Eğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluTEKNOFEST Adana, “DENEYAP Makeathon Yarışması” ile bilim ve inovasyon dolu bir şölene sahne oldu. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve ana teması “Uzayın Keşfi” olan yarışmaya Türkiye genelindeki 81 ilde bulunan 130 farklı DENEYAP Teknoloji Atölyesinde eğitim gören veya mezun olan ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Genç mucitler, uzay görevleri üzerine geliştirdikleri projelerle hem teknik hem de yaratıcı becerilerini ortaya koyarak Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki geleceğine yön verdiler.
#TEKNOFEST2002’den bu yana ABD’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde olan bilgisayar bilimcisi ve Google’ın en tanınmış yapay zekâ mühendislerinden olan Ray Kurzweil insanlığın çok yakın bir süreçte ‘ölümsüzlük’ çağını yaşamaya başlayacağını iddia etti.
#Ray KurzweilDünyanın en önemli robotik yarışmaları arasında gösterilen ve lise ile ortaokul öğrencilerinin geliştirdikleri teknolojileri görücüye çıkardıkları FIRST Tech Challenge (FTC) İstanbul'da düzenlenecek. Ankaralı genç mucitler, yarışmaya tasarladıkları robotlarla katılıyor.
#RobotAmerikalı öykü yazarı Wells Tower ABD’de 2009 yılında basılan ilk öykü seçkisi ‘Her Şey Yanmış, Her Şey Yıkılmış’ta işleri pek de yolunda gitmeyen insanların hikâyelerine odaklanıyor. ‘Atacak son bir kurşununun kalması ne demektir’i anlatıyor.
#Her Şey Yanmış Her Şey YıkılmışSelçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmalar yapan, Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu.
#Selçuk Yaşar Ödülü2023 Mobil Dünya Kongresi Barselona’da kapılarını açtı. Geleceğin teknolojileri ve yeni cihazlara ev sahipliği yapan kongrede Xiaomi’nin ileri verime sahip “kat hal pili”yle ilgili çalışmaları dikkat çekti. Şirket akıllı telefonlar için hazırladığı 300 W hızlı şarj sistemiyle de ses getirdi. Sistem, beş dakikada yüzde 100 şarja ulaşımı mümkün kılıyor.
#XiaomiCEO unvanını yapay bulan ve kendisini ‘Teknoloji Kralı’ (Technoking) olarak niteleyen Elon Musk, sonunda Twitter’ı satın aldı. Geçen mart ayından bu yana süren gelgitli bir satın alma sürecinin ardından, 44 milyar dolarlık dev satın almanın tamamlandığı bildirildi.
#Elon MuskWilliam Gilbert neyi buldu ya da icat etti? Birçok alanda yapılan yenilik ve mucitler günümüzde de ilerlemelere neden olmaktadır. Hayatın daha akıcı ve eğlenceli geçmesi için meşgul olunan her şeyin mucidi vardır. Sağlık açısından da sporun hareketin büyük derecede önemi bulunmaktadır. William Gilbert neyi buldu ya da icat etti detayları ile derledik.
#William GilbertThomas Edison neyi buldu ya da icat etti? Birçok alanda yapılan yenilik ve buluşlar ile insan hayatı oldukça gelişmiştir. Bunun yanı sıra bu icatlar dünya çapında gelişmeye ve daha yeni değişik icatların bulunmasına olanak sağlamıştır. Yeni bir şey bulmak oldukça kıymetlidir. Thomas Edison neyi buldu ya da icat etti detayları ile derledik.
#AraştırmaKoronavirüs salgını dünyanın üzerine kâbus gibi çöktüğünde Pfizer ile birlikte bir aşı geliştirerek milyonlarca insanın hayatını kurtaran BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. Ülkemizin gurur kaynağı bilim insanları bu kez de kanseri alt edecek bir başarıya imza attı…
#BiontechBisikletin ilk geldiği 1890’lı yıllardan bu yana aradan geçen 120 yıllık sürede Türkiye’de bisikletin hem gündelik hayattakullanımı artmış, hem de sportif anlamda hareketlilik yaşanmıştır. Ancak Türkiye’de bisikletin sağlıklı ulaşım aracı olarak gelişmiş ülkeler düzeyinde yaygın bir şekilde kullanıldığını söylemek zordur. Beden sağlığı, enerji tasarrufu, çevre bilinci gibi nedenlerle bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, kentlerde yolların buna göre düzenlenmesi çağdaşlığın bir gereğidir.
#Bisiklet100’den fazla öğrencinin dahil olduğu Altınbaş Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı EVA Team, TEKNOFEST’e 6 projeyle katılmaya hazırlanıyor. TEKNOFEST’e elektrikli araç, otonom (sürücüsüz) araç, insansız uçak, drone, insansız su altı aracı ve roket projeleriyle katılacak EVA Team, çalışmalarının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#TEKNOFESTDünyayı etkisi altına alan teknolojiyle birlikte hemen her şey küçük cihazlarla yapılmaya başlandı. Küçük yaşlarda alınan eğitimlerle birlikte robotik kodlamaya yönelen çocuklar geleceklerine hazırlık yapıyorlar. Problem çözme, iletişim becerilerini güçlendirme, yaratıcı ve inovatifliği benimseyen gençler katma değeri yüksek ürünleri hayata geçirebiliyor.
#Kadir TekinAkdeniz ve Ege şeridinde haftalarca süren ve on binlerce hektarlık alanı küle çeviren orman yangınlarına, genç mucitler de kayıtsız kalmadı. "Bir daha ciğerlerimiz yanmasın, biz de elimizi taşın altına koymak istedik" diyen gençler, çalışmalarını TEKNOFEST 2021'de sergileme imkânı buldu. İşte içerisinde insansız yangın söndürme hava araçlarının da bulunduğu o çalışmalardan bazıları...
#TEKNOFEST 2021TEKNOFEST 2021'de yarışmacılar; roketten otonom sistemlere, yapay zekadan su altı sistemlerine kadar çeşitli alanlarda bilgi ve becerini sergiliyor. Dünyanın en büyük teknoloji etkinliğin olan TEKNOFEST’te dikkatleri üzerine çeken sayısız kategori bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de otonom sualtı araçları.
#TEKNOFEST 2021Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TEKNOFEST'e yaptığı ziyarette, "Artık dünyadaki bütün konseptleri, savunma sanayi alanındaki bütün paradigmaları yıkarak yeni konseptler geliştiren bir Türkiye var" değerlendirmesinde bulundu.
#TEKNOFEST 2021Türkiye’nin ve bölgenin en büyük teknoloji etkinliğinin gerçekleştirildiği TEKNOFEST 2021’e yoğun ilgi var. Genç yeteneklerin icatlarının yanında yerli ve milli sanayi hamlesinin tüm ürünleri dev festivalde sergileniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tüm stantları gezerek bilgi aldı. Bakan Varank Hurriyet.com.tr’ye TEKNOFEST ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#TEKNOFEST 2021TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen "Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç Yarışları"na 65 takım, "Liseler Arası Elektrikli Araç Yarışları"na ise 36 takım katıldı. Yarışmaya katılan araçlar, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda boy gösterdi. Görünüşleri ve özellikleri her ne kadar farklı olsa da araçların yerli üretim ve yeşil doğanın korunması yönünde geliştirilmiş olmaları 'ortak nokta' olarak dikkat çekiyor.
#TEKNOFEST 2021Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) başladı. Etkinliğin ilk gününde Hürriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, merakla beklenen HÜRJET projesinin üretiminin planlandığı gibi sürdüğünü söyledi ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte Doğan'ın "Tasarlayan mühendisler için çok heyecan verici" diye tanıttığı projenin detayları...
#TEKNOFEST 2021TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Atatürk Havalimanı'nda kapılarını ziyaretçilere açtı. 6 gün boyunca birçok etkinliğin ve teknoloji yarışmasının düzenleneceği festivalde genç mucitler de yerini aldı. İşte yakın geleceğin yeni Vecihi Hürkuşları yeni Selçuk Bayraktarları...
#TEKNOFEST 2021