İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yaş ortalamasıyla yerel yönetimler arasında Akdeniz'in en genç deniz filosunu oluşturan 15 yolcu gemisi, Körfez'de gövde gösterisi yaparak İzmirlileri denizci usulü selamladı.Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu 'Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi' kapsamında özel olarak tasarlanan ve üretilen 15 adet modern yolcu gemisinin tamamı hizmete girdi. Hafta sonu düzenlenen törenle İzmir'in efsane belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar'ın isminin verildiği gemilerin filoya katılmasıyla proje tamamlandı. Bu kapsamda üretilen 3 arabalı vapur da dahil edildiğinde, Belediye'ye ait 18 gemilik yeni filonun yaş ortalaması 1'e düştü. Böylece İzmir, Akdeniz'de toplu ulaşım hizmeti veren yerel yönetimler arasında 'en genç deniz filosuna' sahip kent oldu.
#İzmirGELECEK nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefiyle kurulan Young Guru Academy’nin (YGA) bilimi sevdirmeyi amaçlayan, ’Anadolu’ya Bilim Göçü’ projesi ilk kez, pilot şehir olarak seçilen Trabzon’un Tonya ilçesinde tanıtıldı. Projeyle ilgili konuşan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Dünyanın her bir köşesinde varız. Ama bütün oralarda kazandıklarımız, bizim en önemli unsurumuz sosyal projelere vakit ve nakit ayırmamızdan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz" dedi.
#YGA‘Hocaların Hocası’ Prof. Dr. Halil İnalcık bugün iki üniversitede düzenlenecek törenle öğrencileri tarafından toprağa verilmek üzere Ankara’dan İstanbul’a uğurlanacak. İnalcık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararı ile Fatih Camii Haziresine defnedilecek.
#Halil İnalcıkTürkiye’de okul ziyaretlerine devam eden Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Bilfen’li öğrencilerle buluştu. Öğrencilere DNA hakkında bilgi veren Sancar, “Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin yüzde 30’una sebep oluyor. Onu önlemek çok kolay. Sigara içmeyin” dedi. ABD’ye ilk gittiğinde deney yapmakta çok zorluk çektiğini belirten Sancar, öğrencilere deney yapmalarını önererek, “Eliniz ne kadar yatkın olursa olsun ben yüksek zekaya inanmıyorum, ortalama herkesin zekası aynı. En önemli faktör çok çalışmak” diye konuştu.
#Aziz Sancar2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) konuk oldu. İTÜ Ayazağa Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Aziz Sancar'dan Nobel konuşması' adlı programa akademisyenler ve öğrencilerin ilgisi yoğundu. Törenin ardından Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi'nin oluşturulması için İTÜ, Beylikdüzü Belediyesi ve Aziz Sancar arasında protokol imzalandı.
#Aziz SancarEKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)’nin akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada, Kuzey Irak ve Suriye’deki çatışmaların ortaya çıkmasında Türkiye’nin masum olduğunu söyledi. Bazı Batılı ülkelerin Türkiye’nin Kobani’ye girmesini istediğini belirten Zeybekci, "Senin evladın kıymetli karadan girmiyorsun da, benim Mehmetim kıymetli değil mi?" diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz SancarKırgız asıllı, Türk gazeteci araştırmacı-yazar Muhammed Ruzubay, hayatını, çalışmalarını, başarılarını takip ettiği Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’la bir araya gelme hayalini gerçekleştirdi. Bir hafta, Aziz Sancar’la vakit geçiren Ruzubay, ‘Aziz Sancar ile 7 Gün’ kitabını kaleme aldı.
#Muhammed RuzubayYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar