KPMG Danışmanlık Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Cantekinler, "2020 yılında değeri açıklanan işlem hacmi toplam 6,9 milyar dolara ulaştı. Açıklanmayanlarla birlikte bu işlemlerin toplamının 9 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyoruz." dedi.
#BirleşmeYabancı yatırımcı Türkiye’ye geri mi dönüyor? Geçen yıl 7.4 milyar dolarda kalan birleşme ve satın alma işlemleri 2018’in ilk yarısında 7.6 milyar doları aştı. İşlem sayısı az olsa da yüksek hacim geçen yılı geride bırakmamızı sağladı. Hedef yıl sonunda 15 milyar doları aşmak.
#Müşfik CantekinlerSon 10 yılda Türkiye'de şirket satın alma, birleşme ve yabancı yatırımlara bakıldığında BBVA Grubu'nun Garanti Bankası'na yaptığı yatırımın etkisiyle açıklanan işlem değeri bakımından Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkenin İspanya olduğu belirtildi.
#BBVA GrubuZiraat Bankası, THY THYAO.IS, Halkbank HALKB.IS, Borsa İstanbul, BOTAŞ ve TPAO gibi bazı kuruluşların kamuya ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilirken, bu şirketlerin hisseleri teminat gösterilerek yapılması planlanan büyük projelere yurtdışından kaynak aranacak.
#TPAOEY’nin her yıl açıkladığı ‘Birleşme ve Satın Alma’ raporuna göre 2015’te dünyada birleşme ve satın alma işlem hacmi rekor artışla 5.6 milyar dolara yükselirken, Türkiye’de 7 milyar dolar düşüş oldu. 2014’te 22 milyar dolarlık birleşme ve satın alma olurken, bölgesel risklerin ve düşük büyümenin etkili olduğu 2015’te bu rakam 15 milyar dolarda kaldı. 2016 beklentisi de yine 15 milyar dolar.
#Yabancı YatırımcıTürkiye gayrimenkul piyasası, Ernst&Young Avrupa Gayrimenkul Yatırımları Beklenti Göstergeleri araştırması sonuçlarına göre Avrupa'da en cazip ikinci pazar oldu. Araştırmada ayrıca AB'nin Euro Bölgesi dışındaki ülkeleri, Evro Bölgesi ülkelerinden daha cazip bulundu.
ABD’nin en eski yatırım bankalarından Merrill Lynch’in Varlık Yönetiminde Portföy Strateji Uzmanı Johannes Jooste, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinin her zaman en iyi performansı gösteren piyasalar olmadığını, Türkiye’nin bazı alanlarda onların çok önüne geçtiğini söyledi.
Uluslararası denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst&Young’ın, Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Raporu’na göre, 2008’de birleşme ve satın almalar, değeri açıklanan işlemlerle 16.3 milyar dolar, değeri açıklanmayanlarla birlikte ise 18.4 milyar dolarda kaldı.