Özel okul teşvik sonuçları dün belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı özel okul teşviği alan okulları yayımladı. Tercih yapmaya hak kazanan öğrenciler 6-19 Eylül arasında tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Özel okul teşvik sonuçlarına göre yerleştirme ilanı ise 20 Eylül'de yapılacak.
#Özel Okul TeşvikYabancı dil eğitiminde ana dili yabancı olan öğretmenlerin önemi, uluslararası araştırmalarla kanıtlandı. Öğrencilerin dil becerilerindeki artış, ‘native speaker’ yani kendi ana dilini öğreten öğretmenlerin eğitimdeki etkisini gözler önüne seriyor. Eğitim sistemlerinde bu ayrıntıya önem veren kurumlar ise başarılarıyla ön plana çıkıyor.
#Native Speakerİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2025 Dünya Üniversiteleri Avrupa Sıralaması yayınlandı. Avrupa Konseyi ülkeleri üniversitelerinin sıralandığı listeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 114’üncü sıradan girdi. Bu yıl ikincisi yayınlanan sıralamada ilk 500’de Türkiye’den 21 yükseköğretim kurumu yer aldı.
#İngiltereTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZ2 Haziran’da uygulanacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava sayılı günler kaldı. Stresin arttığı bu dönemde adayların en büyük destekçisi ise aileleri. Peki ebevenyler çocuklarına nasıl davranmalı, son günlerde en çok nelere dikkat etmeli? Eğitim Uzmanı Onu Soğuk, LGS’ye hazırlığın son günlerinde ebeveynelere “Sakın çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın” diyerek önemli ipuçları verdi.
#LGSGüney Kafkasya ülkesi Gürcistan haftalardır ülkede düzenlenen protestolar ve istikrarsızlık endişeleri ile dünya gündeminde... Hükümet karşıtı, AB yanlısı protesto gösterilerini Tiflis’te izleyen Demirören Haber Ajansı (DHA), Gürcistan'daki yaşanan gelişmeleri derledi.
#Gürcistan‘Spor Dostu Kampüs’ tanıtımına katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Yapılan araştırmalar, üniversite öğrencilerinin yüzde 83’ünün 'sedanter yaşam tarzı' yani fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir yaşam tarzına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle kampüslerimizde öncelikli olarak fiziksel aktivite ve düzenli egzersize katılımı artırmak için gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak, gençlerde spor yapma bilincinin artırılması ve gençler arasında egzersizin bir yaşam alışkanlığına dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.
#Spor Dostu KampüsAlmanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ‘PISA 2022’ araştırma sonuçlarına göre eğitimdeki olumsuz sonuçların göçmen öğrencilerden kaynaklandığını dillendiren yetkililere tepki gösterdi. FÖTED Eş Başkanı Mehtap Çağlar ve FÖTED Eş Başkanı Kemal Ülker tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
#AVRUPADAN HABERLERÖğrenme sürecinde bireyin çaba göstermesi ve öğrenmek için var olan potansiyelini ortaya koymaya çalışması bu süreçteki en önemli parametrelerden birini oluşturur. Buna karşılık öğrenme sadece bir görev, iş ya da dışsal olarak yönlendirilen bir süreç olarak görüldüğünde ise öğrenciler çoğunlukla öğrenme sürecinden duygusal olarak uzaklaşır.
#Konuk YazarVan'da konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gazze'de yaşayan toplumun izole edilmesi, en temel haklarından; sudan, gıdadan, elektrikten mahrum bırakılması uluslararası hukuka aykırıdır. Buna sessiz kalanları da ibretle takip ediyoruz. 2,5 milyonluk Gazze halkının göçe zorlanıyor olmasının da insan haklarında yeri yoktur" dedi.
#Cevdet Yılmazİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), bu kez de Avrupa Konseyi’ne bağlı ülkeler sıralaması yayınladı. 42 ülkeden 690 kurumun değerlendirildiği sıralamada Türkiye 72 üniversiteyle İngiltere’den sonra en çok temsil edilen ülke oldu. İlk 100’de Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı. Ancak ülkemizden en iyi sırayı 124’üncü olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) aldı.
#Quacquarelli SymondÖnceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da istihdamı artıracak adımlar da paylaşıldı. Bunlar içinde en dikkat çekeni mesleki eğitim oldu. Uzun süredir birçok işkolunda yaşanan ara elaman sorununun mesleki eğitimle çözümü planlanıyor. İşte nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanmasına yönelik yol haritası...
#Orta Vadeli ProgramDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat sistemini eleştirenlere yönelik olarak "Ülkemizde enflasyonu tetikleyen aşırı kur hareketleri ile mücadelemizde vatandaşlarımızla birlik olmamızı sağlayan en önemli enstrümanlardan biri olan Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum" dedi.
#Nureddin NebatiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan değerlendirme sonrası 15 bin öğretmen ataması Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla canlı yayında başlayan sözleşmeli öğretmenlik tercih sonuçları, çekilen kura sonrası e-devlet üzerinden görüntülenebilecek.
#Öğretmenİlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen 2021 İlim Yayma Ödülleri için geri sayım başladı. Aralık ayında Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşecek olan ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “İlim Yayma Ödülleri'nin tasarlanması, 2 yıllık bir emek. 2021'de ödül miktarlarımızı ikiye katladık. Büyük Ödül’ü 600 bin lira, diğer Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler Ödüllerimizi 200'er bin lira olarak tayin ettik” dedi.
#İlim Yayma Vakfı Akademi Ödülleri2021 yılı itibarıyla bir LGS ve YKS maratonunu daha geride bıraktık. Sırada KPSS ve TUS gibi sınavlar var. ÖSYM’nin sınav takvimi incelendiğinde pek çok sınavın da yıl içinde ya yapıldığı ya da yapılacağı görülüyor. Ayrıca, öğrencilerimizin akademik performanslarının uluslararası ölçekte karşılaştırılabilmesi için birkaç yılda bir PISA ve TIMSS sınavları düzenleniyor. Her ne kadar 21’nci yüzyıl dünyasının öğrencilerden ve hayat boyu öğrenenlerden beklentisi geniş bir yelpazede zihinsel, duygusal, sosyal ve davranışsal pek çok becerinin nitelikli ve işlevsel bir örüntüsünü gerektirse de hem ülkemizde hem de dünyada sınav başarısı öncelikli yerini korumaya ve yaşamımızın merkezinde yer almaya devam ediyor.
#Öz YeterlikT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#Meb