YKS'ye damga vuran sayısal sorularından birisi de polimer konusu oldu. Nükleik asit, glikojen, kitin ve trigliserit gibi elementlerin polimer olup olmadığına dair detayların sorulduğu soruda, pek çok öğrencinin farklı şıkları işaretlemesi, doğru cevabı merak ettirdi. Peki, Nükleik asit, glikojen, kitin ve trigliserit polimer mi? Hangi polimer değil? İşte, o detaylar
#Nükleik AsitRibozom nükleoprotein yapılı mı sorusu, KPSS'de bu soru ile karşılaşan pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Kromozomlar, kromatin iplikler ve ribozom organeli nükleoprotein yapıdadır. Ribozomun nükleoprotein yapıda olmasının sebebi rRNA ve protein olmak üzere iki kısımdan oluşmasıdır. Kromozom ve kromatin ipliklerin sebebi ise DNA ve proteinden oluşmalarıdır. İşte, nükleoproteinler hakkında detaylı bilgiler
#NükleoproteinKoronavirüs salgının ilk görüldüğü yer olan ve 2 seneden fazladır uyguladığı 0 Covid politikasıyla gündemde olanb Çin’den ilginç haber ve görüntüler gelmeye devam ediyor. Ülkenin kıyı kenti Xiamen’de balıkçılara koronavürs testi uygulanıyor. Ancak sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre test sadece onlar için değil…
#Çin2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya Çin'den gelen haberin şokunu yaşıyor. Ülkenin güneyindeki Hainan Adası’nda bulunan Sanya kentinde Covid-19 vakalarında görülen artış nedeniyle kapanma tedbirleri uygulanacağının ilan edilmesinin ardından 80 bin turist kentte mahsur kaldı
#KoronavirüsArtan koronavirüs vakaları nedeni ile sıkı karantina altına alınan ve insanların haftalardır evlerinden çıkamadığı Çin'in finans merkezi Şangay'da ayaklanmalar başladı. Bölgede yaşayan yabancı asıllı bir adamın görüntüleri kent sakinlerinin artık dayanamayacak noktaya geldiğini ortaya koydu.
#ÇinYaz aylarının gelmesi ile dünya genelinde vaka sayıları düşüşe geçerken Çin'den gelen son görüntüler paniğe neden oldu. Uzun süredir karantina altında olan Şangay'da insanların evlerinin önüne metal bariyerler çekilirken Pekin'de insanlar karantina korkusu ile market raflarını boşalttı.
#ÇinHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkDNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCanlıların akrabalık derecelerini ve evrimsel ilişkilerini göz önüne bulundurarak yapılan sınıflandırma çeşidine doğal sınıflandırma adı verilir. Bir organizmanın tüm evrimsel geçmişine filogeni adı verilir. Bu nedenle de doğal sınıflandırma ise, filogenetik sınıflandırma şeklinde adlandırılır. Filogenetik sınıflandırma nedir, nasıl yapılır ve basamakları nelerdir sizler için derledik.
#EğitimFosfor doğa için önemli yer teşkil eden bir mineral olarak bilinmektedir. Yaşam için gerekli bir yapıya sahip bulunmaktadır. Fosforun omurgalılar ve tüm canlılar için büyük bir önemi vardır. Bu nedenle yapısal olarak araştırılması doğru olacaktır. Fosfor yapı olarak kayaçlarda bulunmaktadır. Yaşam içinde bulunan tüm canlıların az miktarda fosfora ihtiyacı bulunmaktadır. İşte, fosfor döngüsü hakkında tüm detaylar.
#EğitimSalgın ile mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Eylül ayında başlayan ve aşısız ya da hastalığı geçirmemiş kişilerden; toplu ulaşım araçlarını kullanma, şehirler arası seyahatler ve birçok etkinliğe katılabilmeleri için talep edilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yanı sıra pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra PCR testi yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek. Omikron varyantının hızla yayıldığı, vaka sayılarının 2 yıldır görülen en üst seviyeye çıktığı bugünlerde, haklı olarak birçok kişi, ‘Ne değişti de kurallar esnetildi?’ diye soruyor. Ben de cevabın peşine düştüm.
#PCRBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezCildin yenilenmesini sağlayan Paris Işıltısı son dönemin gözde estetik uygulamaları arasında yer alıyor. Adını bu yenilenmeden kaynaklı parlaklıktan alan Paris ışıltısı uygulaması, cildin en üst tabakasına uygulanması için özel olarak tasarlanan aplikatörü ile uygulandığında maksimum verim alınıyor ve bu sayede o sağlıklı parlak görünümü elde ediliyor. Peki, Paris ışıltısı nedir, ne işe yarar, kaç seans? İşte, Paris ışıltısı hakkında merak edilenler…
#Paris IşıltısıÇin'de yerel kaynaklı vakalar görülen Putien şehrine bağlı yerleşimlere erişim kontrolü uygulanıyor. Tüm vatandaşlara test uygulamasının başladığı şehirde virüsün kuluçka süresinin uzadığının ortaya çıkması endişe yarattı.
#ÇinPCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde kullanılmaya devam ediliyor. PCR olarak bildiğimiz Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu, pratik bir şekilde yapılabiliyor, kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösterebiliyor. Peki, gündemden düşmeyen Polimeraz Nedir, Ne İşe Yarar? Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) Nasıl Yapılır? İşte Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) hakkında merak edilenler…
#Polimeraz NedirAtmosferimizdeki en bol bulunan element olan nitrojen yaşam için çok önemlidir. Toprakta ve bitkilerde, içtiğimiz suda ve soluduğumuz havada azot bulunur. Aynı zamanda yaşam için de gereklidir. Peki, azot nedir ve nerede bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler için durum biraz daha karışık. Örneğin; Almanya'ya BioNTech aşısı olsanız bile gitmeniz şu an için mümkün değil. Diğer bir AB üyesi Hollanda'ya gitmek için ise türüne bağlı kalmaksızın Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı herhangi bir aşıyı olmanız yeterli. İrlanda ise "BioNTech olduysan karantina yok ama Sinovac olduysan ancak benim belirlediğim otelde kalabilirsin" diyor… Evet biraz kafanız karıştı ama paniğe gerek yok... İşte "Hangi aşı ile hangi ülkeye gidebilirim" rehberi...
#Aşı PasaportuSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu’na davet ettiği BioNTech aşısının mucitlerinden Dr. Uğur Şahin ile yaptığı ortak açıklamada “Önümüzdeki 3 ay içinde ülke genelinde COVID-19’a karşı çok yoğun bir BioNTech aşısı kampanyasının uygulamaya gireceğini” açıkladı.
#YAZARRibonükleik asit ya da kısaca RNA, hücre içindeki pek çok faaliyette gerekli olan tez zincirli baz dizisine verilen bir isimdir. Beş karbonlu riboz yapılardan oluşan RNA DNA açısından da son derece önemlidir. RNA nedir, ne işe yarar ve nerede bulunur? Ribo Nükleik asit özellikleri ve görevi hakkında detaylı bilgileri derledik.
#RNA Nedir?