Irak'ta seçimin birincisi Muktada es-Sadr'ın Sairun koalisyonu, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Nasır koalisyonu, Şii liderlerden Ammar el-Hekim'ın Ulusal Hikmet ve eski Başbakanlardan İyad Allavi’nin Vataniyye koalisyonundan oluşan bir heyet, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelerek oluşturulmak istenen en büyük meclis koalisyonunu görüştü. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak'ta yeni hükümet kurma arayışlarını görüştü.
#BarzaniIrak'ta seçimin galibi olan Şii lider Mukteda es-Sadr'ın desteklediği Sairun Koalisyonunun, Haşdi Şabi'ye bağlı Fetih, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Nasır ve Ammar el-Hekim'in Ulusal Hikmet Koalisyonu arasında hükümeti kurmak için 4'lü ittifak teşkil edileceği belirtildi.
#Son DakikaIrak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin kesin sonuçları açıklandı. Birinci olan Şii lider Mukteda el Sadr’ın desteklediği ‘Sairun İttifakı’nın yeni hükümeti kurma sürecinde masaya güçlü şekilde oturacağı yorumları yapılıyor. Sadr, Irak’ta hem İran hem de ABD nüfuzuna karşı tutumuyla tanınıyor.
#GazetehaberleriIrak'ta ABD'ye karşı ve İran'a mesafeli olan Şii lider Mukteda es-Sadr'ın desteklediği Sairun Koalisyonu, genel seçimlerden birinci çıkarak mecliste en çok sandalyeye sahip oldu. İran destekli Fetih Koalisyonu ikinciliği, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Nasır Koalisyonu ise üçüncülüğü elde etti. Irak'ta en büyük Şii tabana sahip Mukteda es-Sadr'ın desteklediği, içinde komünist ve laik çevreden adayların da bulunduğu Sairun Koalisyonu, 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin nihai sonucuna göre, 329 sandalyeli meclise 54 milletvekili gönderdi. 2003 yılında ABD işgaline karşı başlattığı kapsamlı direnişle dünya sahnesine çıkan Sadr'ın seçimde elde ettiği başarı dünya basınında büyük yankı buldu. Dış basında Sadr, ABD ve son dönemde iç politikada İran'ın etkisine karşı başlattığı 'savaşı kazandı' yorumu yapıldı... Sadr'ın zaferi, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin ardından ülkedeki en büyük dış etken haline gelen İran için kötü bir haber.
#MuktedaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fas’ta düzenlenen DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ve Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır El-Muhammed El-Sabah ile bir araya geldi
#ÇavuşoğluIrak'ta 10 Ekim seçimlerinin ardından kızışan iktidar kavgası, bu ülkeyi hesaplaşmaların ön cephesine çeviren İran ile ABD gibi aktörlerin müdahalesi ve mutabakatı olmadan hükümetin kurulamadığı kısır döngüye bir kez daha mahkum ederken, sandığın siyasi atlasta yol açtığı değişiklikler gündemini koruyor.
#İranIrak Başbakanı Haydar el-İbadi, seçimlerin tekrarlanması tartışmalarına ilişkin, seçimlerin yeniden yapılması çağrılarını reddederek, hükümetin kurulması yönünde ilerlenmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Sadr, seçim öncesi yaptığı açıklamada hükümet kurma çalışmalarına katmayacağını ima ettiği Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu ile ittifak kurduklarını duyurdu.
#İbadiTürkiye'nin 12'nci Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi Abdullah Gül'den devralacağı törene dünyadan da geniş ilgi var. Dünyanın muhtelif yerlerinden 90'ı aşkın ülkenin üst düzey temsilcileri de Çankaya'daki devir teslim töreninin tanıkları arasında olacaklar.
#BakanOrdu iktidarı devralmaya çalışmıyor. Bu açıklamayı, 3 Temmuz 2013 te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı askeri darbeyi gerçekleştiren Genel Kurmay Başkanı Abdül Fettah El Sisi yaptı. Günlerce bu sözü nakarat haline getiren El Sisi bir ay kadar sonra buna ‘Tabii halk bunu ordudan istemediği sürece’ cümlesini ekledi.
Tunuslu Muhammed El Buazizi’nin kötü ekonomik koşulları protesto için kendini yakarak başlattığı ve “Arap Baharı” olarak isimlendirilen devrim rüzgarı, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla birçok Arap ülkesine yayıldı. Protesto gösterileri Tunus’tan sonra Mısır’a, sonrasında Libya ve Yemen'e sıçradı. Bölgeyi etki altına alan değişim rüzgarını yakından takip eden Suriye halkı, açıkça sistemi sorgulamaya başladı.
“Ben küçükken Arapçaya çevrilen birçok Meksika dizisi vardı ama Arap dünyasında hiçbir zaman Meksika’ya yönelim olmadı. Çünkü Meksika hiçbir zaman Filistinlilerin çilesine ilgi duymadı. Türkiye, bugün İsrail’e tavrını değiştirse, Muhanned [Kıvanç Tatlıtuğ’un karakterinin Arap ülkelerindeki adı] bir dizideki yakışıklı adam olmaktan öteye geçmez.”