Binlerce öğrenci üniversiteye giriş için ilk adımı attı. LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte özellikle başka şehirlere gidecek öğrencileri ev bulma telaşı sardı. Yurtlarda yer bulamayan ya da tercih etmeyen öğrenciler ortalama 100 metrekare bir ev için 470 lira ile 2 bin 750 lira arasında değişen oranda kira ödeyecek.
#Kiralık DaireYeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com’un verilerine göre ağustos ayında üniversitelere yakın bölgelerde kiralar yüzde 10 oranında artarken İstanbul, Marmara, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan üniversitelerine yakın olan Avcılar, Üsküdar ve Göztepe, öğrencilerin kiralık daire için en çok arama yaptığı ilçeler oldu.
#Öğrenciİstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki kira fiyatları ve ev bulma sorunu, üniversite öğrencilerinin eğitim yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kendisine konuyla ilgili çok sayıda e-posta geldiğini dile getirerek Milli Eğitim, Ticaret ve Maliye Bakanlıklarına çözüm önerisi sunmaya hazırlanıyor. Tren Bakanlıklara, “Evini öğrenciye kiralayan ev sahipleri, gelir vergisinden muaf tutulsun” önerisinde bulunacak.
#TÜKONFEDKentsel dönüşüme girmesi planlanan evlerin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir yıl süreyle kiracı arıyor. İlanlarda evin dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açıkça belirtiliyor. Bütçesine göre ev bulamayanlar da kiralıyor. ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
#Kiralık Ev İlanlarıAnkara Tüm Emlakçılar Odası(ATEM) Başkanı Hakan Akçam, üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından kiralık konut arayışında artış olacağını dile getirerek “Bu ayın sonuna doğru oluşacak bu yoğunluk sonrasında arz talebi karşılayamayacak duruma gelecek” dedi.
#Ankara Tüm Emlakçılar Odasıİstanbul’da yüksek fiyatlarla evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, alacaklarını garanti altına almak için yeni şartlar ortaya koymaya başladı. Kiralık ilanı veren bazı ev sahiplerinin, maaş bordrosu, kredi notu gibi kriterler tepkilere neden oldu. Ev sahiplerinin yaptırımla karşı kaşıya kalabileceğini hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Hukuka aykırıdır bu. Kimse kimsenin maaşını, sabıka kaydını sorgulayamaz. Bu bilgileri vermek zorunda değiller" dedi.
#Konut2 yıldan beri okullarına gidemiyorlar. Çevrimiçi eğitimle verim alamadıklarını söylüyorlar. Hepsi arkadaşlarını, okulunu çok özlüyor, kampüse dönmek için sabırsızlanıyor. Birçok üniversite öğrencisi ‘Ya tekrar okullar kapanırsa’ diye endişe de duyuyor. Peki okullar açılınca her şey güllük gülistanlık mı olacak? Yüksek ev ve yurt kiraları, geçim sıkıntısı, adaptasyon stresi sardı şimdi de çoğunu...
#GazetehaberleriCOVID-19 salgınından sonra üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra Osmangazi ve Teknik üniversitelerinde yaklaşık 70 bin öğrencinin eğitim gördüğü Eskişehir’deki esnafı olumsuz etkiledi. Kentteki emlakçılar, ikinci el eşya alım satımı yapanlar ve kafe işletmecileri üniversitelerin bir an önce yüz yüze eğitime geçerek, öğrencilerin kente gelişlerini dört gözle beklediklerini söyledi.
#EskişehirÜniversiteler şehri olarak bilinen Ankara, yeni eğitim yılında da farklı illerden gelen binlerce öğrenciye ev sahipliği yapacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte kiralık ev arama telaşına giren öğrenciler, Ankara’nın farklı ilçelerinde aylık 500 ila bin TL arası değişen kiralar bekliyor.
#ANKARAAnadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansman sağladıkları iddiasıyla aralarında şirket yöneticilerinin de bulunduğu şüphelilere yönelik fezleke hazırladı. Fezlekede, örgüt liderinin talimatı doğrultusunda "Örgüt üyeleri tedbir için içki içilebilir, haram yenilebilir, hatta çok zor durumda kalınırsa haz alınmadan zina dahi yapılabilir" ifadesi kullanıldı. Örgüt elemanlarının Pinhan Restoran'da buluştuğu belirtildi ve "Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre 'Pinhan' kelimesi 'gizli, saklı, gizlenmiş ve çok gizli' anlamlarına gelmektedir" denildi.
#FETÖ