Tarihi eserler bakımından Türkiye her köşesinde ayrı bir zenginliğe sahip bir ülkedir. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları üzerinde her medeniyete ait izler bulunur. Özellikle Osmanlı Döneminde yapılan camiler mimari açıdan oldukça görkemli yapılardır. Bunlardan biri de Molla Fenari Mahallesinde yer alan Nuruosmaniye Camiidir. Peki, Nuriosmaniye Camii nerededir? Tarihi, özellikleri nelerdir? Kim tarafından yaptırılmıştır? İşte detaylar.
#Nuruosmaniyeİstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli cami olan Nuruosmaniye Camii, 3 asra yakın geçmişine rağmen ilk günkü görkemiyle hizmet veriyor. Batılılaşma eğilimlerinin mimaride ortaya çıkmaya başladığı bir devirde ortaya çıkan camii ve külliyesi, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası sayılıyor.
#Nuruosmaniye CamiiSiz hiç Milano'da Duomo'nun ve Floransa Katedrali'nin ve Signoria'nın önünde böyle manzaralar görüyor musunuz? Köln'de aslında 19. asırda yapılan katedralin önünde böyle bir çapaçulluk var mı? Kremlin Meydanı'nda veya İsfahan'da Nakş-ı Cihan denen nefis meydanda araba park edildiğini gördünüz mü?
#YAZARTürkiye'nin pek çok ilinde Osmanlı mirası birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Ancak İstanbul'un uzun süre başkent olması nedeniyle genel olarak bütün yapılar burada toplanmıştır. Çorlulu Ali Paşa Medresesi de bu yapılardan biridir. Çorlulu ali paşa medresesi nerede ve nasıl gidilir? Çorlulu ali paşa medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mimarlık tarihçisi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Uğur Tanyeli’yle son kitabı ‘Mütereddit Modernler: Dünyada ve Türkiye’de Mimar İdeologlar’dan yola çıkarak güncel meseleler, ‘alçak mimarlık tartışması’, Türkiye’deki arsaya yönelik spekülatif basınç, yıkılan AKM, Emek Sineması gibi yapılar ve öne çıkan yeni kuşak mimarlar üzerine söyleştik…
#Uğur VardanBaşarı budur. <br> İşini tutkuyla yapmak, kendini inşa etmek budur. <br> 10 yıl önce sıradan, normal bir rehberdi. <br> Hürriyet’in Seyahat ilavesinde yazmaya başladı. <br> 10 yıl boyunca yazdı, yazdı, yazdı... <br> Beş kuruş para almadı. <br> İnsanlar, “Ne kadar boş işlerle uğraşıyorsun! Bedava yazı yazılır mı? Bir de ardından tura çıkıyorsun, yazık değil mi sana?” dediler. <br> Aldırmadı. <br> Ama son gülen o oldu.
Bu hafta sonu açık havada, üzerinizde parlayan ay ışığının ve çam ağaçlarının altında yüzmeye ne dersiniz? Hayır hayır, Güney Yarımküre’ye bir seyahatten ya da Rus geleneklerinden söz etmiyoruz. İstanbul’dan Şehir Hatları vapuru ile kısa sürede ulaşabileceğiniz bir yere gidiyoruz; Yalova Termal’e... Sizi iliklerinize kadar ısıtacak kaplıcaları ve gün boyu yürüyüş yapabileceğiniz orman içi yollarıyla bu mevsimde yapılabilecek en iyi iki günlük kaçamaklardan biri. Üstelik taşını sıksanız tarih fışkırıyor. Hesaplı ve daha da önemlisi sıcacık!
Minarelerle taçlandırılmış üç eski başkent, Osmanlı’nın görkeminin yüzlerce yıllık tanıkları. Bursa kuruluşa şahitlik etmiş, Edirne yükseliş döneminde ön plana çıkmış, zirve ve çöküş ise İstanbul’a kalmış. Osmanlı’nın yaklaşık 700 yılında payitaht, yani başkent olan bu üç şehir muhteşem eserlerle süslü. Yeniden keşfetmeye ne dersiniz?