Yerli koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayı almasının ardından üretim tesislerinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 bin metrekare kapalı alanda inşa edilecek Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi projesi hakkında konuştu. Bakan Koca, “Hıfzıssıhha kaldığı yerden, yeniden insanlığın hizmetine sunulmak üzere aşı üretecek. Büyük bir emek var. Bu aşının 13 basamaktan ve özellikle 400 laboratuvar aşamasından geçerek üretiliyor. Bir basamağında, bir tetkikte şüphe olduğunda yeniden başa alınarak bir emek veriliyor.” dedi.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, maskelerin ne zaman çıkarılacağı sorusuna yanıt verdi. Koronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama ile normal hayata dönüş için Eylül ayı sonunu işaret eden Bakan Koca, ''Birçok kimse yine maske takmak isteyecek. Özellikle birçok enfeksiyondan koruduğunu biliyoruz; ama bu tamamen kişisel bir tercihle söz konusu olacak'' dedi.
#AnkaraSon dakika haberi.. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, canlı yayında katıldığı programda koronavirüsle mücadeleyle ilgili sorulara yanıt verdi. Oktay, tam kapanma süresinin bir hafta uzatılma ihtimaliyle ilgili de net konuştu: Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok...
#HaberYeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında vatandaşlara BioNTech ve Sinovac aşıları vurulmaya devam ediyor. Pek çok kişi de yerli aşı çalışmalarındaki son durumu merak ediyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli Aşı Ne Zaman Çıkacak?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, 'kimsenin geride bırakılmaması' ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız." dedi.
#HaberCumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yerli aşı çalışmalarımız tamamlandığında aşımızı tüm insanlığın kullanımına sunmayı öngörüyoruz' dedi. Bu gelişmenin ardından bir süredir devam eden yerli aşı çalışmalarının ne durumda olduğu merak konusu oldu. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli Aşı Ne Zaman Kullanılma Sunulacak?Nazal aşı, Covid-19 sürecinde sık sık gündeme gelen aşı türlerinden birisi olmaya devam ediyor. Türk bilim insanları tarafından geliştirilme aşamasında olunan nazal aşı, burundan sprey yöntemiyle uygulanabiliyor. Peki, nazal aşı nedir, nasıl uygulanır? İşte, nazal aşı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Nazal Aşı“İntranazal”, yani burundan sprey şeklinde tasarlanan Kovid aşısının tüm detaylarını aşıyı geliştiren ekip ilk kez DHA’ya açıklamıştı. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ve azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin “uyandırılarak” Kovid aşısı araştırmasında kullanılmasıyla geliştirilen aşının ilk insan denemeleri Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılacak.
#HaberSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Tarih: 27 Mart 2021 Yer: Ankara Onkoloji Hastanesi... TÜBİTAK COVID19 Türkiye Platformu aşı çalışmalarından ilki Faz-1 insan denemelerine başladı. Mayda ve İhsan Hocamızın geliştirdiği aşı, DSÖ listesinde yerini alarak dünyada klinik aşamaya geçen 4. VLP aşı adayı oldu" dedi.
#AşıTüm dünyada koronavirüs (coronavirus) salgının önüne geçebilmek için aşı ve ilaç çalışmaları yapılıyor. Türkiye’de de devam eden çalışmalar arasında yer alan burundan sprey olarak uygulanan ilk ’intranazal’ yerli aşı hakkında bilgi veren Bakan Koca, "Mukozal immüniteyi sağlayan ve girişi önlediği için bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı" dedi.
#Nazal AşıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Koca, teravih namazlarının kapalı olmayacağını belirterek şu anda 2.8 milyon BionTech aşısının olduğunu söyledi. Bakan Koca, mutasyonun Türkiye'deki oranının yüzde 75’lere ulaştığı ifade etti.
#Son DakikaSprey, yani ‘nazal’ aşı uzmanlara göre büyük umut vaat ediyor. Zira şu ana kadar geliştirilen aşılar virüsün bulaşmasını önlemiyor, hastalığın hafif atlatılmasını sağlıyor. Ama virüsün girdiği burundan ya da ağızdan uygulanan sprey aşının bulaşı engellemesi bekleniyor. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu da salgını bitirebilir” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#KoronavirüsŞap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapTürkiye’nin yerli korona aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı. Yerli aşının seri üretimine başlanan Şanlıurfa’daki tesise canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aşı hasisliği yapmayacağız, tüm insanlıkla paylaşacağız” dedi. Bakan Koca da TURKOVAC’ın 2021 bitmeden vatandaşlara yapılmaya başlanacağını söyledi.
#TURKOVACGeçtiğimiz günlerde Batman'da bir hasta yakınının “Çocuğumun cinsiyetini söyledi, heyecanıma engel oldu” diyerek doktoru CİMER’e şikâyet etmesi gündeme gelmişti. Hekimlerle konuştuk ve bunun gibi sayısız şikâyetle uğraşmak zorunda kaldıklarını öğrendik
#CİMERTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli aşıda gelinen son noktayı açıkladı. Prof. Dr. Akdoğan, geçtiğimiz hafta başlatılan Turkovac'ın üçüncü doz olarak etkinlik ve güvenlik açısından Sinovac ile karşılaştırılacağı Faz 3 klinik araştırmasının Türkiye tarihinde yürütülen en büyük klinik araştırma olduğunu söyledi. Akdoğan, "Çalışma halihazırda 28 ilimizde 41 merkezde yürütülüyor. Yaklaşık 3 bin gönüllüye ulaşılması hedefleniyor" dedi. Akdoğan, "Bir de intranazal sprey aşısı çalışmamız (burun spreyi) vardı. Birçok avantajı, hem üretim açısından hem kullanım açısından birçok avantajı olacağı için, karşılaşabileceğimiz başka salgınlar için o çalışmaya da ayrı bir ehemmiyet veriyoruz." dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüse karşı bağışıklık sağlayacak 14 yerli aşı projesinde çalışmalar sürerken, Faz-3 çalışmaları süren Turkovac'ın sonbahar öncesi kullanıma alınması hedefleniyor. Faz-2 aşamasındaki virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında da yine sonbaharda üretim aşamasına geçilmesi amaçlanıyor. Diğer aşı projelerinde ise hayvan deneyleri ve klinik çalışmalar sürüyor.
#AnkaraKoronavirüs mücadelesinde dünya genelinde aşılama programları hızla devam ettirilirken bilim insanları da bir yandan salgını bitirecek diğer çözümlerle ilgili çalışmalarına devam ediyor. 'Nano' parçacıklar tasarlayan bilim insanları bu yöntemle Kovid-19'u tuzağa çekerek yok etmeyi amaçlıyor.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşları aşı yaptırmaya ikna etmek amacıyla evlere yönelik aşılama ekipleri oluşturacaklarını açıkladı ve “Haziran sonuna kadar 40 yaş üstündeki herkesi aşılayacağız. Vaka ve ölüm oranlarında tedbirler etkili olmazsa ramazandan sonra daha sert tedbirler alınacak” uyarısında bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüsle birlikte bağışıklığı güçlendiren maddelere olan talep de arttı. Son günlerde özellikle çörek otu yağına ciddi bir ilginin olduğunu söyleyen Zade Vital Genel Müdürü Kadir Taha Büyükhelvacıgil, “Biz de hakkında en fazla klinik çalışma yapılan değerli tohumlardan biri olan ve bağışıklığı dengeleyici etkiye sahip çörek otu yağıyla çalışmalarımızı arttırdık. Özellikle ABD’den gelen talep çok fazla” dedi.
#GazetehaberleriMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KULAK BURUN BOĞAZ BÖLÜMÜ’NDEN OP. DR. MURAT KOÇ,, "ALERJİK NEZLE (ALERJİK RİNİT), ÖZELLİKLE SABAH SAATLERİNDE BURUN AKINTISI, HAPŞIRIK NÖBETLERİ VE KAŞINTILAR GİBİ BELİRTİLER İLE KENDİNİ GÖSTEREN; HASTANIN YAŞAM KALİTESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYEN VE ONU SOSYAL ÇEVREDEN UZAKLAŞTIRAN ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR" DEDİ.