Kültürümüzün her döneminde yemekler ön plana çıkmıştır. Bu kültür bölgesel gelişmekte olarak görülür. Ülkemizde bu bölgelerden biri de Tokat olarak göze çarpar. Peki Tokat'da ne yenir ve neyi meşhur? Tokat mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Tokat YemekleriArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatDoğu Anadolu'da, ağaç yoksunu kullanılmayan alanların ceviz ağacı dikilerek ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, Erzincan'da kiraladığı 222 dönümlük ağaçsız araziye 2 bin 300 ceviz fidanı diken girişimci Yusuf Taşyumruk, "Kurtlar Vadisi" adını verdiği alanı hem yeşil vadiye dönüştürmeyi hem de ilk mahsulünü almayı başardı.
#Yusuf TaşyumrukÜretimi mart ayında yaşanan soğuklardan etkilenen cevizde kilogram fiyatı iki kat artışla 20 liraya ulaştı. Geçen yıl en ucuzunun kilogramı 10 lira olan kabuklu ceviz, bu yıl 20 liradan satılıyor. İç randımanı yüksek ve daha iri olan kabuklu cevizin kilogramı 30 liraya kadar çıkıyor. Kuruyemişcilerde iç çeviz ise 44-50 liradan satılıyor.
- Mart ayında yaşanan soğuklardan üretimi etkilenen cevizde fiyatlar tavan yaptı - Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çaputçu: "2014 yılı kuruyemiş sektörü açısından kuraklık ve don olayı gibi doğa olaylarına bağlı rekoltenin düştüğü ve fiyatların yükseldiği bir yıl oldu. Antep fıstığı, fındık gibi ürünlerin yanında ceviz de bu olumsuz doğa koşullardan etkilendi" - "2013 yılında 10 lira olan yerli kabuklu cevizin kilogramı fiyatı yüzde 100 artarak 20 lira oldu. Fiyat artışını, rekolte düşüşü ve kuruyemiş sektörünün diğer kalemlerinde yaşanan artışlar tetikledi"