Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’de ilk kez nükleer enerji alanında ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün karşılanması amacıyla tematik bir lise kurulacağını açıkladı. Bakan Özer, Türkiye’nin son yıllarda enerji yatırımlarına hız verdiğini, özellikle nükleer enerji alanındaki çalışmalarının dikkat çektiğini belirtti.
#Mahmut ÖzerAKKUYU Nükleer Santral Şirketi’nin 12 Şubat’ta olağanüstü genel kurul yapıldı. 16 Şubat’ta Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bilgilere göre Genel Kurul’da Fuad Akhundov yönetim kurulu üyeliği görevinden alındı. Yerine Anton Dedusenko getirildi. Dedusenko, 2020 yılına kadar görevde kalacak. Dedusenko Rosatom’un ticaret direktörüydü.
#GazetehaberleriRosatom ile Akkuyu santralının yüzde 49’luk hissesinin devir görüşmelerine başlayan Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu ortaklıktan çekiliyor. Akkuyu’ya, Kolin ve Kalyon yerine Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) ortak olacağı iddiaları doğrulanmazken, Rus Rosatom, EÜAŞ ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
#RosatomAKKUYU Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nde çalışan ve yüzde 80'ini Türk vatandaşlarının oluşturduğu geniş Rus-Türk ekibinin ortak çabalarıyla proje hedefine ulaşacaklarını dile getirerek, "Başaracağız ve Akkuyu NGS'nin ilk ünitesini 2023 yılında tamamlayacağız" dedi.
#Akkuyu NGS Projesi1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor. Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
#GüvenlikAkkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh "İmzalanan hükümetler arası anlaşmaya göre tüm gereken izinlerin ve ruhsatların alınmasından sonra 7 yıl içerisinde 1. güç ünitesinin işletmeye alınması öngörülmektedir. Dolayısıyla bu sürenin 2023 yılına denk geldiğini belirtmek isterim" dedi.
#AkkuyuMeclis’e sunulan yeni torba kanun teklifi ile sigorta şirketlerinin sigortalamakta güçlük çektiği ya da teminat vermek istemediği riskleri sigortalayacak ‘Türk Reasürans Anonim Şirketi’ kurulacak. Şirketin sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait olacak. Böylece reel sektörün sigorta ihtiyacı karşılanacak.
#YazarEkonomide beklenen düzenlemeler yaklaşan yerel seçimler öncesi Meclis gündemine geliyor. AK Partili milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan torba teklifte birçok düzenleme yer alıyor. Buna göre yaşlılık ve emeklilik aylıklarında alt sınır 1000 TL olacak, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak, kira bedelleri artık üretici fiyatları değil tüketici fiyat endeksine göre belirlenecek. Kamu İhale Yasası’na da yeni muafiyetler eklenecek.
#GazetehaberleriHep acelemiz var. Hep gelip geçiyoruz. Bir şehirden diğerine, bir ülkeden öteki ülkeye koşturup duruyoruz. Arafta, yani havaalanlarında yaşananlar ne olacak peki? Bunun kitabını bizde ancak Gündüz Vassaf yazardı. Yazarla, havaalanı yazılarını bir araya getirdiği ‘Yol Arkadaşım’ üzerine konuştuk.
#Gündüz Vassaf