Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, her 6 kişiden birinin inme ile karşılaşabileceğini belirterek, inme merkezlerinin hızlı müdahale ve inmenin etkilerini azaltmada çok kritik bir rol oynadığını vurguladı. 2018’de Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen Öztürk inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi.
#ANKARA"Kuzey epilepsi" Finlandiya'dan sonra Türkiye'de teşhis edildi. Türk bilim insanları, dünyada sadece Finlandiya'da 2 kişiye tanısı konulan "kuzey epilepsi" hastalığının Kahramanmaraş'ta 5 çocukta daha olduğunu saptadı. Ayrıca hastalığa hangi gen mutasyonunun neden olduğunu da tespit eden Türk bilim adamları sayesinde hastalığa daha kolay çözüm bulunması imkanı doğdu.
#Epilepsi'Kuzey epilepsi' hastalığı, Finlandiya'dan sonra Türkiye'de teşhis edildi. Türk bilim insanları, dünyada sadece Finlandiya'da 2 kişiye tanısı konulan 'kuzey epilepsi' hastalığının Kahramanmaraş'ta 5 çocukta daha olduğunu saptadı.
#Kuzey Epilepsi HastalığıParkinson tedavisinde kullanılan dopamin hormonunun normalin üstünde olması, hastayı gerçek dışı hayallere ya da kumar, bilgisayar gibi oyunlara yöneltebiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Önal: "Hastaya, yüksek oranda dopamin verildiğinde, gerçek algısını kaybediyor, olmayan olayları ve cisimleri farklı algılamaya başlayabiliyor. Bunları gerçekmiş gibi yaşıyor ve hissediyor" dedi.
#DopaminTürk Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, vücudun bir yanında uyuşma, konuşma bozukluğu ya da yüzdeki asimetrinin ’inme’ habercisi olabileceğini belirterek, "Kişi ilk 4.5 saatte bir nöroloğa başvurursa trombolitik (damar açıcı) tedavi şansına ulaşabilir" dedi.
- Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dora: - "Ağrı dediğimiz şey, psikoloji ile çok yakın ilişkili bir durum. İnsanlar ağrıyı telkinle azaltabilir ya da hissetmeyebilir" - "Eğer ayda bir iki defa başınız ağrıyorsa ve ilaç kullanıyorsanız, hiçbir sorun yok ama ağrı kesici miktarı arttıkça bağımlılık potansiyeli de artıyor. Biz, haftada iki günden fazla ağrı kesici kullanılmamasını öneriyoruz"
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku bozuklukları arasında yer alan huzursuz bacaklar sendromunun çoğunlukla kadınlarda görüldüğünü belirterek, “Kadınların çok büyük bir kısmında huzursuz bacaklar sendromu gebelikle başlar, ancak yüzde 60'ında gebelik sonlandıktan sonra da devam eder” dedi.