Burası ilk ünitesi tamamlanmak üzere olan Akkuyu Nükleer Santralı. Birinci ünitedeki santralın kalbi olarak adlandırılan ‘reaktör şaftı’na ve nükleer reaksiyonun başlamasıyla büyük miktarda enerjinin açığa çıkacağı merkez salona, ilk ve son kez Hürriyet Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, fotomuhabiri Selahattin Sönmez, CNN Türk Kameramanı Barış Tan ile birlikte girdik. Reaktörün kalbi bizim ziyaretimizden kısa bir süre sonra kapanacak ve sonrasında bir asır boyunca açılmayacak.
#AkkuyuSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıÇek Bilimler Akademisi Nükleer Fizik Enstitüsü ve Prag'daki CAS Arkeoloji Enstitüsü liderliğindeki uluslararası bir ekibin yaptığı çalışmaya göre, Avrupa'nın bilinen en eski insan yerleşim alanı Batı Ukrayna'daki Korolevo kasabası yakınlarında yer alıyor.
#CasABD tarafından dört yıl önce öldürülen İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Kirman kentindeki mezarında önceki gün yapılan anma töreni sırasında meydana gelen ve 100’e yakın insanın ölümüne yol açan patlamalar, bütün Ortadoğu’yu yeni ve sert bir deprem dalgası halinde sarstı.
#İranRobert Oppenheimer, biyografisi ile merak ediliyor. Oppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı dikkat çekiyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografisi...
#OppenheimerRobert Oppenheimer, kariyeri ve hayatı ile dikkat çeken isimlerden bilim insanları arasında yer aldı. 1967 yılında yaşama gözlerini yuman Robert Oppenheimer, fizik ve teorik fizik alanında önemli atılımlar yapmış bilim insanıdır. İşte, Robert Oppenheimer kimdir sorusuna yönelik önemli yanıtlar
#Robert OppenheimerKöklü liseler sadece kendi adlarını değil, mezun ettikleri başarılı öğrencilerin de adlarını tarihe yazıyor. Başarılarıyla iz bırakan mezunlarla, lise eğitimlerinin kendilerine kattıkları üzerine konuştuk. Lise eğitiminin kendilerine farklı yetenekler ve bakış açısı kazandırdığını söyleyen mezunların ortak noktası, lise eğitiminin ‘başarı dolu bir gelecek’ için onlara yol açmış olması…
#Köklü LiselerFizik, maddenin uzay-zaman boyunca hareketini ve davranışını, maddenin kendisini inceleyen doğa bilimidir. Ayrıca maddeyle ilişkili enerji ve kuvvetlerin varlığını da incelemektedir. Sizler için fiziğin alt dallarını ve bu dalların açığa kavuşturduğu şeyleri derledik.
#Fiziğin Alt DallarıAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto HahnÇiçeği burnunda Memleket Partisi’nin Genel Başkanı Muharrem İnce ile eski albümleri karıştırdık… Bize köyde geçen çocukluğunu, lise yıllarında duvarlara yazdığı ‘solcu yazılar’ sebebiyle Demirelci babasından yediği azarları, Artvin’deki öğretmenlik yıllarını, SHP ve CHP’de başlayıp Memleket Partisi’nde devam eden siyaset yolculuğunu anlattı.
#Memleket PartisiAkkuyu’da çalışmak için Rusya’da eğitim alan gençlerden mezun olanlar aktif çalışmaya başladılar. İlk mezunlar ise iddialı. Zorlu bir eğitimden geçtiklerini belirterek, “Hepimiz farklı alanlarda uzmanlaştık. Giderek profesyonelleşiyoruz. Zamanla bir santralı inşa edecek düzeye mutlaka geleceğiz” diyor.
#RusyaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye’ye nükleer teknolojiyi taşıyacak ve ülkemizin nükleer enerjideki zihni altyapısını inşa edecek uzmanlarımız eğitimlerini tamamlayarak ülkemize dönmeye devam ediyor. Genç mühendislerimizden 43’ü daha dün mezun oldu. Son mezunlarımızla birlikte bugüne kadar eğitimini tamamlayarak ülkemize dönen genç nükleer enerji uzmanımız 186’ya ulaştı" dedi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DönmezRusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almaları için giden gençler Türkiye’nin ilk nükleer güç santralında görev alacak. 2018’de 35, 2019’da 53, 2020 yılında ise 55’i mezun olurken, genç mühendislerin 43’ü bugün mezun oluyor. Böylece Türkiye’nin nükleer mühendis sayısı 186’ya ulaşıyor.
#GazetehaberleriTeknolojinin gelişimi ile birlikte yeni mesleklere de ilgi oldukça artmıştır. Son yılların gözde mesleklerinden olan nükleer enerji mühendisliği ise dikkat çekiyor. Nükleer enerji mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Nedir?Rusya Ulusal Araştırmalar Nükleer Üniversitesinden Rus fizikçiler, nükleer reaktörlerin uzaktan izlenmesinin doğruluğunu neredeyse bin kat artıran bir dedektör geliştiriyor. Fizikçiler, eylül ayında gerçekleştirdikleri bir dizi deneyle elastik tutarlı nötrino saçılımının ağır çekirdekler üzerindeki etkisine dayanan bir yaklaşımla yeni iki aşamalı emisyon dedektör ile nötrino kontrol yöntemini iyileştirmeyi başardı. Yeni dedektörle evrenin sırlarını keşfetmek için bir adım daha atıldı.
#FizikçiMardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken Markus Acar, TÜBİTAK'ın desteğiyle İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Merkezinin lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Şili ve Çin vatandaşı arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Parçacık Hızlandırıcılarında Elektron Işınları için Alan Etkili Transistör (FET) Tasarımlarına Dayalı Düşük Maliyetli Grafen Dedektörü’ projesiyle finale kaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online görüşmede Acar'ı kutladı.
#Markus AcarDünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. Pek çok alanda önemli işlere imza atan kadınlar, bilim dünyasında da çok önemli işlere imza attılar. İşte bilim dünyasında ses getiren çalışmalara imza atan kadınlar...
#BilimRusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI), Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi ve St. Petersburg Fizik ve Teknik Enstitüsü’nden bilim insanları, yaptığı araştırmada nötron monitörleri ve PAMELA Uydu Projesi tarafından tespit edilen uzay ışıklarının güneş modülasyonlarının etkilerini karşılaştırdı.
#BilimAvrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinde (CERN) yürütülen Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) projesinde, çarpıştırıcının vakum odacığının prototipiyle ilgili çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesinden (İEÜ) akademisyenler yapacak.
#Cern