İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki kira fiyatları ve ev bulma sorunu, üniversite öğrencilerinin eğitim yaşamlarını önemli ölçüde etkiliyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kendisine konuyla ilgili çok sayıda e-posta geldiğini dile getirerek Milli Eğitim, Ticaret ve Maliye Bakanlıklarına çözüm önerisi sunmaya hazırlanıyor. Tren Bakanlıklara, “Evini öğrenciye kiralayan ev sahipleri, gelir vergisinden muaf tutulsun” önerisinde bulunacak.
#TÜKONFEDÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında İşbaşı Eğitim Programı’na katılmaları halinde alacakları ücretlerin günlük 654 liradan 850 liraya yükseleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, “Gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanYerel seçimlere sayılı günler kala miting alanları ısındı. Adaylar hemen her gün meydanlara çıkıp sözler veriyor, seçilirlerse yapacakları hizmetleri anlatıyor. Hürriyet, 3 büyük kentin en iddialı adaylarının önemli vaatlerini derledi. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir’e talip başkan adayları ve vaatleri...
#SeçimÜlkemizde eğitim hayatı her ne kadar akademik performans üzerine kurulu gibi görünse de bu akademik performansın desteklenmesi için süreç içerisinde birçok değişken planlanır ve uygulanır. Bunlardan biri de rutinlerdir. Rutinlerimiz hem günlük yaşamımızda hem de iş hayatımızda önemli bir yer tutar.
#Yarıyıl TatiliDeğerli okurlar... ‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ ile son zamanlarda sıkça gündeme gelen Girişimci İş Kadınları Derneği’nin (ANGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker ile bir araya gelerek, istihdamda fırsat eşitliği, kadın girişimcilerin desteklenmesi yönünde derneğin yürüttüğü çalışmalar üzerine oldukça faydalı ve bu konularda hepimizin farkındalığını arttıracak bir sohbet gerçekleştirdik.
#Girişimci İş Kadınları DerneğiDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarTÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “COVID-19 Etkisinde Türkiye’de Eğitim Raporu”na göre salgının öğrencilerin okuldan kopma riski altında olduğunu ortaya koydu. Erken çocukluk çağında 5 milyon öğrenci, ilköğretim kademesinde ise 6,5 milyon öğrenci eğitimini yarıda bırakma riski altında. İstanbul’da yapılan bir araştırma ise derin yoksulluk yaşayan hanelerde çocukların yüzde 11,3’ünün yeni dönemde okula devam etmeyeceğini öngörüyor.
#TUSİADMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak birinci önceliğimiz tüm sağlık önlemlerini alarak okulları açık tutmaktır. Bununla ilgili tüm önlemlerimizi de aldık. Bu önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz çok rahat olsunlar" dedi.
#PCRMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak birinci önceliğimiz tüm sağlık önlemlerini alarak okulları açık tutmaktır. Bununla ilgili tüm önlemlerimizi de aldık. Bu önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz çok rahat olsunlar." dedi.
#Milli Eğitim Bakanı ÖzerOkulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulRelated Digital CEO’su Sedat Kılıç: “Fırsat eşitliğine yönelik benimsediğimiz uygulamalarımız, İngiliz bağımsız denetim firması Intertek tarafından yapılan denetimlerle de taçlandırıldı. Related Digital olarak; Intertek’in yaptığı ilk denetim sonucunda Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından verilen ‘İş’te Eşit Kadın’ sertifikasyonunu almaya hak kazandık. Bu kapsamda da söz konusu sertifikayı alan ilk Türk teknoloji şirketi olduk.”
#Related DigitalYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilSon dakika haberine göre; Yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi için şartların olgunlaşmasını bekliyoruz." dedi. Ayrıca 21 Aralık tarihine kadar 200 bin tablet, 2021 Ocak ortasına kadar ilave 300 bin tabletin dağıtılacağını duyurdu.
#MEBSon dakika haberi... Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Salgının yükselişte olduğu şu dönemde aldığımız tedbirler vasıtasıyla okulların çarşıdan, pazardan, sokaktan daha güvenli olduğunu ispat etme imkanı bulduk." dedi. Gaziantep'te, 'Okulum Temiz Projesi' sertifika töreni Akkent Kongre merkezinde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törene Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, okul müdürleri ve öğretmenler de yer aldı.
#HaberMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimRehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) kapsamında tercih yapacak üniversite adaylarına, puanları ve ilgi alanlarına göre tercih yapmaları gerektiğini belirterek, hedeflerini yüksek tutmaları ama hayal kırıklığına uğramamak için de tercih yaparken gerçekçi olmaları uyarısında bulundu.
#Üniversite KayıtHatalardan ders çıkarmak önemli. Üniversite yaşamı için tercih aşamasında olanlara neyi yapmaları değil neyi yapmamaları gerektiğini geçmiş yıllarda hata yapan adaylar anlatıyor. ‘Hata yaptım’ dememek için onların önerilerine kulak vermek gerekiyor.
#TercihMEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme İş Birliği Protokolü' imzalandı. Protokol kapsamında tüm eğitim kurumlarına ‘hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme kontrol kılavuzu’ verilecek. Öğrencilerin sağlığı ve güvenliği için atılması gereken adımlar kılavuza göre uygulanacak. Bu uygulamalar, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde denetlenecek.
#MebSağlık Bakanlığı'ndan gelen son dakika haberine göre; Bakanlık, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelleyerek okullarda alınması gereken önlemleri yayınladı. Bakanlık, salgın döneminde mümkünse okullara ziyaretçi kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.
#Sağlık BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Corona Virüs tedbirleri çerçevesinde okullardaki eğitime ara verilerek başlatılan uzaktan eğitim sürecinin takvimine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Selçuk, 31 Mayıs'a kadar uzaktan eğitimin devam edeceğini duyurdu. Bakan Selçuk, sınıf geçme ile ilgili de ''Birinci dönemde alınan notlar geçerli olacak. Not ortalamaları kaç olursa olsun sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecekler'' dedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk okulların 1 Haziran'da açılabileceğini duyurdu.
#Milli Eğitim Bakanı