Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya Savaşıİzmir Arkeoloji Müzesi'nde biri kayıkta insan ile maymun arası varlığa benzeyen canlının tasvir edildiği diğeri ise 'Zeus'un, Aitolia Kralı Thestios'un kızı ve Sparta Kralı Tyndareus'un karısı 'Leda'yı baştan çıkarmak için büründüğü kuğunun tasvir edildiği Helenistik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış 2 eser, ilk kez sergilenmeye başlandı. Kayıkçı heykelciğinin İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde, kuğu heykelciğinin ise Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunduğu belirtildi. İzmir Arkeoloji Müzesi Uzmanı Elvan Tural Tercan, 2 eseri de nadir buluntulardan olduğu için sergilediklerini söyledi.
#İzmirPandemi süreci sanat piyasasını da etkiledi. Ancak pandemi sürecinin yavaşlamasıyla birlikte küresel çapta sanat eserlerinin satış tutarının da 65.1 milyar dolara çıktığı ifade ediliyor. Sanat piyasasının küresel olaylardan etkilendiğini ifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, “Borsalar, kripto paralar ve emlak piyasasında elde edilen kârların bir kısmı sanata yatırıldı. Böylece toparlanma sağlandı. Ancak şu anda koleksiyonda nadide parçalar bulunan bu dönemde satış yapmayacaktır. Nadir eserler ‘güvenli liman’ olarak kabul ediliyor” dedi.
#YatırımE-kitap bilgisayarlar ya da taşınabilir elektronik kitap okuyucuları ile okunmak için tasarlanmış, kâğıda basılmayan ancak basılı kitapların bütün özelliklerini barındıran, ek olarak okuyucuya yeni kolaylıklar sağlayan kitap biçimidir. E-kitap, bilgisayarların da ticari olarak üretilmeye başlandığı 1960’lardan itibaren düşünülmeye başlandı. 1971 yılında Michael Hart’ın Illinois Üniversitesi’nde 10 bin kitaptan meydana gelen bir elektronik halk kütüphanesi oluşturma hedefi olan “Project Gutenberg” ile geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan e-kitap, temelde üç ana bileşenden oluşur: Donanım, Yazılım, Standartlar/Konsorsiyum.
#E-Kitapİsmet İnönü'nün, 12 Eylül 1936 tarihinde Heybeliada'da ziyaretine gelen yazar Hüseyin Orak'ın çocuklarına yazdığı not, 86 yıl sonra Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarına ait kitap ve yazmalardan oluşan 'nadir eserler’ koleksiyonunda ortaya çıktı. İnönü'nün yazdığı 'Küçük seyyahları tebrik ettim. Seyahat sevmek bir memleket için çok eyi bir şeyi teşvik alınacak bir arzudur' şeklindeki notu, Hüseyin Orak'ın 'Türkiye Kılavuzu' isimli gezi rehberinde bulundu.
#İsmet İnönüİsmet İnönü'nün, 12 Eylül 1936 tarihinde Heybeliada'da ziyaretine gelen yazar Hüseyin Orak'ın çocuklarına yazdığı not, 86 yıl sonra Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarına ait kitap ve yazmalardan oluşan 'nadir eserler’ koleksiyonunda ortaya çıktı. İnönü'nün yazdığı 'Küçük seyyahları tebrik ettim. Seyahat sevmek bir memleket için çok eyi bir şeyi teşvik alınacak bir arzudur' şeklindeki notu, Hüseyin Orak'ın 'Türkiye Kılavuzu' isimli gezi rehberinde bulundu.
#İsmet İnönüİsmet İnönü'nün, 12 Eylül 1936 tarihinde Heybeliada'da ziyaretine gelen yazar Hüseyin Orak'ın çocuklarına yazdığı not, 86 yıl sonra Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarına ait kitap ve yazmalardan oluşan 'nadir eserler’ koleksiyonunda ortaya çıktı.
#İsmet İnönüEskişehir Anadolu Üniversitesi kütüphanesinin özel koleksiyonlar bölümünde, en eskisi 1830 yılına ait olan ve Arapça, Osmanlıca ile Farsça dillerinde 3 bin 200 ’nadir eser’, gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için dijital ortama aktarılıyor. Nadir eserler sorumlusu öğretim görevlisi Arif Yılmaz, "Eserlerin yaşları dolayısıyla ciltleri dağılıyor, sayfalarında çeşitli sıkıntılar yaşanabiliyor, nemli ortamdaysa mürekkepleri akabiliyor. Artık baskısı olmayan, eşsiz olabilecek eserleri, dijitalleştirerek daha uzun ömürlü ve daha kalıcı olmasına gayret ediyoruz" dedi.
#Eskişehir Anadolu ÜniversitesiAnkara Kalesi’nin yıllar önceki halini hiç merak ettiniz mi? Ulus bölgesinde yer alan tarihi camileri ya da şimdi göremediğimiz çeşmeleri? İstanbul Üniversitesi’nin Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza edilen 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’ndaki fotoğraflarla bugünkü nostalji yolculuğumuzda Ankara Kalesi, camiler, çeşmeler ve okullar var.
#Hazırlayan: Murat YILMAZOsmanlı döneminin Ankara’sında Belediye Dairesi’nin yapısının nasıl olduğunu, o dönem görev yapan zabıta teşkilatının kıyafetlerini, karakollarda nöbet tutan askerleri, hapishanede tutulan mahkumları hiç merak ettiniz mi? Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı Sultan 2. Abdülhamid, dünyayı öğrenmek, politikasını da buna göre yönlendirmek için çağının en gelişmiş teknoloji aleti olan fotoğraf makinesini kullanmış. Bu doğrultuda Osmanlı toprakları başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden fotoğraflar çektirtmiş. Günümüze kadar ulaşan bu fotoğraflar, bugün İstanbul Üniversitesi’nin Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza ediliyor. ‘19. yüzyılın en büyük görsel arşivi’ olarak tanımlanan Sultan 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nda Ankara’ya ilişkin birçok kare de yer alıyor. Fotoğraflar, Ankara’da geçmiş döneme ait sivil ve dini mimariyi yansıtıyor. Resmi binalar, mektepler, hastaneler, camiler gibi birçok yapının o günkü hallerini bugüne ulaştırıyor. Hürriyet Ankara olarak bugünkü nostalji yolculuğumuz 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’ndaki Ankara’ya.
#Murat YILMAZKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı'nın açıkladığı 'olası İstanbul depreminde müzelerde bulunan tarihi eserlerin işgal döneminde olduğu gibi gizli depolara taşınması' planına duayen sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Nurhan Atasoy tam destek verdi. Atasoy DHA'ya yaptığı açıklamada, alınan kararın çok doğru olduğunu, kendisinin de yıllar önce konuyla ilgili çok çaba harcadığını, yetkilerin bu konuda çalışmalar yapıyor olmasının yerinde söyledi.
#İstanbulBeştepe’de içinde 5 milyon cilt kitabın bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, kapılarını açtı. Çipli kimlik kartlarının ilk kez kullanılacağı Millet Kütüphanesi’ndeki kitaplıkların raf uzunluğu 201 kilometreye ulaşıyor, tarihi nadir eserler özel üretilmiş kutularda saklanıyor.
#Millet KütüphanesiBeştepe içinde 5 milyon cilt kitabın bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 20 Şubat’ta kapılarını açıyor. Çipli kimlik kartlarının ilk kez kullanılacağı Millet Kütüphanesi’ndeki kitaplıkların raf uzunluğu 201 kilometreye ulaşıyor, tarihi nadir eserler özel üretilmiş kutularda saklanıyor.
#Millet KütüphanesiBeştepe içinde 5 milyon cilt kitabın bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 20 Şubat’ta kapılarını açıyor. Çipli kimlik kartlarının ilk kez kullanılacağı Millet Kütüphanesi’ndeki kitaplıkların raf uzunluğu 201 kilometreye ulaşıyor, tarihi nadir eserler özel üretilmiş kutularda saklanıyor.
#Millet KütüphanesiCumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kütüphanesindeki elyazması Kuran’ı, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne bağışladı. Lise yıllarında kartpostal satarak kazandığı parayla satın aldığı Ömer Nasuhi Bilmen’in Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu’nu da bağışlaması bekleniyor.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan