Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile 7 Ocak’ta başlayan 2. Yeditepe Bienali 20 Ocak itibariyle Fatih Cam Küp Galeri ve Nuruosmaniye Camii Mahzen’deki sergilerle ile devam ediyor. 7 Mart’a kadar sergilenecek olan eserler, mahzenin su ile ilişkisini vurgulayan bir tür iniş ve ağırbaşlılığı esas alıyor.
#2. Yeditepe Bienali“Kilidi aç ki içi bulasın, içeri girebilesin. Açmadan aklına uyarsan buldum sanırsın; o zaman da dışarıda kalırsın.” Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen "Yeditepe Bienali", kapılarını 7 Ocak'ta sanatseverlere açtı. İstanbul'un dört seçkin mekanı Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi’nde açılan sergiler, geleneksel ile moderni farklı bakış açıları ile ele alan birbirinden ilginç eserlere ev sahipliği yapıyor.
#2. Yeditepe BienaliSiz hiç Milano'da Duomo'nun ve Floransa Katedrali'nin ve Signoria'nın önünde böyle manzaralar görüyor musunuz? Köln'de aslında 19. asırda yapılan katedralin önünde böyle bir çapaçulluk var mı? Kremlin Meydanı'nda veya İsfahan'da Nakş-ı Cihan denen nefis meydanda araba park edildiğini gördünüz mü?
#YAZARTürkiye'nin pek çok ilinde Osmanlı mirası birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Ancak İstanbul'un uzun süre başkent olması nedeniyle genel olarak bütün yapılar burada toplanmıştır. Çorlulu Ali Paşa Medresesi de bu yapılardan biridir. Çorlulu ali paşa medresesi nerede ve nasıl gidilir? Çorlulu ali paşa medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Tarihi eserler bakımından Türkiye her köşesinde ayrı bir zenginliğe sahip bir ülkedir. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları üzerinde her medeniyete ait izler bulunur. Özellikle Osmanlı Döneminde yapılan camiler mimari açıdan oldukça görkemli yapılardır. Bunlardan biri de Molla Fenari Mahallesinde yer alan Nuruosmaniye Camiidir. Peki, Nuriosmaniye Camii nerededir? Tarihi, özellikleri nelerdir? Kim tarafından yaptırılmıştır? İşte detaylar.
#Nuruosmaniyeİstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli cami olan Nuruosmaniye Camii, 3 asra yakın geçmişine rağmen ilk günkü görkemiyle hizmet veriyor. Batılılaşma eğilimlerinin mimaride ortaya çıkmaya başladığı bir devirde ortaya çıkan camii ve külliyesi, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası sayılıyor.
#Nuruosmaniye CamiiÇevre sorunları artık soluduğumuz havayı ve gözlerimizin aradığı estetiği yok eder duruma geldi. Büyük kentlerde İstanbul, Bursa ve İzmir’de yeşil aranır bir alan haline dönüştü. Bilhassa Bursa’nın 1960’lardan sonra ve 1970’lerden itibaren yeşil Bursa olmaktan çıktığı görülüyor.
#YAZARHitit, Helen, Roma ve Osmanlı dönemleri izlerini taşıyan; adı 'kara çalılık' anlamına Karabük, Türkiye’nin en çok turist ağırlayan illerinden. Ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından birine sahip olan Karabük doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor. Detaylarıyla Karabük gezi rehberi...
#Karabükİstanbul Fatih’te bulunan ve 7 yıldır restore edilen Nuruosmaniye Camii ile külliyesinin temelinden ‘sanat galerisi’ çıktı. 2 bin 42 metrekarelik alanda 12’si oda, toplam 19 bölge ve kuyuya ulaşıldı. Temelde kullanılan 270 meşe kazığının hiç çürümediği görüldü.
#Fatih‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİstanbul’un yeni alışveriş mabedleri, dev AVM’ler açıldıktan sonra beş asırlık Kapalıçarşı’nın papucu dama atıldı. Oysa ara sokaklarında pek çok sıradışı mekan barındırıyor. Hollywood yıldızlarına mücevher tasarlayan kuyumcular, ünlü modacıların müdavimi olduğu kumaşçılar, Osmanlı hanedanının özel eşyalarını bulabileceğiniz antikacılar, örneğine başka hiçbir semtte rastlayamayacağınız esnaf lokantaları... İşte size Kapalıçarşı’dan 38 sıradışı adres...
ATATÜRK’ün din konusuna yaklaşımı daima tartışma konusu olmuştur. TRT’nin emekli yapımcısı Nazmi Kal, görgü tanıklarına dayanarak Atatürk’ün dini konulara yaklaşımını gösterir bazı tanıkların söylediklerini “Atatürk’den Duymadığımız Anılar’ (nazmikal@yahoo.com) adıyla kitaplaştırmış. Bize de kitabından alıntılar göndermiş; bazılarını yerimiz yettiği oranda nakledeceğiz.
Bu hafta sonu açık havada, üzerinizde parlayan ay ışığının ve çam ağaçlarının altında yüzmeye ne dersiniz? Hayır hayır, Güney Yarımküre’ye bir seyahatten ya da Rus geleneklerinden söz etmiyoruz. İstanbul’dan Şehir Hatları vapuru ile kısa sürede ulaşabileceğiniz bir yere gidiyoruz; Yalova Termal’e... Sizi iliklerinize kadar ısıtacak kaplıcaları ve gün boyu yürüyüş yapabileceğiniz orman içi yollarıyla bu mevsimde yapılabilecek en iyi iki günlük kaçamaklardan biri. Üstelik taşını sıksanız tarih fışkırıyor. Hesaplı ve daha da önemlisi sıcacık!
İçinde Hıristiyan ve Müslüman iki din adamının da bulunduğu, mimarlık ve sanat tarihçilerinin yer aldığı jürimiz, Türkiye’nin en estetik 10 camiini seçerken zorlandı. Baha Tanman ve Doğan Kuban başta olmak üzere tümü, "Her dönemin farklı güzellik anlayışı var. Bir Selçuklu camiini seçsek, beyliklerin hatırı kalır, beylik döneminden birini öne çıkarsak Osmanlı’nın gönlü kırılır" dediler. Ve bu sıralamada yer alanların hepsini eşitlediler.
DÜŞÜNDÜKLERİNİZİ bazen kavramlaştıramıyorsunuz. O yüzden uzun uzun anlatmaya mecbur kalıyorsunuz. Örneğin biz halihazır durumumuzu tanımlarken "Ilımlı İslam Devleti" denebileceğini söylüyorduk. Oysa dün Milliyet Gazetesi yazarı Ece Temelkuran’ın sorunu çözdüğünü gördük.<br><br>Türkiye Cumhuriyeti’ne artık "AKP devleti" diyelim diyordu Temelkuran.