Muşmula bir diğer ismi olan döngel olarak da bilinmekte olan bir meyvedir. Muşmula, etli meyveleri olan eriksi yapıda bir meyve olarak ifade edilebilir. Muşmula meyvesinin aynı zamanda sarı erik, Japon erik, gelin boğan olarak da farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Muşmula meyvesinin ve çekirdeğinin bilinen birçok faydası bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MuşmulaHalk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi çeşitli isimlerle adlandırılan muşmula, ülkemizde özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişiyor. Potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral bakımından oldukça zengin olan muşmulanın faydalarını Dr. Fevzi Özgönül anlatıyor.
#MuşmulaMuşmula; yüksek oranda mineral ve vitamine sahip olup, oldukça düşük kalorili bir meyve türüdür. Lif açısından çok zengin olan muşmula, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Senelerdir alternatif tıpta, hamile kalma oranının artmasını sağladığı için tüketilmektedir. Sonbahardan sonra ortaya çıkan bu meyve, genel olarak kabukları soyulup, elma tarzında tüketilmektedir. Peki Muşmulanın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Çekirdeğini yutmak zararlı mı tüm detayları ile derledik.
#MuşmulaX ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaGünümüzde yeryüzünde birbirinden farklı ağaç çeşitleri bulunuyor. Bu ağaçların yetişme süreci ve özelikleri de farklılık gösteriyor. Özellikle muşmula ağacı da merak ediliyor. Muşmula ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Faydalarıyla adından sıkça söz ettiren alıç, ekşi muşmula olarak da biliniyor. Sağlık için de oldukça yararlı olan bu meyve, sirke gibi farklı şekillerde de kullanılabiliyor. Üstelik alıç sirkesini evinizde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Peki alıç sirkesinin faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar
#Alıç SirkesiYemişen ya da ekşi muşmula adıyla da bilinen alıç, faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi görüyor. Yüzyıllardır kullanılan bu meyve son zamanlarda farklı formlarda da kullanılıyor ve oldukça ilgi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Tuğba Özkan ile Diyetisyen Şeyma Yılmaz faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Alıç SirkesiBu eşsiz meyve ile tanışmam çocukluk dönemime rastlar. Pazarda ipe dizili olarak satılan mis kokulu alıç kolyesini boynuma takıp döndüre döndüre yemek en büyük eğlencemdi. Her yıl, mevsiminde mutlaka alıç alırım ve her aldığımda bir kısmını ipe dizip çocukluğumdaki gibi boynuma takar ve büyük bir keyifle yerim. Sadece yemekle kalmayıp geri kalan kısmından da sirke ve marmelat yaparım. Bu haftaki yazımda, çocukluğumdan beri severek yediğim bu lezzetli meyvenin özelliklerinden, sağlığımıza olan faydalarından, besin içeriğinden bahsettikten sonra organik alıç sirkesi nasıl yapılır ondan bahsedeceğim.
#Dilek Çiftçi