Türk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLADiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ALICE deneyine kabul edilen tek üniversite oldu. YTÜ öğrencileri, ALICE deneyinde çalışarak evrenin başlangıcını bulmaya çalışacak ve CERN’e giderek deney üstünde birebir çalışabilecek.
#ALICE2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Bu sene ödülü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferench Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Bu gelişmeyle beraber Anne L'Huillier hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Anne L'Huillier kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İşte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Anne L'Huillier hakkında bilgiler...
#Nobel Fizik Ödülü18 yaşındaki Efe Zaladin, Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul edildi. Eğitim hayatı boyunca yaklaşık 10 milyon liralık burstan faydalanacak olan Efe, bu başarıya sınıfın en arka sırasında oturarak ulaştı. Onu farklı kılan ve Stanford’a götüren ise arka sırada dersi kaynatmak yerine okuduğu kitaplar ve yaptığı ders dışı çalışmalar oldu.
#Efe ZaladinAvrupa ülkeleri, hızla artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına karşı, belirli zamanlarda ışıkları kapatma, ısıları düşürme gibi çeşitli tasarruf önlemleri ile birlikte enerji fiyatlarını sınırlama gibi çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor.
#Avrupaİnternet günümüzde sayısı milyonlara belki de milyarlara varan fotoğraflarla dolu bir yer. İnternette yayınlanan ilk fotoğrafın hangisi olduğunu biliyor musunuz? Peki bu ünlü fotoğrafta yer alan kişilerin kim olduklarını? Gelin 30 yıl önceden gelen bu ilginç hikâyeyi birlikte okuyalım…
#İnternetİnternet insanların farklı alanlara ait bilgilere kolayca erişim sağlayabildiği bir ağ olarak ifade edilmektedir. İnsanlık tarihi için önemli bir buluş olan internet sayesinde bir şeyler öğrenmek için harcanan zaman oldukça az olurken bilginin kaynağına gitmeden de bilgi sahibi olmak oldukça kolay olmaktadır. İnternet, Tim Berners- Lee tarafından geliştirilen bir sistem olarak belirtilmektedir. Peki, Tim Berners- Lee neyi buldu ya da icat etti? Tim Berners Lee buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#AraştırmaOtomotiv firmasında çalışırken, MFK Limited Şirketi’ni kuran Muhsin Mardin, 100 metrekarelik bir atölyede otomotiv sektörüne yedek parça üretmeye başladı. Girişimci, BEBKA desteğiyle AS9100 sertifikasyonu aldı ve süreçte uçan parçalar da yapmaya başladı. Bugün Yenişehir ve Ankara’da toplam iki fabrikaya erişen MFK, yaklaşık 30 bin metrekare alanda 200 kişiye istihdam sağlıyor ve 3 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor.
#BursaMarmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliğiyle kurulan merkezde, yapay doku üretimi, virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanserler ile ilgili teşhis ve tedaviye yönelik bilimsel araştırmalar yapılacak.
#Marmara ÜniversitesiPolonya Yüksek Denetleme Kurulu (NIK) 140 milyon euroyu aşkın bütçesi bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı'nı (Interpol) denetleyecek. Üç yıl görev yapacak olan kurul, mali tabloların Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartlarına uygunluğunu denetleyecek ve Interpol yöneticilerine rapor verecek.
#InterpolÜlkenin akaryakıt sistemini kilitleyen siber saldırıya karşılık vermek isteyen İranlı hacker’lar 1.5 milyon İsraillinin kişisel bilgilerini ifşa etti; iki hükümet arasındaki siber savaşın bedelini siviller ödedi. Siber ataklar gerçek bir savaşın habercisi olabilir mi?
#Siber SavaşGeçtiğimiz hafta içinde peş peşe füze denemeleri ile bölgedeki tansiyonu tırmandıran Kuzey Kore bu kez de nükleer silah tartışmaları ile gündemde. Ülkenin nükleer silahlar için uranyum ürettiği tesis uydudan görüntülendi. Uzmanlar fotoğraflara göre tesisin kapasitesini yüzde 25 artırdığını belirtti.
#Kuzey KoreBurçlar, günümüzde büyük bir öneme sahip olmaktadır. Özelikle 30 Nisan tarihinin hangi burcu kapsadığını ve bu burcun özelliklerini, yükselenini, 30 Nisan tarihinde meydana gelen olayları ve yine bu tarih içerisinde doğan ünlüleri sizler için derledik.
#30 Nisan Hangi Burç Ve Burcu Ne?Taek kelimesi bir kısaltmadır. Bu kısaltmanın uzun hali ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumu demektir. Bu kurum bir devlet dairesini ifade etmektedir. Dolayısıyla da bu devlet dairesinin resmi görevleri, sorumlulukları ve yaptığı işler bulunmaktadır. Taek nedir, nerede kurulmuştur, Taek ne yapmaktadır tüm detayları ile derledik.
#Taek Nedir?Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde sürmekte olan orman yangınının boyutlarını gözler önüne seren bir fotoğraf geldi. NASA'nın paylaştığı karede yangının dumanının 3 bin kilometre uzaktaki Kuzey Kutbu'na kadar ulaştığı görüldü. Hala söndürülemeyen yangınlar şimdi bölgedeki nükleer araştırma laboratuvarlarını ve yüzlerce evi tehdit ediyor.
#DünyaRusya’nın Sibirya Bölgesi’nde sürmekte olan orman yangınının boyutlarını gözler önüne seren bir fotoğraf geldi. NASA'nın paylaştığı karede yangının dumanının 3 bin kilometre uzaktaki Kuzey Kutbu'na kadar ulaştığı görüldü. Hala söndürülemeyen yangınlar şimdi bölgedeki nükleer araştırma laboratuvarlarını ve yüzlerce evi tehdit ediyor.
#Dünya