Mücevher ihracatı ocak ayında yıllık bazda yüzde 40 artarak 3,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, ocak ayında 288,8 milyon tutarında mücevher ihracatı gerçekleştirdi. Mücevher ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,7 artış kaydetti. Geçen yıl ocak ayında 194,2 milyon dolarlık mücevher ihraç edilmişti.
Dünyaca ünlü mücevher markası Cartier, Türkiye’de 2002 yılından bu yana yüzde 20 ÖTV uygulanan ‘işlenmemiş pırlanta ithalatı’nda emsal oldu. Cartier markalı işlenmiş ürünün yasadaki boşluktan yararlanıp ÖTV ödemeden Türkiye’ye getirilmesi üzerine sektör temsilcileri, “Hammaddeye ÖTV var, bitmiş ürüne yok. Bu ithalatı artırır” yorumunu yaparken, emsal oluşturan bu durumu denemek için 132 bin dolarlık ürünü ÖTV’siz ülkeye soktu.
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ihracat mayısta yıllık bazda yüzde 11.4 artarak 24.7 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde ithalat yüzde 10.3 azalışla 30.5 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı mayısta yıllık yüzde 47.8 azaldı ve 6.5 milyar dolar olarak kaydedildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşmış olduk” dedi. Dış ticaret verilerinde İsrail’e yapılan ihracatın mayısta yıllık bazda yüzde 99 azalarak 4.4 milyon dolara gerilemesi dikkat çekti.
#Ticaret Bakanlığıİhracat nisanda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0.13’lük artışla 19.2 milyar dolara; aynı dönemde ithalat ise yüzde 4.2 artışla 29.1 milyar dolara çıktı. İhracattaki yavaşlamanın en önemli nedeninin bir haftalık Ramazan Bayramı tatilinden kaynaklandığını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tarihsel olarak en yüksek ikinci nisan ayı ihracatımız gerçekleşti” dedi. Öte yandan Bakanlık, İsrail ile ticaretin tamamen durdurulduğunu da duyurdu.
#İhracatAltın alıp satarken banka ya da kuyumcudan olması büyük fark yaratıyor. Bankadan alınan altının değer kazanması uzun zaman sürerken kuyumcudan alınan altında marj oranı çok dar olmasından dolayı kısa zamanda kâra geçiliyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle birlikte altın ithalatına kota ve yasak getirilirken yüzde 20 oranında da yükümlülük geldi. Böylece gram altın fiyatı ortalama olarak 60 lira daha artmış oldu.
#AltınAltına gelen ithalat kısıtlamasının sektörde piyasada karaborsa oluşturduğunu söyleyen Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, ‘‘Bir kiloda 2500 dolar daha fazla ödüyoruz’’ dedi. Enflasyonist dönemlerde kendisine yatırım soruları geldiğini de söyleyen Güzeliş, ‘‘Borsa mı, dolar mı diye soranlara ‘iç sesinizi dinleyin’ diyorum. Ama 1 kırat ve üstü iyi bir taş da çok iyi bir yatırımdır’ diyor.
#Ariş Pırlanta TürkiyeBu hafta ABD enflasyon verisi yakından takip edilirken; piyasalarda yükseliş beklentisi hakim. Gelecek verinin resesyon beklentilerini tekrar gündeme getirebileceğini belirten uzmanlar, faiz kararlarının da etkisiyle önümüzdeki dönemde dolar endeksindeki güçlenmenin devam edeceğini; bu durumun ise gelişen piyasalar için risk taşıdığını ifade ediyor.
#ABDMücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, Türk mücevher sektörünün dünyada hak ettiği yere gelmesinin önündeki engelleri aşma konusunda irade gösteren Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Maliye ve Hazine Bakanı Lütfi Elvan’ın liderliğinde devletin ekonomi yönetimi ile uyumlu bir çalışma ortamı yakaladıklarını kaydetti.
#Mustafa KamarKasım ayında 540 lirayı görüp tarihi rekor seviyelerine ulaşan gram altın, hızlı bir düşüş eğilimine geçti. Bu keskin hareketin nedenlerini uzmanlar hurriyet.com.tr'ye yorumladı: Gram altın neden düşüyor? Kurdaki hareketler gram altını nasıl etkiliyor? Altın artık güvenli liman değil mi?
#Altın Neden DüşüyorYılın ilk 11 ayında Türkiye 151 milyar 704 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kasım ayında ise 16 milyar 88 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Yeni Ekonomi Programı 2020 ihracat hedefimiz olan 165.9 milyar dolara emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz” dedi.
#GazetehaberleriDeloitte Danışmanlık ekibi tarafından hazırlanan “Küresel Covid-19 Salgını’nın Türkiye’de Farklı Kategorilere Etkileri Raporu”na göre, uzaktan eğitim ve çalışma, ulusal market zincirleri, sağlıklı ürünler ve hobi siteleri etkileşimlerini artırırken; özel sağlık kurumları, havayolu şirketleri, emlak ve otomobil satışları, otel ve konaklama şirketleri ile kültür sanat faaliyetleri salgından negatif yönde en çok etkilenen kategoriler oldu.
#DeloitteÇin’in ABD’ye yaptığı 12 milyar dolarlık mücevher ihracatının Korona Virüsü’nden dolayı sekteye uğramasını değerlendiren Mustafa Kamar, salgının dünya tedarik zincirini de yerinden oynatacağını belirterek, “Büyük bir fırsat var, Türkiye bu açığı doldurmak için hazır” dedi.
#İhracatTürkiye ile ABD arasında siyaset kadar ticaret de masada. Çin’e gümrük vergilerini arttırmak isteyen Başkan Donald Trump’ın ortaya attığı 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekleşmesi için iki ülke işinsanları yol haritasını çıkardı. Önceki gün Türkiye’ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross yapacağı görüşmelerde bu yol haritasını konuşacak. Ortaya çıkan sonuçlar ortak bir projeye dönüştürülecek. Bu projenin lansmanı ise 25 Eylül’de New York’da yapılacak.
#YazarOcak ayından itibaren ihracat artık ‘Genel Ticaret Sistemi’ adı verilen serbest bölge ve gümrük antrepolarında yapılan ticareti de kapsayan sistemle açıklanacak. İlk rakamlarını ocak ayında gördüğümüz yeni sistem Türkiye’nin yıllardır kullandığı ‘Özel Ticaret Sistemi’ hesabından 733 milyon dolar daha yüksek çıktı. Genel sisteme göre ocakta 13.9 milyar, özel yani eski sisteme göre ise 13.1 milyar dolar ihracat yapıldı.
#Gazetehaberleri