Mardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
#DepremYer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem molozları ya geri kazanılmalı veyahut da uluslararası yöntemlerle bertaraf edilmeli. Havayla, suyla ilişkileri kesilmeli. Bunu belediyeler şimdiden düşünmeli, deprem olduğu zaman çok geç” dedi.
#Naci GörürNaci Görür deprem açıklaması ile son günlerde yaşanan sallantılarla ilgili yeni detayları gündeme getirdi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#Naci GörürYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, dün Adana ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen son depremlerin ardından önemli uyarılarda bulundu. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından sarsıntıların devam ettiği Güney bölgesi için sık sık uyarılarda bulunan Naci Görür, sosyal medyadan paylaşım yaptı. Görür, paylaşımında "Kazandere- Göksun'da 4,7 deprem oldu. Daha önceki depremler gibi Hacı Kodal civarında, Göksun hattı üzerinde. Bu bölge gerçekten kıpır kıpır." ifadelerine yer verdi. Görür, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada bölge için benzer uyarılarda bulunmuştu.
#Naci GörürYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkProf. Dr. Naci Görür deprem açıklaması ile son günlerde gündemin aranan isimlerinden biri oldu. Kahramanmaraş depreminin ardından Hatay ve Adıyaman illeri ile ilgili tahminlerinde de yanılmayan Naci Görür pek çok kişi tarafından takip ediliyor. Peki, Prof. Dr. Naci Görür kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Jeolog Naci Görür hayatı ve biyografisi...
#Naci GörürProf. Dr. Naci Görür, son depremlerin ardından değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Görür, Ereğli açıklarında gerçekleşen depremin Marmara'daki fay hattı ile alakası olmadığını belirtirken yine de İstanbul için zamanın daraldığını dile getirdi. Naci Görür, "Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum. İstanbul bizim beklediğimiz deprem periyodu içerisinde zamanı tükeniyor. 7.0'ın üzerinde bir deprem ile sınanacak" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürProf. Dr. Naci Görür, son depremlerin ardından değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Görür, Ereğli açıklarında gerçekleşen depremin Marmara'daki fay hattı ile alakası olmadığını belirtirken yine de İstanbul için zamanın daraldığını dile getirdi. Naci Görür, "Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum. İstanbul bizim beklediğimiz deprem periyodu içerisinde zamanı tükeniyor. 7.0'ın üzerinde bir deprem ile sınanacak" dedi.
#DepremOlası bir depremi 10 saniye önceden haber verebilen 'erken uyarı sistem'leri, google'ın kendi sistemini kullanıma açmasıyla yeniden tartışma konusu oldu. Elektrik ve doğalgaz sistemleri için Türkiye'de de yıllardır kullanılan ancak can güvenliğini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle verileri halkla paylaşılmayan erken uyarı sistemi, uyarılara ilişkin 'refleks' sorunlarını yeniden alevlendirdi. İşte uzmanların öngörüleri ve teknoloji sayesinde cebimize kadar giren 'uyarı sistemi' hakkında bilmemiz gerekenler.
#Deprem Uyarı SistemiBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, en az 7.2 ile 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Görür, "Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını bir kenara bırak, bu büyüklükte bir depremde insan ayakta duramaz" dedi.
#DepremBilim Akademisi Üyesi Prof. Naci Görür, deprem tahminleriyle dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'yle ilgili yaptığı deprem açıklamalarıyla adından söz ettiren Naci Görür Twitter hesabı üzerinden İstanbul'da yaşanan 3.2'lik depremle ilgili değerlendirmede bulundu. İTÜ'de öğretim görevlisi olarak görev almaya başlayan Naci Görür, Marmara Denizi’nin deprem potansiyelinin açıklığa kavuşturulması geniş çaplı araştırmalara imza attı. Peki, Naci Görür kimdir? İşte, Prof. Dr. Naci Görür'ün hayatı ve İstanbul depremiyle ilgili yaptığı son açıklama.
#Naci Görür KimdirABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşGüneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise " Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
#DepremBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kütahya bir deprem kenti" diyerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu, yapılaşmada deprem riskinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Görür, "Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor." dedi.
#Prof. Dr. Naci Görürİstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kütahya bir deprem kenti" diyerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu, yapılaşmada deprem riskinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Görür, "Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor." dedi.
#KütahyaDeprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında en az 7.4 büyüklüğünde depremin olabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, “Çünkü depremin ürettim periyodu durmuş. Eli kulağında. İkincisi Bingöl-Göynük arasında olma ihtimali fazla. O da 7’lik bir deprem” dedi.
#Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci GörürDeprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında en az 7.4 büyüklüğünde depremin olabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, “Çünkü depremin ürettim periyodu durmuş. Eli kulağında. İkincisi Bingöl-Göynük arasında olma ihtimali fazla. O da 7’lik bir deprem” dedi.
#DepremTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, suda soğuma ve ısınmanın sürekli olarak gerçekleştiğini söyleyerek, deniz suyu sıcaklıklarında düşüş görülse de sıcaklığın hala ortalamanın üstünde seyrettiğini aktardı.
#TÜBA200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbul17 Ağustos Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümü nedeniyle katıldığı programda konuşan Prof. Dr. Naci Görür beklenen İstanbul depremine dikkat çekti. İstanbul'un depreme hazır olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Görür, 'İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ama İstanbul'da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil.' dedi. Prof. Dr. Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının sert ve dayanımlı olduğunu, İstanbul'da birçok ilçeye göre daha iyi bir noktada olduğunu vurguladı. Görür, 'Çekmeköy'ün zemini çok sağlam, dinamitle kırılacak kuvvete sahip.' dedi.
#Prof. Dr. Naci Görür