Mars toprağından oksijen üretme projesiyle NASA'nın yarışmasında dereceye giren fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle kazandıkları dil okulu ödülünü kullanamayan Serhat-Onur Yüksel kardeşler, şarkıcı Haluk Levent'in kurucusu olduğu yardım platformu AHBAP öncülüğünde İngiltere'de dil eğitimine gönderilecek.
#EğitimSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırDaha önce uzayda 203 gün kalan Andre Kuipers ve 167 gün uzayda kalıp önümüzdeki sene Artemis 2 programı ile ay yolculuğu yapacak olan Victor Glover, Hürriyet’e konuştu: “Uzay ekonomisi çok önemli, her bir dolarlık yatırım NASA’da 3 ila 7 dolar olarak geri dönüyor. Yatırımlar geleceğimiz için. Her ülke buna dahil olmalı. Ekonominin tüm alanlarını uzayda göreceğiz. Tüm göstergeler bize ekonomiler için değişim zamanının geldiğini gösteriyor” dedi.
#Andre KuipersAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1972'deki son Apollo görevinden beri Ay'a bir araç göndermedi. Bilim dünyası yarım yüzyıl sonra Ay'a dönmek için geri sayıma geçti. ABD'nin Ay'a göndereceği ilk insansız araç olması beklenen Iris ise NASA'nın deneyimli mühendisleri tarafından değil, Whittaker'ın Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki öğrencileri tarafından yapıldı. Kısa süre önce Ay yolculuğu kesinleşen Iris'in 2022'nin ortalarında fırlatılması planlanıyor.
#NASAPandeminin ardından ilk karnelerini alan 18 milyondan fazla öğrenci için yarı yıl tatili başlıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili 7 Şubat’ta öğrencilerin ders başı yapmasıyla sona erecek. Tatili nasıl değerlendirmeli? Çocuklar ve veliler için müzelerden sanat etkinlikleri ve gösterilere kadar yurt çapında iki haftalık etkinlik rehberi derledik.
#Tatili AtölyeleriTeknoloji dünyası, özellikle son 30 yıldır kaba ama zeki erkeklerin hüküm sürdüğü bir yerdi. Neyse ki bu durum yavaş yavaş değişiyor ama bu kaba ve zeki erkeklerin bazıları çoktan efsane oldu bile. Bu kişiler arasında en şahsına münhasır olanıyla tanışmaya ne dersiniz?
#LinuxABD'nin yayınladığı UFO belgeleri ve NASA'nın Mars'ta devam ettirdiği uzay çalışmalarıyla birlikte gözler bir kez daha uzayda yaşam arayışı konusunu gündeme taşıdı. Ancak saygın bir ABD'li fizikçi kaleme aldığı makalede uzaylı varlıklarla temas kurmaya çalışmanın insanlık için felaket anlamına gelebileceği konusunda korkutucu bir uyarıda bulundu.
#ABDKapadokya’daki Derinkuyu yeraltı şehri milattan önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. İlk yerlilerinin Asur kolonileri olduğu düşünülse de yerin altında on binlerce insanın hiç dışarı çıkmadan yaşayabileceği bir ortamı uzaylıların yapmış olabileceği rivayeti de var. Bu bir rivayet olsa da aradan geçen binlerce yılın ardından Derinkuyu yer altı şehriyle uzay bir şekilde yeniden bir araya geldi. Uşak BİLSEM öğrencileri 3 boyutlu bir 'Ay Kampı' tasarladılar ve Derinkuyu yeraltı şehrinden esinlendikleri projelerine 'Kapadokya' adını verdiler. Projeyle uluslararası bir yarışmaya katılacak öğrenciler bu alanda Türkiye’ye birincilik getirmeyi hedefliyor.
#BilsemKarşılamakta olduğumuz 10 yıl, dünyamız için büyük bir değişim dalgası getiriyor. Bir yanda gezegen giderek ısınıyor, yaşam şartları zorlaşıyor ve toplumsal kargaşalar artıyor. Diğer yanda bilim, tıp ve teknoloji hızla ilerliyor. 2020 yılı ve sonrası düzenin ve sosyal yapının dönüşümünü köklü biçimde etkileyecek bir dizi bilimsel ve teknolojik gelişmeye sahne olacak. İşte bu yeni teknolojilerden bir seçki...
#2020’De Ve Önümüzdeki 10 Yılda Hayatımıza Girecek 13 YenilikBosch, 7-10 Ocak tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirilecek CES 2020’de, mobilite ve konutlara yönelik ağa bağlı ürünlerini sergileyecek. Bosch’un Merkez Salon 12401 numaralı standında öne çıkanlar arasında, yapay zeka kullanan ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilen veya üretilen çözümler yer alacak. Bosch, yapay zekanın üretimde, akıllı evlerde veya otonom sürüşte güvenli, sağlam ve açıklanabilir olmasını istiyor.
#Bosch2050'ye kadar dünyada su talebinin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Buna karşılık nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları giderek azalıyor. En önemli soru şu: Bu sorun karşısında ne tür yöntemler geliştiriliyor? İşte detaylar...
#Küresel IsınmaNASA’nın Mars’ta kuracağı yaşam alanı için proje üreten ve 3’üncü olan ABD’de yaşayan Türk mimar Güvenç Özel, “Türkiye’de de çalışmalarımız var. İzmir Çeşme’de projeler üretiyoruz. Yazlık bir konut için duvarları 2.5 santimetreye düşürmeye çalışıyorum” dedi.
#NasaAmerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA), tüm dünyada 48 ülke ve 96 şehirde eş zamanlı düzenlediği "Uluslararası Uzay Uygulamaları Yarışması"nın Türkiye ayağı bu yıl TTNET ana sponsorluğunda ve TekArabaGidelim (TAG) organizatörlüğüyle Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü'nde gerçekleştirildi.