Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Uluslararası öğrencilerden yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumaktadır. Ülkesinin bursu veya yurt dışındaki Türkler vasıtasıyla oranı toplam uluslararası öğrenciler içerisindeki payı yüzde 5’i ancak bulmaktadır. Dolayısıyla fevkalade bir kapasitenin öğrencilerin kendi imkanlarıyla yürütüldüğünü ifade etmek isterim” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarYapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk DoğanTürkiye kökenli gönüllü genç akademisyen ve öğrencilerden oluşan, geçen yıl Frankfurt’un ‘Entegrasyon Ödülü’nü alan Hessen Eğitim Platformu’nun altıncı kez gerçekleştirdiği Eğitim Fuarı’na katılım yine yoğun oldu. Frankfurt ve çevresinden çok sayıda genç ve aileleri Almanya’daki mesleki ve akademik eğitim konusunda en ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşma şansı buldular...
#FRANKFURTCoburg ve çevresi Alevi Kültür Merkezi (Coburg AKM) tarafından gecikmeli düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlaması, coşkulu bir şekilde gerçekleşti. Kutlamaya, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci, Din Hizmetler Ataşesi Necmettin Saydan, Coburg AKM Onursal Başkanı Nurettin Aydın, İnanç Kurulu Başkanı Hasan Gökyıldız, Coburg AKM Başkanı Ahmet Peker, öğretmenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Cumhuriyet’in 101’inci yıl dönümüne özel anlamlı mesajlarla sürdü.
#CoburgÜniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2024 Araştırması’nın sonuçlarına ait sıralama yayınlandı. Buna göre, üniversite öğrenci başkentleri sıralamasında ilk üçte Eskişehir, Mersin ve Ankara yer aldı.
#Üniversite Araştırmaları LaboratuvarıBu yıl Cumhuriyet Bayramı nedeniyle paylaşılan fotoğraflar arasında bir tanesi çok dikkat çekti. Sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından paylaşılan fotoğrafı çeken İngilizce öğretmeni Niyazi Gürgen kendisinin çocukluğuna ait bir kare bile fotoğrafının olmadığını bu yüzden şimdi bol bol çocuk fotoğrafı çektiğini söyledi. Ödüllü bir fotoğraf sanatçısı olan Niyazi öğretmenin üstlerinde mavi önlük, ellerinde Atatürk Portresi taşıyan çocukları çektiği fotoğraf karesi, Hadise, Nil Karaibrahimgil ve Gülse Birsel gibi ünlü isimler tarafından da paylaşıldı.
#Niyazi GürgenAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarAçık öğretim lisesi ve ortaokulu ders geçme notu, eğitimlerini açıktan sürdüren öğrenciler tarafından merak ediliyor. MEB Açık lise ders geçme notu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yönetmelikle açıklandı. MEB Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete 22 Ekim günü sayısında yayınlandı. Buna göre açık öğretim kurumları ders geçme notunda da düzenlemeye gidildi. Diğer taraftan açık öğretim liselerinde e-Devlet uygulaması üzerinden yeni kayıt işlemlerinin yapılabilmesine imkan sağlandı. Ayrıca yeni kayıt olan öğrencilerden mezuniyet şartlarını taşımakta olanlara, sınavlara girmeden kayıt oldukları dönem sonunda mezun olabilme imkanı da sağlandı. Peki Açık öğretim lisesi (AÖL) ders geçme notu yükseldi mi, kaç oldu? AÖO Türkçe'den 70 almak zorunlu mu? İşte yeni yönetmelikle ilgili ayrıntılar...
#AÖL Ders Geçme NotuMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), açık öğretim ortaokulu ve liselerinde tüm derslerden geçme notunu 45’ten 50’ye yükseltti. Ortaokullara ise Türkçe dersinden 70 alma zorunluluğu getirildi. Böylece açık öğretim puanlama sistemi, örgün eğitimle uyumlu hale gelmiş oldu.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Necmettin Bilal Erdoğan, İzmir'de Kitap Kurdu Yarışması'nın lansmanında yaptığı konuşmada, "Kirli sosyal medya ortamında gençlerimizin kontrolsüz olarak birçok sıkıntılı, sorunlu mecrayla yüz yüze kalması, buralardan kötü tesirler altında kalması, dünyadaki egemen dinsizleşme, kimliksizleşme, cinsiyetsizleşme akımlarına maruz kalmasındansa kitaplarla çok daha sağlıklı bir geleceğe kapı aralamasını önemsiyoruz. Ortaokul çağı bunun tam zamanı. 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda çocuklarımızın kitap okumaya başlaması, kitap okuma alışkanlıkları kazanması için Kitap Kurdu Yarışması bir fırsat" ifadelerini kullandı.
#İzmirAksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde 40 kontenjanlı Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünü bu yıl 1'i Türkmenistan uyruklu, 2 öğrenci tercih etti. Öğrencilerden Kuddusi Çağrı Karakaya (19), ''Derse ilk geldiğim gün şaşırdım. 40 kişilik sınıfta 2 kişiyle yüz yüze derslerimiz çok akıcı geçiyor'' dedi.
#Fen Bilgisi ÖğretmenliğiİÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binası; Cerrahpaşa Güzel Sanatlar Kulübü ve Cerrahpaşa Gönüllü hekimler Kulübü iş birliği ile hayata geçirilen “Canlı Duvarlar” projesi ile hastane duvarları adeta sanat galerisine çevrildi.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarÖnceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, Ege Üniversitesi'nde yapımı devam eden öğrenci yurtlarında incelemelerde bulundu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Yaşar Kırkpınar'ın da katıldığı incelemelerde Dr. Mehmet Kasapoğlu, "İzmir'deki yurt kapasitemiz 2018 yılında yaklaşık 16 bindi. 2023 yılında ise bu sayı 36 bin 173'e yükseldi. 2024 yılında da 45 bin 453'e ulaşacak. Bu artış gurur verici" dedi.
#Mehmet KasapoğluHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciTEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar "İnşallah bu genç kardeşlerimiz, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamındaki hedeflerine çok daha kısa sürede varmasını sağlayacaklar, ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemlerini geliştirecekler" dedi.
#Selçuk BayraktarTEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar "İnşallah bu genç kardeşlerimiz, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamındaki hedeflerine çok daha kısa sürede varmasını sağlayacaklar, ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemlerini geliştirecekler" dedi.
#Selçuk Bayraktar