31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonuçlarına yönelik Antalya'da Döşemealtı ve Akseki ilçelerinde belediye başkanlığını CHP'li isimler az bir farkla kazandı. AK Parti'nin her iki ilçe için de yaptığı itirazlar İl Seçim Kurulu'nca reddedildi. Antalya Büyükşehir ve 19 ilçesi seçim sonuçları itiraz sürecinin de bitmesiyle kesinleşti. Buna göre CHP 16 ilçede başkanlığı alırken, AK Parti 2, DP de 1 ilçeyi kazandı.
#AntalyaTürkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 2024Kız çocuklarına verilen Ahu ismi, Farsça kökenlidir. Kelimenin sözlük anlamı ceylandır. Divan edebiyatında ceylan, güzelliği, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Bu nedenle, Ahu sözcüğü 17. yüzyıldan itibaren sevgili ve canan anlamında da kullanılmıştır. Ahu isminin yanına yakışan isimler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#AhuAlfabemizdeki 7. harf olan F, periyodik cetvelde Flor elementinin sembolüdür. İlk harfi F olan ülkelerden bazıları şunlardır: 1- Fransa 2- Fas 3- Faroe Adaları 4- Fildişi Sahilleri. Fatsa, Feke, Foça ve Finike ise F ile başlayan ilçelerimiz arasında yer alır. İçinde F olan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri derledik.
#HarfM harfinden sonra O harfinden önce gelen N, alfabemizin 17. harfidir. Matematikte doğal sayıların, kimyada ise Azot elementinin simgesi olan N, birçok ülke ve şehir adında da geçer. Örnekler: 1- Erivan 2- Nepal 3- Nevşehir 4- Napoli 5- Milano 6- Kastamonu 7- Singapur 8- Ankara 9- Antakya 10- Adana. İçinde N harfi geçen ve en sık kullanılan kelimeleri sizin için derledik.
#HarfCumhuriyet Halk Partisi (CHP), Antalya'da 50 yıl sonra ilk defa Deniz Baykal listede olmadan seçime girecek. 1973 yılında ilk defa Antalya'dan milletvekili seçilen Baykal, 50 yılda CHP listelerinden 10 kez girdiği milletvekilliği seçiminde, 9 kez 1'inci sırada kendisine yer buldu.
#CHPBaşta Nefi, Nedim ve Şeyh Galip olmak üzere birçok Divan şairi tarafından kullanılan ferraş kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Ferş kökünden türetilen bu kelime, halı ve kilim gibi eşyaları yere seren kimse anlamına gelir. 13. yüzyıldan itibaren tasavvufun yayılması ile birlikte bu kelime terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Ferraş ne demek, ne anlama gelir detayları ile derledik.
Eski metinlerde ''kelb'' şeklinde geçen bu kelime, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin sözlük anlamı köpektir. Divan edebiyatında kelp sözcüğü, rakip anlamında kullanılmıştır. Aşığın sevgiliye kavuşmasındaki en büyük engellerden biri olan rakip, kelp ve it gibi kelimelerle betimlenmiştir. Kelp ne demek, ne anlama gelir? Sizin için örnek kelimelerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tehzil kelimesi, hezel sözcüğünden türetilmiştir. Hezel, şaka ve nükte anlamına gelirken tehzil alay etmek demektir. Hezl, aynı zamanda bir nazire türüdür. Gazel ya da kaside türündeki bir şiirin başka bir şair tarafından mizahi bir şekilde yeniden yazılmasına tehzil denir. Tehzil nedir, neye denir? Divan edebiyatında tehzil ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
#Tehzil NedirDivan edebiyatı sahasında yetkin olduğu kadar önemli çalışmalarda bulunmuş Ahmet Atillâ Şentürk’ün uzun süredir baskısı bulunmayan çalışması ‘Osmanlı Şiiri Antolojisi’ yeniden basıldı. Şeyhoğlu ile başlayıp Osman Şems ile biten 57 şairden seçilmiş şiirlerden oluşan kitap, zevk sahibi, birikimli bir akademisyenin antolojisi.
#Osmanlı Şiiri AntolojisiTariz kelimesinin kökeni Arapçadır. Arapçadan dilimize geçiş yapmıştır. Tariz sözcüğü Türk edebiyatından kullanılan bir terimdir. Hatta edebiyatımızda bir edebi sanat yapma çeşididir. Dolayısıyla bu edebi sanat türünün örneklerine ve özelliklerine Türk edebiyatında rastlanmaktadır. Tariz nedir, tariz edebi sanatı özellikleri ve örnekleri nelerdir hakkında merak edilenleri sizler için tüm detayları ile derledik.
#Tariz Nedir?Edebiyat eserleri biçim ve içerik bakımından ikiye ayrılır. Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Manzume Nedir?Semtin adını anınca akla hemen dondurmacısı, çay bahçesi ya da yeni popüler mekânları geliyor ama ben size şimdi başka bir yüzünü anlatmak istiyorum. Geçenlerde yayımlanan bir habere göre Tubini ailesine ait tarihi bir köşk 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkmış. Haber sıradan gibi görünüyor belki ama bu ailenin hikâyesi aslında Moda’nın da hikâyesi demek... ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımı hazırlarken buradaki köşkler beni büyülemişti. Eminim sizi de çok etkileyecek...
#YazarTürkçede metinler düz yazı (mensur) ve şiir (manzum) olarak ikiye ayrılır. Her metnin kendine özgü kuralları vardır. Örneğin hikayeler olan ya da olabilecek olaylar anlatırken, masallarda daha çok doğaüstü olaylara yer verilir. 2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık.
#2. Sınıf Türkçe Metin Türleri (Hikaye Masal Ve Şiir) Konu Anlatımıİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Genç komedyen Pınar Fidan, çıktığı sahnede Alevileri hedef gösterdi. Madımak katliamı hakkında skandal sözler sarf etti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Fidan hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan soruşturma başlattı. O ve bazı komedyenler ‘ofansif mizah’ savunması yaparken, “Mizah ama nereye kadar?” sorusu gündeme geldi. İşte yanıtlar:
#YAZAR