Güncelleme Tarihi:
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere Kıbrıs açıklarına doğru yola çıkacağı bildirildi.
Oruç Reis'in sismik çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos'a kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan edildi.
Buna göre Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.
Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.
Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.
"BİZ ARTIK ETKİ VE TEPKİ DENKLEMİNİ KURMUŞ BİR ÜLKEYİZ"
Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, CNN TÜRK canlı yayınında NAVTEX ilanını değerlendirdi.
Başbuğ, şu ifadeleri kullandı:
"Yunanistan iyi niyetli yaklaşımınıza, akılla çelişen bir tepki verdi. Türkiye yakın zamana kadar tepki veren bir ülkeydi, etki üretemiyordu hain yapılanma nedeniyle. En önemli konsept değişikliği de dışişlerinde, Milli Savunma Bakanlığımızda. Biz artık etki ve tepki denklemini kurmuş bir ülkeyiz.
Yunanistan'ın yapmış olduğu kabul edilemez. Buna şüphesiz verilecek bir cevap var devletimiz tarafından. Bana göre en doğru cevap verildi.
Yunanistan, Türkiye'nin tepkisine çıkış yolu aramak için Avrupa'nın başkentlerinde gezmeye başladı. Merkel, en son Cumhurbaşkanımızla görüştü. Cumhurbaşkanımız da şeffaf bir şekilde bilgileri dünya kamuoyuyla paylaştığı anda şu cümleleri kurdu: "Merkel'in ricasıyla masa başında sorunların çözülmesi için geri çekilelim. Şimdi sizden bir atak bekleyelim" diye iyi niyetli yaklaşım bekledik.
Fakat Yunanistan ne böyle bir samimiyet gösterdi ne de gayret gösterdi. Tam tersi, sizin atmış olduğunuz köprüyü eliyle iterek Mısır ile asla karşılığı olmayan hukuken de yetkisi olmayan iki devlet olarak karşınıza böyle bir atakla çıktı.
Devletimiz çok haklı olarak 3-4 hafta bekleriz dediği faaliyeti öne çekerek yeniden NAVTEX ilanıyla sahaya varlık göstermek üzere çıkmış oldu.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Türkiye sahadaki araştırmalarına devam edecek. Ancak burada yine bir kritik konu: atışlı tatbikatın başlıyor olması. Türkiye yerinde bir hareketle atışlı tatbikatla ilgili NAVTEX ilanı vardı. Biz bu gelişmeler üzerine bir üst perdeye olayı taşıdık. Burada aslında o ilgili devletlere ve onu destekleyenlere verdiğimiz mesaj şu. Bu uğurda sizin ürettiğiniz her tepkiye kararlılık gösteriyoruz. Gerekirse hodri meydan diyerek, savaş çığırtkanlığı yapan ülkeler var, biz buna da hazırız diyerek başlattığımız bir tatbikat."
MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı.
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) August 10, 2020
Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek.
83 milyon arkanda Oruç Reis.
Rast gele.🚢🇹🇷 pic.twitter.com/VKfFGgXSxm
NAVTEX NEDİR?
İngilizce “Navigational text messages” ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor. Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.