14 yaşındaki oğlum Deniz’i önce "Sesini kıs" diye uyarıyordum, bir yandan "Ne anlıyor bu müzikten!" diye söylenirken. Sonra "Odanda dinle" şartı getirdim. Kapısını da kapattırarak. Yaparım tabii, aramızda 30 yıl var, annem de bana hep "Bağırtma şu kadınları" diye kızardı. Ancak, ben anneme operayı sevdiremedin ama Deniz, sabırla uyguladığı stratejisi sayesinde benim bu "şeye" dikkatimi çekmeyi başardı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Van'da meydana gelecek olası büyük bir depremde etkin durumdaki Nemrut Dağı'ndaki 188 milyon ton tüfün dışarıya püskürmesinin Van Gölü'nde tsunami etkisi yaratabileceğini ileri sürdü.
İskender’in hayatı şüphesiz ki çok kısa sürmüştür. 33. yaşı içerisinde aşağı yukarı 10 senede 20’yi aşkın seferle Küçük Asya’ya geçti. Termessos (Antalya’daki) gibi dağ şehri hariç aşağı yukarı alamadığı bir yer yoktur ve İran, Orta Asya ve Kuzey Hind’e girdi. Ama mühim olan onun yeni bir askerî teknik ve strateji ustalığı ile Yunan kültürünü kısa zamanda dünyaya yaymasıdır.
#AntalyaBu Nemrut Dağı o sizin bildiğiniz dağ değil, burası Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Dağı. Sonbaharda başka güzel. Sarı, yeşil ve kahverenginin tüm tonlarının görülebildiği muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ve en önemli özelliği burasının bir yanardağ krateri olması.
#BursaMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
‘Bitlis’te beş minare’ diye başlar hikâye. Beş minareyi değil ama pek çok güzelliğini gördü bu gözler. Daha göremediğim ve görmeyi hayal ettiğim pek çok yeri var tabii. Doğu hep beni çağırır, benim yüzüm de hep ona dönüktür. Bitlis’i kaplıcalarından Selçuklu eserlerine, krater gölünden zirvesine yine macera dolu bir turla gezdik...
#Hürriyet14 Şubat’a bir hafta kaldı. Sevdiğine romantik bir kaçamak hediye etmek isteyenlerin hemen karar verip program yapması gerekiyor. Peki nereye? Jürimize Sevgililer Günü’nde, pandemi şartlarına da uygun yapılabilecek bir tatilin adreslerini sorduk; işte birbirinden güzel 10 seçenek...
#Sevgililer Günü AdresleriAdını Türkiye’den daha çok Arjantin’den dünyaya duyuran oyuncu Ergün Demir’le; değerlendirdiği projelerini, CAST 34’te verdiği doğaçlama derslerini ve birçok konuyu konuştuk. Klişe olmayan, sıra dışı ama gerçekçi cevaplarında sanata ve hayata dair yıldız tozları bulacaksınız.
#Ergün DemirBitlis, tarihi binlerce yıl öncesine uzanan ve şehir tarihini kanıtlayan yapılarını korumaya başlamış bir şehirdir. Her yıl çok sayıda insan Bitlis sınırlarında bulunan kale ve diğer İslami eserleri görmek için bölgeye gitmektedir. Peki, Bitlis hangi bölgededir ve ilçeleri nelerdir? Şehirde gezilebilecek ve tarihi yerler nerelerdir? İşte Bitlis hakkında hazırladığımız gezi rehberi.
#Bitlis Hangi Bölgede?Türkiye'nin yer şekilleriyle coğrafi özellikleri üzerinden birçok farklı bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu özellikleri ile beraber Türkiye hem farklı mevsimleri yaşayabilmek hem de tarım açısından önemli bir yer haline gelmektedir. İşte 6. sınıf sosyal bilgiler ülkemizin yer şekilleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin Yer Şekilleri Konu Anlatımıİnsanlığın ortak mirası olarak belirlenen yapıları korumak ve tanıtmak için bazı oluşumlar, kalıntılar dünya mirası listesine alınmıştır. Bu listede Türkiye’den de tam 18 miras yer alıyor. Bunlardan 16’sı kültürel varlık olarak yer alırken Pamukkale ve Kapadokya listede hem doğal hem de kültürel varlık olarak yer alıyor. İşte listede yer alan varlıklardan bazıları…
#PamukkaleDoğal varlıkların oluşumunda beşeri faktörler etkili değildir. İklim ve yeryüzü şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde oluşurlar. Vadi, dağ, göl, şelale, kanyon ve mağaralar birer doğal varlıktır. 5. sınıflar için doğal varlıklar ve tarihi mekanlar konusunu örneklerle anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Doğal Varlıklar Ve Tarihi Mekanlar Konu AnlatımıManisa, Türkiye’nin en huzur verici, doğal güzellikleri ile büyüleyen, mistik bir yapıya sahip tarihi bir şehridir. Ekonomik olarak da ülkemize katkıları tartışılmazdır. Dünya üzerinde keşfedilmeyi bekleyen en güzel şehirlerinden biri olan Manisa’da gezilecek yerler nerelerdir? Sorusu merak uyandırıyor. Ayrıca Manisa’nın ilçeleri nedir ve şehir hangi bölge sınırlarındadır? Soruları da dahil tüm alt cevapları sizler için araştırdık.
#ManisaMersin'in Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Kanyonu'nda bulunan 'saklı hazine' Adamkayalar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, Adamkayalar’ın define avcıları tarafından tahrip edildiğini belirterek, "Burası Göbeklitepe, Nemrut, Perge ve Efes kadar değerlidir. Burası kaybolmadan burayı ören yeri statüsüne getirmeliyiz" dedi.
#Adamkayalar