300 milyon dolara mal olan Obruk Barajı, Türkiye’nin gizli bir biyolojik zenginlik alanı olarak dikkat çekiyor.Obruk’ta yaklaşık 20 familyadan 110’a yakın kuş türü tespit edildi.30 bin bireye yakın kışlayan kuş popülasyonuna sahip Obruk Barajı aynı zamanda baharda üreyen kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de en çok kış kuşu popülasyonuna sahip 17. sulak alan olan Obruk’ta akkuyruklu kartal, kara ve küçük akbaba ile şah kartalı gibi nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kuş türleri de bulunuyor.Doğal güzelliğiyle de fotoğraf tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alacak olan Obruk, kurulması planlanan doğa parkuruyla birlikte turizme de katma değer sunacak.
#Enerji ÜretimiTarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda su seviyesinin 73 metreye ulaştığını belirterek, "Bundan sonraki süreçte, kontrollü olarak su depolanmasına devam edilecektir. Baraj rezervuarında günlük maksimum 1 metre su yükselmesi olacak şekilde 20 Ağustos 2023 tarihinde test üretimine başlanmasını planlamaktayız. 390 günün sonunda da barajın maksimum işletme kotu olan 710 metreye ulaşılarak, tam kapasiteyle enerji üretimine başlanacaktır" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıAnadolu peynirlerini pek severim. Bin türlü ot ve çiçeğin boy verdiği ovalarda beslenen hayvanların sütünden yapılan peynirlere doyamam. Sorarım, ararım, bulursam alıp tadına bakarım. Size bu hafta en sevdiğim 10 peyniri tanıtmaya çalışacağım. Bu seçimi yaparken Prof. Dr. Artun Ünsal’ın ‘Süt Uyuyunca’ ve Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in ortaklaşa yazdıkları ‘Peynir Aşkına’ adlı kitaplardan yardım aldım.
#PeynirKonyalı çaycı Halil, kendisini sefaletten kurtaran, işyerini ve evlerini açan iki işadamı Mehmet Mustafa Öcal ile Kahraman Erdem’i kurnaz bir planla öldürdü. Önce milyarlarca liralarını aldı, sonra hayatlarını. Göllere düşkündü. İki arkadaşını tatillerde göl kenarında kuzu çevirmeye, gölde balık avlamaya götürdü. Göl avcılığında bir numaraydı.
Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Akyay Gölü, Ereğli Ovası, Karapınar Ovası gibi 50 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Konya Havzası, SOS vermeye başladı. Havzada su seviyesi günden güne azalıyor, kuraklık tehlikesi belirdi. Bolluk ve Terkasan gölleri kurudu. 1997’de 260 bin hektar alanı kaplayan Tuz Gölü, 7 yılda 100 bin hektar azalarak 160 bin hektara düştü.