Obruk oluşumu, son zamanlarda Konya ve çevresinde sıkça rastlanabilen doğa olayları arasında yer almaktadır. Obruk oluşumunun ardından olayın yaşandığı arazide genellikle silindir benzeri yapılar oluşmaktadır. Bu yapılar çöküntünün türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte, Obruk nedir soruna cevap niteliğindeki detaylar
#ObrukKayaç döngüsü, yer kabuğunu oluşturmakta olan üç temel kayaç türünde meydana gelmektedir. Bu kayaç türlerinde gerçekleşen döngü önemli olmaktadır. Yeryüzünde kayaç döngüsü sonucu oluşmuş olan pek çok kayaç bulunmaktadır. Bu kayaçlar başta insanlar olmak için bazı canlılar için önem arz etmektedir. İnsanlık bu kayaçları çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanmaktadır. Bunun yanında maddi olarak da getirisi vardır. İşte, kayaç döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimİçişleriBakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarında 61 ilin afet riski planı tamamlanırken, 20 ilin yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.
#İçişleri Bakanlığıİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor. İçinde peynirin bulunduğu tulum, mağaraya ilk konduğunda beyaz renkli iken, 1- 1,5 ay sonra beyazımsı, mavimsi bir küf oluşuyor. Yaklaşık 6 aylık bekleme süresi tamamlanıp tulum kıpkırmızı bir renk aldığında mağaradan çıkartılıyor.
#Karamanİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor.
#Divle Obruk Peyniriİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor. İçinde peynirin bulunduğu tulum, mağaraya ilk konduğunda beyaz renkli iken, 1- 1,5 ay sonra beyazımsı, mavimsi bir küf oluşuyor. Yaklaşık 6 aylık bekleme süresi tamamlanıp tulum kıpkırmızı bir renk aldığında mağaradan çıkartılıyor.
#Divle Obruk Peyniri300 milyon dolara mal olan Obruk Barajı, Türkiye’nin gizli bir biyolojik zenginlik alanı olarak dikkat çekiyor.Obruk’ta yaklaşık 20 familyadan 110’a yakın kuş türü tespit edildi.30 bin bireye yakın kışlayan kuş popülasyonuna sahip Obruk Barajı aynı zamanda baharda üreyen kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de en çok kış kuşu popülasyonuna sahip 17. sulak alan olan Obruk’ta akkuyruklu kartal, kara ve küçük akbaba ile şah kartalı gibi nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kuş türleri de bulunuyor.Doğal güzelliğiyle de fotoğraf tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alacak olan Obruk, kurulması planlanan doğa parkuruyla birlikte turizme de katma değer sunacak.
#Enerji ÜretimiAntalya'da kentin altında dar koridorların bulunduğu obruklar araştırmacıların ilgisini çekerken, Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu ile öğrencileri, Arapsuyu Mahallesi'nde 50 metre derinlikteki obruğun bir insanın sığabileceği darlıktaki koridorlarında 15 metre ilerlemeyi başardı.
#AntalyaTuz Gölü, Beyşehir Gölü, Akyay Gölü, Ereğli Ovası, Karapınar Ovası gibi 50 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Konya Havzası, SOS vermeye başladı. Havzada su seviyesi günden güne azalıyor, kuraklık tehlikesi belirdi. Bolluk ve Terkasan gölleri kurudu. 1997’de 260 bin hektar alanı kaplayan Tuz Gölü, 7 yılda 100 bin hektar azalarak 160 bin hektara düştü.