Türk savunma sanayinin geliştirilmesi amacıyla önemli çalışmalar yapılmaya devam ederken, özellikle son dönemde önemli mesafeler kaydedilerek hayati önem arz eden alanlarda somut neticeler elde edildi. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de aramacılık ve sondaj noktasında birçok adım atıldı.
#Sismik Araştırma Gemisi Tedarik SözleşmesiYerli ve milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis, kıtalar arası ilk görev yeri olan Somali’ye doğru dün yola çıktı. Gemiyi uğurlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somali açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerimizden de Allah’ın izniyle müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum” dedi.
#Oruç ReisPandemi döneminde doğalgaz hattının gittiği yerleşim yerlerinde göçün durduğunu fark ettiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hatta bu bölgeler tersine göç almaya başlıyor” dedi. Dönmez, hedeflerinin nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere ulaşmak olduğunu, tatil bölgelerinin de planlarında bulunduğunu söyledi.
#PandemiORUÇ Reis sismik araştırma gemisini refakat ve korumakla görevli Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 82 gün boyunca Doğu Akdeniz ve Ege'de 45 bin saat seyir yaptı. Deniz karakol uçakları ve helikopterlerle 1170 saat, İHA'larla 3 bin 600 saat uçuş gerçekleştirilerek mavi vatanın güvenliği sağlandı.
#AnkaraTürkiye, enerji piyasasındaki gücünü arttırmak ve enerji bağımsızlığı yolunda hızla ilerlemek için 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz başta olmak üzere denizlerde Türk bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor. Fatih sondaj gemisi şu anda Karadeniz’de çalışırken, Yavuz sondaj gemisi Akdeniz’de çalışmalarını sürdürüyor. Bakımı devam eden Kanuni sondaj gemisinin ise yıl sonunda Akdeniz’de görev başına gelmesi bekleniyor. Sismik araştırma gemileri Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis de Akdeniz’de araştırmalarına devam ediyor.
#GazetehaberleriMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesi, dün Oruç Reis araştırma gemisine refakat eden askeri gemilerin komuta edildiği Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndaydı.
#GazetehaberleriAtina’nın Kahire ile Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal eden deniz yetki anlaşmasına Ankara, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için yeni Navtex ilan ederek yanıt verdi. Oruç Reis’in, Kıbrıs’ın güneybatı açığındaki bölgeye ulaştığını dün sabah Enerji Bakanı Fatih Dönmez duyurdu.
#GazetehaberleriOruç Reis sismik araştırma gemisi, Doğu Akdeniz'deki çalışmalarını sürdürecek. Geminin, Kıbrıs açıklarında çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos'a kadar devam edecek yeni Navtex ilan edildi. Peki Türkiye'nin bu hamlesi ne anlama geliyor? Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ CNN Türk yayınında anlattı...
#Oruç ReisEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Karadeniz’e ilk defa kendi milli sondaj gemimizle bu operasyonu yapacağız. Zonguldak açıklarında planlıyoruz. ’Tuna-1’ adını verdiğimiz lokasyonda. ’Fatih’in şu anda Trabzon Limanı’nda kule dikim işlemleri tamamlandı. Temmuz ayının ilk yarısında oradaki ilk operasyona başlamış olacağız. Türkiye Petrolleri’ndeki uzmanlar sahadan elde edilen sismik verilerin umut var olduğunu söylüyorlar. Karadeniz’de Romanya’da mesela bazı keşifler oldu bize yakın sahalarda. Bulgaristan’da bu tip sismik araştırmalar devam ediyor. Ukrayna tarafında bazı çalışmalar var" diye konuştu.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların oranı 2019 yılının 10 ayında rekor olarak yüzde 64 düzeyinde gerçekleşmiştir" dedi. Ayrıca Bakan Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2023'de faaliyete geçeceğini söyledi.
#RekorEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin Karpaz-1 kuyusunda sondaja başladığını belirterek, "Bugün itibariyle 1710 metre civarında sondaj derinliğine ulaşmış durumdayız. Hedef noktaya ulaştığımızda burada doğal gaz varlığına da ulaşmış olacağız" dedi.
#YavuzEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yavuz sondaj gemimizi perşembe günü uğurlayacağız. Şu anda tersanedeki bakım ve upgrade çalışmaları devam ediyor. Temmuz başında KKTC'den almış olduğumuz ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlamış olacak. (Fatih sondaj gemisi) Hedef derinliğimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin-5 bin 500 metreler seviyesine inmek. Yaklaşık 100-120 günlük bir iş programımız var. Temmuz sonuna doğru hedeflenen noktaya ulaşmış olacağız. Hem Yavuz'la hem Fatih'le gerek Akdeniz'de gerekse Karadeniz'de bu sondajlarımıza devam edeceğiz. Doğu Akdeniz'de Türkiye’yi enerji denkleminin dışına atmaya çalışanlar, Türkiye'siz realistik bir çözümün olmadığının zaten farkında ama ifade edemiyorlar" açıklamasında bulundu.
#Fatih DönmezTürkiye’nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Marmara Denizi’nin tabanını karış karış inceliyor. 15 Nisan’da göreve başlayan ve 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapıları görüntüleyebilen Oruç Reis gemisi, petrol ve doğalgaz peşinde. Kara alanlarının deniz altındaki devamlılıkları da haritalandırılıyor.
#GazetehaberleriTÜRKİYE'nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis gemisi, Marmara denizinin tabanını karış karış inceliyor. Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilecek kapasitede sevk ve manevra sistemlerine sahip olan MTA Oruç Reis gemisi 15 Nisan'da düzenlenen törenle görevine başladı. Oruç Reis günlerdir Marmara da denizinin tabanını karış karış inceliyor.
#Oruç ReisTürkiye'nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis gemisi, Marmara denizinin tabanını karış karış inceliyor. Demirören Haber Ajansı (DHA) , Oruç Reis'in çalışmaların Marmara denizinin ortasında görüntüledi.
#Oruç Reis GemisiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Türkiye’de yaklaşık 5 bin megawatlık termik santral projesine uygun enerjiye sahip kömür rezervleri tespit ettik. Bunların birkaçı da Trakya bölgemizde bir tanesi de Çerkezköy’de. Fakat son çalışmalarda teknik ve ekonomik olarak projenin fizibilitesiyle alakalı olumsuz sonuç çıktığı için projeden vazgeçildi" dedi.
#Fatih DönmezDeniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHUKAM) Müdürü ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Karan, Türkiye'nin milli sismik gemisi MTA Oruç Reis'e ilişkin, "Dünyada çok ender görülen bilimsel araştırma gemilerinden bir tanesi. Doğu Akdeniz'de, Karadeniz'de ve belki de daha sonra okyanuslarda Türkiye'nin su altı kaynaklarına erişebilmesine imkan sağlayacak." dedi.
#Oruç ReisTürkiye'nin yerlilik oranı yüzde 90'ı aşan sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis, petrol ve doğalgaz aramak üzere Karadeniz'e açıldı. Toplam maliyeti 400 milyon lirayı bulan gemi sayesinde bin 500 metre derinlikte deniz tabanı incelenecek, analizler yapılacak
#Barbaros Hayrettin Paşa