Birçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveHalk arasında ‘sümük’ olarak tabir edilen, burundaki mukus tabakasının birçok işlevi bulunuyor. Bu tabakanın rengi, kişilerin vücudunda neler olup bittiğine dair çok önemli bilgiler veriyor. Peki mukus tabakasının vücutta ne gibi işlevleri var? Burun mukusunda oluşan renk değişimleri hangi hastalıkların habercisi? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkRamazan ayında oruç tutmak kişinin sağlığını iyileştirebilir, ancak doğru şekilde beslenme ve gerektiğinde ilaç kullanımı uygulanmazsa sindirim sağlığıyla ilgili bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olabilmektedir. Oruç ve sahurda fazla yemek yemek ve iftarı geciktirmek olumsuz etki eder. Ramazan ayında özellikle iftar veya sahur yemeklerinde çok fazla yedikten sonra reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi sindirimle ilgili şikayetlere sıklıkla rastlanır. Ölçülü yemek yemeye ve bu şikayetleri tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edilmelidir.
#Mide Ve Bağırsak SağlığıVücut dokuları işlevleri ile üretilmekte olan, kaygan, normal ve lifli bir yapıda olan mukus salgısı, vücut fonksiyonlarının işlevselliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Mukusun esas görevi hayati derecede önem arz eden organlarımızın kurumasını önlemek ve nemli kalmasını sağlamaktır ve bir tabaka halinde bulunur. İnsan vücudu bir gün içerisinde yaklaşık olarak 1 ile 1.5 litre aralığında mukus üretmektedir. Mukus salgısının fazla olması vücutta olası hastalıkların var olduğunun işaretidir. Peki, balgam nasıl atılır? Balgam söktürücü bitkiler nelerdir? İşte, detaylar.
#Balgam Nasıl AtılırBalıkesir Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hümeyra Yıldırım Can, uzun süre bilgisayar kullanımı, yüksek tansiyon, antidepresan ve antihistaminik ilaç kullanımının artmasına paralel son yıllarda ‘kuru göz hastalığı’nın önemli oranda artış gösterdiğine dikkat çekti.
Mukoza kelimesi Latince materia mucosa deyiminden gelmiştir. Bu deyimin Türkçe karşılığı ise sümüksü madde demektir. Latince deyimde yer alan mucosa sümük kelimesinden türemiştir. Günümüzde ise insan vücudunda yer alan sağlıksal terimi ifade etmektedir. Mukoza nedir ve mukoza yolu hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Mukoza Nedir?Solunum sistemi, insanın hayati fonksiyonlarını düzenleyen sistemlerin başında yer almaktadır. Bu sebeple de ilkokul çağlarından başlayarak öğretilmeye çalışılmaktadır. Sizin için solunum sistemi nedir, organlarını, görevlerini ve hastalıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Solunum Sistemi Nedir?