ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 15:25
Uluslararası bağımsız denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young, dünyada yaşanan ekonomik konjonktüre bağlı olarak Türkiye’de 2009 yılında birleşme ve satın alma işlem hacminde önemli ölçüde düşüş beklendiğini açıkladı.
Ernst&Young tarafından hazırlanan “2008 Birleşme ve Satın Almalar Raporu” sonuçlarına göre küresel finansal krizin son çeyrekteki etkilerine rağmen, değeri açıklanan işlemlerin toplamı geçenyıl 16,3 milyar dolara ulaştı. Değeri açıklanmamış işlemler de dikkate alındığında bu rakamın 18,5 milyar
dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Toplam işlem hacminin ağırlığı 12 milyar dolar ile yine yabancı yatırımcılarda olurken,raporda Türk yatırımcıların önemli işlemlerdeki etkinliklerinin geçen yıl düzeyinde olmadığı gibi, toplam işlemlerdeki payının yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çekildi.
Yurt içi ve yurt dışındaki olumsuz etkenlere rağmen, yatırımcıların birleşme ve satın alma konusunda ilgilerinin sürdüğünü ortaya koyan raporda, 2008 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinin Türkiye’de belli bir olgunluğa ulaştığının altı çizildi.
PROJELER ERTELENECEKTürkiye’de, kamu ve özel sektörün önde gelen şirketlerinin hissedarları ve üst düzey yöneticilerinden de görüş alınarak hazırlanan rapor, 2008 yılında Türkiye’de gerçekleşmiş olan şirket birleşme ve satın alma işlemleri hakkında dikkate değer bilgileri, geçmiş yılların ortaya çıkardığı sonuçlarla karşılaştırırken,raporun değerlendirme bölümünde şu tespitler yapıldı: “ Krizin etkisiyle, 2008’in son çeyreğinde ortaya çıkan gerek alıcı gerek satıcı tarafında bekleme ve krizin sonuçlarını değerlendirme eğiliminin, 2009’un ilk yarısında da sürmesi ve bundan dolayı işlemlerin ya ertelenmesi, ya da uzun vadelerde gerçekleşmesi bekleniyor. Yine krizin etkisiyle, daha önce alınan stratejik yatırım kararlarının tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor. Piyasaya yön verebilecek banka özelleştirmeleri gibi büyük boyutlu işlemlerin ertelenmesi söz konusu.
Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, raporun açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2009 yılının özellikle ilk yarısında önemli bir düşüş gözleneceğini ve yıl sonuna kadar gerçekleşecek birleşme ve satın alma işlem hacminin 10 milyar dolar civarında kalacağını öngördüklerini söyledi.
“YABANCI YATIRIMCILARIN İLGİSİ SON 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE KALDI”2007’de 16,9 milyar dolar olan yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki ağırlığın 2008’de 12,01 milyar dolar olarak ortaya çıktığı belirtilen raporda, Türk yatırımcıların önemli işlemlerdeki etkinliklerinin geçen yıl düzeyinde olmadığı için, toplam işlemlerdeki payının yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığına işaret edildi. Rapora gore 2007’de yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payı yüzde 66 iken bu oran 2008’de yüzde 73’e yükseldi. Son dört yılın en düşük hacminde olan yabancı payının yüksek görünmesinin nedeninin, yerli yatırımcı payındaki düşüş olduğunun altı çizilirken, yine de birçok birleşme ve satın alma işleminin başarıyla tamamlanmasından yola çıkılarak, yerli ve yabancı yatırımcının Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline inandığına vurgu yapıldı.
ÖZEL SERMAYE FONLARININ ETKINLIKLERI ARTTIRaporda, 2008 yılında, küresel finansal kriz ortamından önemli ölçüde etkilenen Türkiye’de, özel sermaye fonlarının etkinliklerini artırarak Türkiye piyasasındaki konumlarını güçlendirdiği hatırlatılarak şöyle denildi : “2008 yılında toplam özel sermaye fonu hacmi 2,38 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2008 yılında özel sermaye fonları işlemlerinde, sayı ve işlem değeri olarak 2007 yılına oranla sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 19 oranlarında artış gerçekleştiği gözleniyor. 2008 yılında özel sermaye fonlarını ön sıraya taşıyan en önemli işlem ise yine Migros olarak göze çarpıyor. Özel sermaye fonları, perakende başta olmak üzere genelde, gıda içecek, medya ve eğlence sektörlerinde etkin oldu. 2009 yılında global ekonomik krizin etkilerinin ağırlaşması beklenirken, özel sermaye fonları faaliyetlerinin de yavaşlayacağı öngörülüyor”.
ÖZELLEŞTIRMELER PIYASAYA DAMGASINI VURDURaporda, Türkiye’de 2008 yılında tamamlanmış ve değeri açıklanmış en büyük 10 işlemin toplam değeri yaklaşık 10,1 milyar dolar olarak verilirken, 2008’de gerçekleşen en büyük on işleme bakıldığında özelleştirme ve diğer kamu kaynaklı işlemlerin ön plana çıktığı vurgulandı. Sonuçlara gore 2008 yılında gerçekleşen özelleştirme işlemlerinin toplam değeri ise yaklaşık 6,5 milyar dolar tutarında oldu. TMSF satışı ihalelerinde ise 2007 yılına göre düşüş gözleniyor. Raporda 2009 yılında özelleştirme ihale sürecinde beklenen gelişmeler ise 2008 yılında başlatılan
Milli Piyango ve elektrik dağıtım şirketleri ile şeker fabrikaları ihalelerinin tamamlanması, Halkbank, Vakıfbank, otoyollar ve köprüler için ise ihale sürecinin açıklanması şeklinde sıralanıyor.
“ENERJİ VE SANAYİ FİRMALARI İLK SIRADA”Raporda, 2008’de işlem hacmi bazında 5.7 milyar dolar ile enerji sektörü ön plana çıkarken işlem adedi bazında 22 satın alma işlemi ile sanayi firmaları ilk sırada yer alıyor.
Rapora göre,enerji sektörünün hacimsel olarak birinci sırada yer almasının nedeni, Türkiye’nin artan enerji talebi ve bu doğrultuda yerli ve yabancı yatırımcıların bu pazarda yer alabilme stratejileri olması. Raporda, sektördeki en yüksek tutarlı işlem hacmi ise 1,6 milyar dolar işlem değeriyle Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi olduğu belirtildi.