Paylaş
El Sisi, Mısır’da Müslüman Kardeşler gösterileri ve ayaklanmalarını kanlı bir şekilde bastırıp binlerce kişiyi cezaevine yollattıktan sonra bu söylemini 26 Mart 2014 günü Kahire’de televizyonda yaptığı şu konuşmayla değiştirdi. “Bugün Savunma Bakanlığı, Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konsey Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı görevlerimi bırakmaya karar verdikten sonra son kez karşınıza askeri üniforma ile çıkıyorum. Tevazu ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığımı koyacağımı ve terörizmden kurtulmuş bir Mısır için her gün mücadelemi sürdürmeye devam edeceğimi belirtmek isterim.”
MISIR TOPLUMU BÖLÜNDÜ
Mısır toplumunun tamamına yakını 25 Ocak 2011 de Tahrir devrimiyle 30 yıl süreyle Mısır’ı demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek iktidarına karşı çıkmıştı. Müslüman Kardeşlerin aday gösterdiği Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilan ettiği ‘Anayasal Deklarasyon’ halkı ‘İslamcılar’ ve ‘Karşıtları’ olarak ikiye böldü. O günden sonra Mursi’nin Müslüman Kardeşler odaklı icraatları 25 Ocak devrimini gerçekleştiren Sosyalist, Demokrat, Liberal ve Dinin Devlet işlerine karıştırılmasına karşı çıkanların oluşturduğu koalisyonu oluşturanların yeniden sokağa dökülmesine neden oldu. Halkın bu kesimi ‘yağmurdan kaçarken doluya tutulduklarını iddia ederek Mursi’nin istifasını istemeye başlamasıyla başlayan dev sokak gösterileri darbeyi beraberinde getirdi. Genel Kurmay Başkanı El Sisi, 1 Temmuz 2013'te Mısır ordusu adına Muhammed Mursi'ye ülkedeki siyasal krizi 48 saat içinde çözmesi için ültimatom verdikten sonra 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyi gerçekleştirerek Mursi’ye görevden el çektirip cezaevine gönderdi. Kurulan geçici yönetime Müslüman Kardeşler katılmadı ancak Selefi Nur Partisi Darbeyi desteleyince İslamcılar kendi aralarında bölündü. Bu toplumsal bölünme 14-15 Ocak 2014’te ‘Yeni Anayasa Referandum ’unda daha da fazlalaştı ve ‘Darbe ‘ye karşı olanlar, Darbeye taraf olanlar ile hem Darbe ’ye hem de İslamcılara karşı olanlar şeklinde ortaya çıktı.
SİSİ’YE İLK YEŞİL IŞIK
Yurt dışında 15-19 Mayıs arası 124 ülkedeki 141 seçim merkezinin kurulduğu Konsolosluk ve Elçiliklerde yapılan oylamada kullanılan oyların yüzde 94,52'sini alan Cumhurbaşkanı adayı Es-Sisi'ye ilk yeşil ışık yakıldı. Rakibi Hamdin Sabbahi yüzde 5,48 de kaldı. Mısır’da seçimler 26-27 Mayıs günleri yapıldı ancak katılım zayıf olunca oy verme işlemi bir gün uzatıldı. Yüksek Seçim Kurulu sürenin uzatılmasının nedenini 'Daha çok seçmenin oy vermesine imkân sağlamak" olarak açıkladı. Askerlerin namluları gölgesinde, savaş bölgelerindeki gibi kum torbaları, maskeli, otomatik silahlı askerlerle korunduğu seçim büroları ilginç görüntüler sergiliyordu. Oy vermek için beklerken konuştuğumuz vatandaşlar Mübarek'in devrildiği Tahrir Devriminden bu yana gösterilerden, terörden, polis şiddeti ve çatışmalardan yorgun düştüklerini, Mısır halkının artık işine gidebilmek, dükkânını açabilmek, evine ekmek götürebilmek ve çocuklarının güvenliği için oy verdiklerini söylüyordu.
OYLAR GÜVENLİK VE İSTİKRARA
Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halk, ’Sisi taraftarları’, ‘Sabbahi’ye destek verenler’, ‘Müslüman Kardeşler’in boykot cephesi’ ve ‘Hem İslamcılara hem de Darbecilere karşı olanlar’, şeklinde bölünmüş olarak sandık başına gitti. Sandıkların kurulduğu okullarda oy vermek için kuyrukta bekleyenler kitlesel gösteri ve protestoların yaşamı felç ettiğini belirterek Sisi’nin sloganı ‘Güvenlik ve İstikrar’ için oylarını kullanacaklarını söylüyordu. Ekonomisi çökme noktasına gelen Mısır'ın en önemli iki gelir kaynağı Turizm ve Süveyş kanalından elde edilen gelirler ülkedeki güvensiz ve istikrarsız ortamdan en düşük düzeye inmiş durumda. Önünde binlerce kişinin sıra beklediği Piramitler ‘in etrafında yolunu şaşırmış bir kaç Japon veya Çinli dışında in cin top oynuyor. Önceleri Piramitlerde fotoğraf çektirirken yüzlerce kişinin girdiği karelere şimdi etrafı bomboş Piramitlerin görüntüleri ülke turizminin içinde olduğu kaotik durumun en iyi göstergesi oluyor.
SİSİ RESMEN MISIR CUMHURBAŞKANI
Mısır Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarına göre El-Sisi, 23 milyon 780 bin 104 oy ile yüzde 96,91 le MISIR’IN yeni Cumhurbaşkanı oldu. Rakibi Sabbahi ise 757 bin 511 oyla yüzde 3,9'da kaldı. Yeni Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi seçimlerin resmi sonuçları belli olduktan sonra yaptığı açıklamada ‘Vakit, ülkemizi aydınlık yarınlara, daha iyi bir geleceğe ve istikrara taşıyacak işler yapma vaktidir’ dedi. Seçimleri boykot eden Müslüman Kardeşlerin ‘Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi’ seçim sonuçlarını tanımadığını açıklayarak halkı sonuçları protesto etmeye çağırdı.
KİM KİMİ DESTEKLEDİ
Seçimlerde, Özgür Mısırlılar Partisi, Wafd Partisi, Konferans Partisi, Nur Partisi ( Selefi İslamcı), Tamarod (isyan) hareketi partisi, Tagammu Partisi ve Nasırist Parti, Abdülfettah Es-Sisi’ye destek verdi. Mısır Özgürlük Partisi, Karama Partisi, Sosyalist Halk İttifakı, Al Dostour (Anayasa) partisi, Devrimci Sosyalistler ile Mısır Halk Akımı Hamdin Sabbahi’yi destekledi. Müslüman Kardeşlerin öncülük ettiği ‘Meşruiyete Destek ve ulusal İttifak, Güçlü Mısır Partisi, 6 Nisan Gençlik Hareketi ve Darbe Karşıtı İttifak, seçimleri boykot ediyor. Bunların dışında seçmenini serbest bırakan Mısır Sosyal Demokratik Partisi, 6 Nisan Demokratik Cephesi ve Devrim yolu Cephesi Cumhurbaşkanı adaylarının ikisini de desteklemedi. Mısır’da yeni siyasal oluşum ‘Diddak-Against You-Size Karşı’ grubu da Sisi’ye karşı olduğunu açıklayan gruplar arasında yer aldı.
SİSİ ASKERİ İSTİHBARAT SERVİSİNİ YÖNETTİ
Mısır medyasında kendisiyle ilgili en ufak haberleri bile kontrol altına aldıran yeni Cumhurbaşkanı El Sisi eski Genel Kurmay Başkanı Tantavi döneminde Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafından kamuoyunda pek bilinmeyen ‘Askeri İstihbarat Servisi’ni yönetmekle görevlendirilmişti. Sisi’nin bu nedenle Cumhurbaşkanlığı döneminde ülkede güvenlikle ilgili önlemlere çok önem vereceği, Mısır halkı arasındaki ayrışmayı da Cemal Abdül Nasır döneminde olduğu gibi Ulusal Milliyetçiliği öne çıkararak düzeltme yoluna gideceği belirtiliyor. Mısır medyası 2006 yılında eşiyle birlikte Amerika’da kalıp askeri formasyon gören El Sisi’yi uyumlu ve sadık bir dindar olarak tanıtırken üç oğlu olduğu, eşinin çarşaf üzerine sadece gözleri açıkta bırakan İslami peçe olan Niqab kullandığı, evli kızının da türbanlı olduğunu yazdı. El Sisi 19 Kasım 1954'te Kahire'de dünyaya geldi, 1977'de Mısır Harp Okulundan mezun oldu ve uzmanlık alanı tanksavar sistemleri ile havan topu sistemleri olmak üzere mekanize piyade taburunda subay olarak göreve başladı. 2008'de İskenderiye’de Kuzey Askeri Bölge komutanı daha sonra da Askeri İstihbarat ve Keşif servisini yönetti.
Paylaş