenen Ali Üşümüş, "Malları alıp, kaçtılar. Depolarına gittik, bir şey bulamadık. Bir gecede hepsini boşaltmışlar. Şirketlerini de boşaltmışlar. Şu an muhatap bulamıyoruz. Bunlar bir sürü kişiyi dolandırmışlar" dedi.
#İstanbul100’den fazla öğrencinin dahil olduğu Altınbaş Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı EVA Team, TEKNOFEST’e 6 projeyle katılmaya hazırlanıyor. TEKNOFEST’e elektrikli araç, otonom (sürücüsüz) araç, insansız uçak, drone, insansız su altı aracı ve roket projeleriyle katılacak EVA Team, çalışmalarının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#TEKNOFESTYapay zekânın insan zekâsına yaklaşabilmesi için ‘kara maddenin’ yani sosyal etkileşimin şart olduğu belirtiliyor. Ancak sosyal etkileşim söz konusu olduğunda insana yetişemeyeceği de bir gerçek. Öyleyse yapay zekâya karşı hayatta kalma mücadelemizde ne kadar sosyal ve birlik halindeysek o kadar varız!
#Yapay ZekâAdrese dayalı lise sorgulama ekranı, 2021 LGS kapsamında ter döken pek çok öğrenci için kritik bir önem arz ediyor. Öğrencilerin LGS tercihleri kapsamında muhakkak yer vereceği adrese dayalı liseler, ikametin en yakınındaki okulu ifade edecek. Peki, MEB tarafından adrese dayalı lise sorgulama 2021 ekranı ne zaman açılacak?
#Adrese DayalıLGS sözel soruları, MEB internet sitesi üzerinden yayımlandı. Toplam 50 soruya 75 dakika içerisinde yanıt veren öğrenciler, sınavın ardından sözel bölüm içerisindeki Türkçe, İnkilap, Din Kültürü, İngilizce sorularını araştırmaya başladı. İlk oturum içerisinde yer alan LGS sözel sınavı için cevap anahtarı da kitapçığın en altında yer buldu. İşte, LGS 2021 soruları hakkında detaylı bilgiler
#Lgs