Varyant ve mutasyonlu virüs, salgınında yayılım hızını göstermeye devam ediyor. Türkiye'de de gözlenen varyant sayısı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Mutasyon koronavirüs vaka sayısı ne kadar? sorusu ile ilgili Bakan Koca, "Tespit edilen Güney Afrika varyantı 11 ilde görülmüştür, Kaliforniya, New York varyantı da az olmasına rağmen tespit edilmiştir." ifadesini kullandı. Tüm dünyada hızla yayılan varyant tıp dilinde virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklik olarak tanımlanıyor. İşte, mutasyon virüs görülen iller ve Baka Koca'nın yaptığı o açıklamalar..
#Varyant Ne DemekMutasyon virüs son gelişmelerin ardından yeniden gündeme geldi. Mutasyon virüs vaka sayısı Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Mutant virüsler yayılım hızının arttığını belirten Bakan Koca 76 ilde 41 bin 488 B.1.1.7 mutantı görüldüğünü ve diğer illerde İngiltere, Güney Afrika, California-NewYork ve Brezilya mutasyon türünün tespit edildiğini aktardı. Türkiye'de de ortaya çıkması endişeye neden olan mutasyon virüs bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik anlamını taşıyor. İşte, pek çok kişinin merak ettiği, hangi illerde mutasyon virüs görüldü ve mutasyon sayısı ne kadar? sorusunun yanıtına yönelik Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar.
#Mutasyon VirüsFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Yaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Dünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği hastalığında, insandan hayvana geçen ilk doğrulanmış vaka Paris'te kaydedildi. Virüsün ilk kez bir evcil hayvanda görülmesi mutasyon endişelerine neden oldu. Bilim insanları kemirgen ve vahşi hayvanlardan sonra evcil hayvanların da artık risk altında olduğunu belirterek, hayvan sahiplerini dikkatli olmaya çağırdı.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkCOVID-19 salgınında açıklanan son vaka sayılarının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan esprili bir paylaşım geldi. Bakan Koca, azalan vaka sayılarına işaret ederek, “Fahrettin Koca’yı tanımadığımız günlere dönüyoruz. Bugünkü vaka sayısı: 5.609” dedi. Sayın Koca, bir memnuniyetsizlik gibi algılamayın lütfen ama o kadar haklısınız ki! Gerçekten de sizi bu nedenle tanımak hiç istemezdik! Ben de size Aşk-ı Memnu’daki Bihter karakterinin dillere pelesenk olan repliği ile katılıyorum: “Hiç yaşamamış olmayı dilerdim bu (2) seneyi. Unutana kadar acıyla, nefretle hatırlayacağım.” Konumuza dönecek olursak vaka sayılarının düşmesi neye işaret ediyor? 2 yıl sonunda hasret ile beklenen ‘o’ yaz bu yaz mı? Yolun sonuna mı geldik? Uzmanlarla konuştum.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 GribiAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantında yüzde 15 olan hastaneye başvuru oranının Omicron'da yüzde 5'e düşse de nasılsa hafif geçiyor diye rehavete kapılmanın çok riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Özpolat, "20 ila 50 kat daha hızlı bulaşması nedeniyle yüzde 5'lik oran aslında çok daha büyük bir hasta grubuna tekabül ediyor. Bu nedenle sağlık sistemleri üzerindeki global etkisi çok daha büyük. Salgınla mücadelede en önemli şey hasta olanın izole edilebilmesi. Omicron PCR test yükünü artırdı evet. Ama ABD'de hızlı testlere ağırlık veriliyor, evlere ücretsiz test gönderilmeye başlandı. Şüpheli durumlarda insanların teste ulaşabilmesi, test yaptırması lazım" dedi.
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
#KoronavirüsHollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, Dünya Sağlık örgütü aşı programı Covax aracılığıyla Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerine doğrudan 2.7 milyon Moderna aşısı bağışladıklarını belirtti. DSÖ, daha önce yaptığı açıklamalarla aşılanmayan ülkelerde yeni mutasyon tehlikesine dikkati çekmişti.
#Hollanda Sağlık Bakanı Hugo De Jongeİngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede yayılan korona virüsün Omicron mutasyonuna karşı hükümetin Ocak ayı sonuna kadar 18 yaşın üzerindeki aşı olmaya uygun herkese hatırlatma dozu olarak bilinen 3. doz Covid-19 aşısı sağlanacağını açıkladı.
#İngiltereEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'Nu' ya da 'Omicron' adıyla da anılan 'B1.1.529' varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekip, "Salgın sürüyor, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir" dedi. Yeni varyantın daha hızlı çoğaldığını belirten Prof. Dr. Kurugöl, "Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici" diye konuştu.
#OmicronEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Güney Afrika'da görülen 'Nu' mutasyonunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" dedi.
#Koronavirüsİlk olarak Güney Afrika’da görülen “B1.1.529” adlı yeni mutasyon dünya çapında paniğe neden oldu. Ülkeler peş peşe Afrika uçuşlarını iptal etme kararı alırken DSÖ ve aşı şirketleri yeni varyant üzerinde çalışmaya başladı. Bilinenlerden daha bulaşıcı olduğu değerlendirilen mutantın “Nu” harfiyle adlandırılması bekleniyor.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla birlikte neredeyse her şey temelden değişti: Okullar, çalışma düzenleri, sağlık bakımı, tatiller ve hatta sarılmalarımız... Ancak pek çok ülke alınan önlemleri gevşetirken ya da tamamen kaldırırken, salgının nihayet sona erdiğinden bahsedebilir miyiz?
#DünyaTürkiye'de son 24 saatte 261 bin 198 Kovid-19 testi yapıldı, 22 bin 161 kişinin testi pozitif çıktı, 60 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 5 bin 463 oldu. salgında son durumu değerlendiren Prof. Dr. Eksal Kargı, kentte günlük 85'leri bulan koronavirüs vaka sayılarında, artış eğiliminin devam ettiğini belirterek, covid servisleri ve polikliniklerinde de yoğunluğun arttığını söyledi. Prof. Dr. Kargı, yeni dalganın aşı olmayanların dalgası olacağını ve en çok aşı olmayanların etkilenmesinin beklendiğini söyledi.
#Haberİngiliz ABD ortaklığında, 40 bin kişiden toplanan verilerin incelenmesi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. Bilimsel araştırma ile koronavirüse karşı etkili ve virüse davetiye çıkaran besinler netlik kazandı.
#DünyaYaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan ve milyonlarca hayata mal olan Koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili son derece kötü bir haber geldi. Son dönemde dünyayı etkisi altına alan Delta varyantının bir mutasyon daha geçirdiği açıklandı. Uzmanlar yeni varyant konusunda oldukça karamsar!
#DünyaTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#Haber