ABB, yağışlarda ani sel baskınlarının yaşandığı 15 alt geçide ‘su baskını algılama sistemi’ kurmaya hazırlanıyor. Sistem sensörler aracılığıyla alt geçitlerdeki su seviyesini ölçecek, su baskını riskine karşı merkeze uyarı göndererek trafik akışını durduracak. Sistemin ihalesi 10 Ocak’ta yapılacak.
#AltgeçitAnkara’nın çeşitli yerlerinde görülen yeşil papağanların, ‘istilacı tür’ olduğu ortaya çıktı. TERIAS Projesi’nde bu türün tarım zararlısı kabul edildiği, hastalığa sebep olma gibi etkilerine dikkat çekildi. En yoğun yeşil papağan İstanbul ve Yalova’dan sonra Ankara’da bulunuyor.
#Murat YILMAZBu yıl koronavirüs nedeniyle sahiller boş kalınca caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuva ve yavru sayılarında yüzde 40'a varan artış yaşandı. Akdeniz sahillerinde bu yıl 6 bin caretta caretta yuvasından 350 bin yavru, 3 bin 500 yeşil deniz kaplumbağası yuvasından 200 bin yavru denizle buluştu.
#Caretta CarettaBU yıl koronavirüs nedeniyle sahiller boş kalınca caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuva ve yavru sayılarında yüzde 40'a varan artış yaşandı. Akdeniz sahillerinde bu yıl 6 bin caretta caretta yuvasından 350 bin yavru, 3 bin 500 yeşil deniz kaplumbağası yuvasından 200 bin yavru denizle buluştu.
#Akdeniz KıyılarıORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü içerisinde, kaldırımda yürürken yanından geçen kamyonetin kasasının açılan kapağının başına çarpması sonucu yaşamını yitiren İrem Kütük (21), memleketi Konya’da toprağa verildi. İrem Kütük’ün tabutun üzerine duvak ve mezuniyet cübbesi örtülürken, cenazede okul arkadaşları gözyaşlarını tutamadı.
#KazaORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü 4’ncü öğrencisi İrem Kütük (21), üniversite kampusu içerisindeki bir kamyonetin kasasının kafasına çarpması sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
#AnkaraCumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünyadaki papağan türlerinin yüzde 16'sından fazlası insan etkisiyle doğal dağılım alanının dışında farklı bölgelerde yaşarken, Türkiye’ye uzun yıllar kafes kuşu olarak getirilen papağanlardan “Yeşil” ve “İskender” papağanını artık doğada görmek mümkün. Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Kökeni tropikal Asya ve Afrika olan yeşil papağan Türkiye’de ilk kez 1975’de Ankara'da görüldü. 1980'li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990'lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü'nde yeniden görülmeye başlarken, 2000'li yılların başında Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. 2010 yılından itibaren Anıtkabir papağanlar açısından ön plana çıktı. 2016 yılından itibaren 20-30 bireylik sürüler Anıtkabir'de görüldü” dedi.
#Mustafa Kemal AtatürkGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara'daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir'de” dedi.
#ANKARAAnkara’da 27 Mart 1994’te başlayan bir dönem sona erdi. Başkenti yaklaşık 24 yıl yöneten Melih Gökçek, ardında pek çok iz bıraktı. O, istifasını bile Twitter’dan açıklayan bir sosyal medya fenomeni, AnkaPark’ın mimarı. ODTÜ’yle yıldızı hiç barışmayan, arazisinden yol geçiren Başkan. “Böyle sanatın içine tükürürüm” sözünü siyasi literatüre kazandırmış bir isim. Dinozor ve robot heykellerinin hamisi. Deniz Zeyrek, Ankara’da 30 km. yol yaptı, yol boyu Gökçek’in hatırlattıklarını yazdı.
#Melih GökçekSalt Galata’da açılan ‘İşveren Sergisi’ Türkiye’nin farklı dönemlerinden yapı örnekleriyle mimar ve işveren arasındaki ilişkiye odaklanıyor. ODTÜ Kampüsü’nden Camlı Köşk’e pek çok örneğin çizim ve fotoğraflarla yer aldığı sergiyi Ulusal Mimarlık Ödülü sahibi mimar Cem Sorguç değerlendirdi.
#SALT Galata‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserBAZI gazetelerde yüksek rütbeli subayların Adalet Yürüyüşü’ne katılmamasının eleştiri konusu olması emekli Koramiral Can Erenoğlu’nu etkilemiş; anons otobüsünde bizi görünce “Bu mitinge katılan en yüksek rütbeli subay olarak buna cevap vermek zorundayım” diyerek şöyle konuştu:
#Yazarlar