Koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici bir süre ziyarete kapalı olan alışveriş merkezleri faaliyetlerine başladı. Yeni normal hazırlıklarının devam ettiği alışveriş merkezlerinde, asansörler ayak pedalları ile kontrol edilirken, havalandırma için NASA’nın uzay istasyonu sistemi uygulanacak.
#HtvhaberKoronavirüs tedbirleri kapsamında geçici bir süre ziyarete kapalı olan alışveriş merkezleri faaliyetlerine başladı. Yeni normal hazırlıklarının devam ettiği alışveriş merkezlerinde, asansörler ayak pedalları ile kontrol edilirken, havalandırma için NASA’nın uzay istasyonu sistemi uygulanacak.
#AsansörlerEren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Amerika’da kurulu Sierra Nevada, 13 milyar dolarlık savunma ihalesini kazandı. ABD’nin en kritik savunma projelerinden biri olan “Kıyamet Günü” adındaki uçak projesinde Boeing’i geride bırakarak 13 milyar dolar değerinde tarihi bir kontrata imza attı. Yeni nesil uçaklar, nükleer bir çatışma durumunda Amerikan havacılık komuta merkezi olarak görev yapacak ve kesintisiz iletişim sağlama kapasitesine sahip olacak. Uçakların 10 sene içinde hizmete girmesi bekleniyor. İhale Amerika’da büyük ses getirdi.
#Fatih ÖzmenUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayBoeing Starliner mekiğinin test sürüşü sırasında uzayda mahsur kalan iki NASA astronotu, Sunita Williams ve Barry Wilmore şubat ayında geri dönüyor. Dünya Sağlık Örgütü cep telefonlarının beyin kanseri yapmadığını onayladı. Yapay zekânın performansının insan çalışanları geçemediği ortaya çıktı. Haftanın gündemi epeyce yoğun.
#Umut Fırat EroğluPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanNASA güneş patlaması meydana geldiğini yayınladığı fotoğrafla duyurdu. ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. En son 10 Mayıs'ta güçlü bir patlama meydana gelmişti. Bilim insanları, aylar önce 2024 yılında şiddetli güneş patlamaları yaşanabileceğini bu durumun elektrik ve uydu sistemi gibi temel iletişim ağlarını sekteye uğratıp elektronik cihazları bozabileceği açıklamıştı. Peki, Güneş patlaması etkileri nelerdir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Güneş PatlamasıODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#AstrofotoğrafODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#BalıkesirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırGüneş Patlaması son durum gelişmeleriyle gündemde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. NASA'dan konuyla ile ilgili olarak açıklama geldi. Güneş Patlaması elektrik kesintisi olacağı iddiaları son günlerde artışa geçti. Güneş patlaması etkileri Dünya tarafından endişe ile bekleniyor. Carrington Olayı olarak da bilinen Güneş Fırtınası ile ilgili bilim insanları 2024 yılı öncesi uyarılarda bulundu. 2024 yılının başlarında Güneş fırtınalarının Dünya’yı etkileyebileceği düşünülüyor. Güneş fırtınası nedeniyle elektrik ve uydu sistemi gibi temel iletişim ağlarını sekteye uğratabilir, elektronik cihazları bozabilir. 1859 Güneş fırtınası etkileri halen konuşulurken, önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi beklenen Güneş patlaması tüm Dünya'yı etkileyebilir. Peki, Güneş patlaması ne zaman bekleniyor, etkileri neler olacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Güneş Fırtınası EtkileriPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioSally Ride yıllardır verdiği emeklerin karşılığını almak ve adını insanlık tarihinin ilkleri arasına yazdırmak üzereydi. Ancak kamuoyu bu genç kadının başarılarından çok fizik ölçüleriyle, medeni durumuyla, sorunlar karşısında ağlayıp ağlamadığıyla ilgileniyordu. Bugün olsa skandala yol açabilecek bu tartışmalar, 40 yılın ardından yeniden gündeme geldi. Üstelik bugün her zamankinden daha önemli... Neden mi? Cevabı haberimizde...
#Sally RideYozgat'tan NASA'ya anlık veri gidiyor... Yozgat ve Kayseri merkezli kurulan meteor takip merkezinde yapılan izlemlerin sonuçları ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) bildiriliyor. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, bu sistemin dünyada 20 ülkede bulunduğunu belirtti.
#NASAYozgat'tan NASA'ya anlık veri gidiyor... Yozgat ve Kayseri merkezli kurulan meteor takip merkezinde yapılan izlemlerin sonuçları ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) bildiriliyor. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, bu sistemin dünyada 20 ülkede bulunduğunu belirtti.
#YozgatABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFOÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarSao Paolo'nun gelişmiş mahallelerinden birinde apartmanların arasında bulunan yıkık dökük eski ev, hem gelip geçenlerin hem de mahalle sakinlerinin dikkatini çekiyordu. Evde yaşayan yaşlı kadın da tuhaflıklarıyla merak uyandırıyordu. Bir podcast sayesinde açığa çıkan gerçekler ise kimsenin tahmin edemeyeceği kadar karmaşık ve karanlıktı...
#BrezilyaABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASA21. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik Cerrahi