Sigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık90'lı yılların başından itibaren sigarayı bırakmak isteyenler için birçok farklı ürün piyasaya sürüldü. Bu ürünlerden biri de birçok farklı çeşidi bulunan nikotin sakızıdır. Bazıları 2 bazıları 4 mg nikotin içeren sakızlar, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de reçetesiz satılmaktadır. Eczanelerde ve online mağazalarda satışa çıkarılan nikotin sakızlarının etkin maddesi sodyum karbonat ve nane yağıdır. Nikotin sakızı nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır tüm detayları ile derledik.
#YaşamSigara yasağına hep destek, tam desteğiz. Bu yasak genişletilirken tavan yapan bir başka zararlıyı da görmezden gelemeyiz. Şu sıra önümüz arkamız, sağımız solumuz nargile. Sigaraya gösterilen hassasiyet nargileye neden torpil geçiyor? Sanıldığı kadar masum mu? Bağımlılık yapar mı? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün’den öğrendiklerimiz burada...
#NargileGöğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Atilla Uysal, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen ancak bunu başaramayan kişilerin etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanmaları gerektiğini söyledi.
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların zararlarının, sigaradan daha az olmadığını söyledi. E-sigaralarda da tütün ürünlerinde olduğu gibi nikotin bulunduğunu hatırlatan Dağlı, 2017’ye kadar sigara üreticilerinin elektronik sigara üretmeye geçme kararı aldıklarını söyledi.
“Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi ruhsal sorunların sigara bağımlıları arasında görülme sıklığının toplum genelinde göre daha yüksek”, “sigara içme oranlarının, şizofreni hastalarında yüzde 90, bipolar bozukluk hastalarında yüzde 70, başka psikiyatrik bozukluğu olanlarda ise yüzde 45-70 arasında olduğu” bildirildi.