‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ nedeniyle Birleşmiş Milletler’de bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınlarımızı ve kızlarımızı bilimde güçlendirme çabalarını arttıracağız” dedi.
#Birleşmiş Milletler1991 yılı, Judit Polgár için önemli bir tarihti. O sene, henüz 23 yaşındaki Macar satranç oyuncusu, ‘tarihteki en genç büyük usta’ unvanını elde etmişti ve kısa süre sonra dünyanın bir numarası olacağından adı gibi emindi. Geçen hafta, Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı için İstanbul’a gelen Polgár’dan onu sürekli başarıya götüren hikâyesini dinledik...
#Dünya Kız Çocukları Günü11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü. Türkiye’de, 2005-2015 yılları arasında 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Dünya genelinde ise 700 milyon çocuk gelin var. Aydın Doğan Vakfı, bu yıl üçüncü kez Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı düzenliyor. Konferansın teması, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar: 21’inci Yüzyılda Sosyal Değişimin Aktörleri Olarak Kız Çocukları’. Açılış konuşmacısı, tek gen bozukluğunu tanımak için geliştirdiği teknik, dünyada 100’den fazla merkezde kullanılan Iraklı doktor, prenses Nesrin El-Haşimi. El-Haşimi, hanedan üyesi olmasına rağmen cinsiyeti dolayısıyla pek çok zorlukla karşılaşmış bir bilimkadını.
#Nesrin El-HaşimiPrenses Nesrin bin El Şerif bin Faysal bin Hüseyin bin Ali El Haşimi... Bu uzun ismi hızlı bir arama yaptığınızda genetik tıp konusundaki pek çok akademik yayının altında imza olarak bulabilirsiniz. Osmanlı’nın son döneminde zirveye ulaşan Arap milliyetçiliğinin mimarı olarak tanınan bir aileden geliyor. Dedesi Kral Faysal bin Hüseyin bin Ali El Haşimi, bir süre Suriye Krallığı yapıyor. Ancak tarihe adını 1931’de kurulan Irak’ın ilk kralı olarak yazdırıyor.