Baş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
#Nöroloji Nedir?Doktorları 34 yıldır kronik ağrı ve yorgunluğunun sebebinin ‘kafasının içinde’ olduğunu söylediler. Fakat gerçek bambaşkaydı: Phillippa Lee’yi tekerlekli sandalyeye mahkûm eden genetik bir rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.
#İrritabl Bağırsak SendromuŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeTam 34 yıl boyunca sayısız semptom yaşayan, kronik ağrılar ve yorgunlukla mücadele eden kadına doktorlar her seferinde sorunun 'kafasında' olduğu söyledi. Semptomlar o kadar şiddetlendi ki bir gün bacakları onu taşıyamaz hale geldi. En sonunda bir nöroloji hastanesine sevk edilen kadına çok sayıda testin ardından tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi kondu.
#Kalıtsal Spastik ParaplejiÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkMilli Takım'ın Ermenistan ve Hırvatistan maçları için açıklanan aday kadrosunda bulunan ancak baş ağrısı sebebiyle kadrodan çıkarılan Abdülkerim Bardakcı, Galatasaray'ın bugün Azerbaycan ekibi Karabağ ile yapacağı maçın kadrosunda olması çok konuşulmuştu. Milli Takım'ın Ermenistan karşısında aldığı galibiyetin ardından Stefan Kuntz'a Abdülkerim Bardakcı ile ilgili soru soruldu. Milli futbolcu da kadrodan çıkarılmasıyla ilgili açıklama yaparken Galatasaray'dan da Abdülkerim ile ilgili açıklama geldi. İşte süreç boyunca yaşanan tüm gelişmeler...
#Abdülkerim BardakcıAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, ilacını yazmak için rapor istediği hastası tarafından darbedilen Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Ergin Bakar, "Masaya, duvara her yere vurdu beni. Üzerime oturdu ve boğmaya çalıştı. Nefes alamadığım için ölüyordum. Şikayetçi oldum" dedi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Feray Y., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Feray Y. ifadesinin ardından, 'görevi başındaki doktoru kasten yaralama' suçundan tutuklanması talebiyle sulh ceza mahkemesine çıkarılan Feray Y. tutuklandı.
#ANKARAKimine göre radikal, kimine göre ise riskli olarak yorumlanan her adımına çevresinden ‘yapma’ sözü yükselir. Bu, hem üniversite hastanesinden ayrılıp özel sektöre geçtiğinde hem de özeli bırakıp kliniğini kurduğunda böyle olur. Beyin ve sinir hastalıkları uzmanı Dr. Gökhan Gürel, süreç içinde de evde sağlık ve bakım hizmeti ihtiyacının arttığını fark eder, Evde Bakım İzmir’i kurar. Bugün İzmir merkezli Home Care Evde Sağlık & Bakım markasıyla ihtiyaca kurumsal çözümler sunan Dr. Gürel, bunu önce ulusal sonra da global oyuncu haline getirmeyi planlıyor. Gürel’in gündeminde ayrıca dijitalleşme de var.
#İzmirBir anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada yaşanan zorluk... Koronavirüs geçiren her 10 hastadan biri ‘beyin sisi’ denilen bu durum nedeniyle soluğu hastanede alıyor. Nedir bu beyin sisi? Uzun vadede Alzheimer’a neden olur mu? Yok mu bir tedavisi? Nörologlara sordum.
#YazarSerdar Turgut, geçen pazar günü köşe yazısında, ‘Alzheimer hastalığının tedavisi için mucize bir öneri’ getirerek hastalığın belirtilerini hafifletmek ya da korunmak isteyenlere ‘hindistancevizi yağından faydalanmayı’ tavsiye etti. Üzülerek belirteyim ki bellek kaybı ve Alzheimer hastalığı alanında nörologlar bu önerinin güvenilir bir bilimsel desteğinin olmadığını düşünüyor
Anneler! Bu röportaj sizin şerefinize! 5 dakikanızı ayırın, okuyun. Nevi şahsına münhasır bir profesörle karşı karşıyayız. “Yarım Kalan Hayatlar 4” için, Prima’nın dokunma konulu sergisinde sahne röpü gerçekleş-tirdim onunla. Ve “Oleyyy, oleyyy!” dedirten şeyler anlattı bana. Tanışmasay-mışım, eksik kalırmışım...
Geliştirilen bir tür ‘bellek ölçer’ ile bir reklamın belleğe nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorlar. Reklamın sürprizin etkisi, mantığa sesleniş, bellek eğitimi gibi kriterler içeren 30 kadar ‘hatırlama simgesi’nden oluşan bir denklemle, beynimizin içinde olan biteni izlemeye çalışıyorlar... Tabii, bilim de onlara yardımcı oluyor...